Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Lovska juha

Imate lovski nagon? Nikar se ne bojte, lovska juha bo kljub vsemu lahko na mizi. Res pa je , da boste morali naloviti kar nekaj sestavin, ki jih potrebujete za juho. Ampak ne bo vam bo žal, če si boste vzeli nekaj več časa, da boste v miru pripravili to jed.

Za 4 – 6 oseb približno potrebujete:Lovska juha

  • Goveje meso – dobrih 500 g

  • Marinirane jurčke – cca 150 – 200g (morajo biti sveži, najboljše, da jih greste zjutraj nabirat v gozd, drugače bo pa tržnica hitrejša izbira)

  • Mesno slanino

  • Česen – 3 stroki

  • čebulo – 1 velika ali dve manjši)

  • moko – 3 žlice

  • paradižnikov pire – cca 2 žlici

  • govejo juho – cca 1,5 l (lahko iz kocke)

  • mleto papriko – cca 1,5 žličke

  • črno vino – cca 3 dl

  • sesekljan peteršilj – 1 žlica

  • lovorjev list – 2 -3 lista

  • sladkor – slabi 2 žlički

  • olje – cca 0,5 dl

Na kocke narežite čebulo, govedino in slanino, česen sesekljajte.

Čebulo popecite na malo olja, dodajte slanino in govedino, ter še malo popecite.

Lonec umaknite z ognja, dodajte sesekljan česen, mleto papriko in moko, dobro premešajte in postavite lonec nazaj na ogenj. Vse skupaj mešajte še cca minuto, potem zalijte z juho in kuhajte na zmernem ognju tako dolgo, da bo meso kuhano.

Nato dodajte črno vino, paradižnikov pire, gobe, lovorjeve liste, sladkor, dobro premešajte, poizkusite in začinite po vašem okusu. Nadaljujte z kuhanjem še cca 10 – 15 minut.

Tako, lovska juha je pripravljena. A ne, da ni bilo tako hudo? Seveda priprava malo traja, ampak sigurno imate koga, ki vam bo z veseljem pomagal pri kuhi. Verjetno je v steklenici še kaj črnega vina, natočita si, in uživajta pri kuhanju. Pa na zdravje!

Navadna krompirjeva juha

  Navadna krompirjeva juha je ena izmed tistih jedi, ki jo resnično lahko pripravi čisto vsak. Je preprost, poceni in ob enem še dober (lahko tudi) samostojen obrok. Krompirjevo juho skuhajte tudi takrat, ko se vam zdi, da imate poln »kufer« hrane in ne veste več, kaj bi jedli. Ko boste juho pojedli, boste siti, a vendar se boste počutili lahkotno in prijetno.

Za 4 osebe potrebujete:Navadna krompirjeva juha

  • Krompir – ½ kg (4 srednje debeli krompirji)

  • Slan krop – cca 1,5 l

  • Olje – 4 dag (cca 4 žlice)

  • Moko – 2 dag ( cca 2 zravnani žlici)

  • Čebule – 3 dag (2 srednje veliki)

  • Korenček – 1 korenina

  • Zeleno – mali končen

  • Peteršilj – 2 -3 vejice

  • Lovorjev list

  • Sol, poper

  • Malo kisa – po želji

V lonec nalijemo vodo in jo solimo. Krompir narežemo na kocke, korenček na bolj tanke koleščke, zeleno na drobne kockice in vse skupaj damo v vrelo vodo. Dodamo še lovorjev list in peteršilj. Premešamo, lonec pokrijemo in kuhamo na malem ognju.

Olje segrejemo, dodamo čebulo in takoj zatem še moko. Vse skozi mešamo. Pražimo na zelo mali temperaturi cca 1-2 minute. Zalijemo z malo mrzle vode, gladko razkuhamo in stresemo k zelenjavi. Če je potrebno še dosolimo in malo popopramo. Ko je krompir mehak, juho po želji malo okisamo z belim kisom. Iz juhe lahko odstranimo lovorjev list in peteršiljevo vejico – če slučajno koga to moti. Zdaj pa hitro za mizo.

Če imate za mizo kakšnega kruhovega »odvisnika«, mu le postrezite tudi z njim. Dober tek!

Krepka krompirjeva juha

Krepka krompirjeva juha je še ena izmed juh, ki jo lahko pripravljamo skozi celo leto. Meni osebno taka juha odgovarja bolj takrat, ko ni preveč vroče, čeprav jo z užitkom „zmažem“ kadar koli. Juha je za pripravo zelo enostavna, dokaj hitro pripravljena in cenovno zelo sprejemljiva. Da je odličnega okusa pa tako ali tako ni nobenega dvoma. Se boste prepričali, da je tako?

In še se boste, potem potrebujete približno za 4 osebe:Krompirjeva juha

  • Krompir – cca ½ kg (to je cca 4 srednje krompirje)

  • Rumeno kolerabo – 3 velike

  • Por – 1 (beli del)

  • Čebulo – naj bo velika

  • Maslo – cca 30 g (to je cca 3 žlice)

  • Moko – 2 žlici

  • Zelenjavno juho – cca 1 l (lahko iz kocke)

  • Sol, poper

  • Šopek peteršilja

  • Muškatni orešček –malo (naribanega)

  • Kisla smetana – 1 – 2 žlici

  • Hrenovke – 2 para (ali kakih drugih klobas)

Kolerabo in krompir operemo, olupimo in narežemo na kocke. Oboje damo kuhati v toliko vrele vode, da voda prekrije oboje. Ko je zelenjava kuhana, vse skupaj pretlačimo. Zalijemo z zelenjavno juho, dobro premešamo.

Do takrat, da bo juha zavrela, razpustimo maslo, dodamo sesekljano čebulo in na kolobarje narezan por. Malo popražimo in potresemo z moko. Dobro premešamo in vse skupaj dodamo juhi. Premešamo, dodamo še sol, poper in muškatni orešček. Dodamo še na kolobarje narezane hrenovke, dobro premešamo in kuhamo še kakšno minuto. Ko juhi zadamo še zadnji udarec z kislo smetano, je juha gotova. Takoj na mizo z njo. Pa DOBER TEK!

Taka krepka krompirjeva juha je lahko čisto samostojen obrok, se mi zdi kar škoda uničiti okusa še s čim drugim. No, vi pa kar po svoje….

Zelenjavna kremna juha

Še ena poletna dobrota! Ko je na razpolago veliko sveže sezonske zelenjave, si lahko vsak trenutek skuhamo nekaj zdravega, dobrega in lahkega. To lahko seveda naredimo tudi v hladnejših dnevih, ampak z uvoženo, oziroma zmrznjeno zelenjavo. Takšna zelenjavna kremna juha vas bo zelo osvežila in za poleti je lahko to čisto samostojen obrok.

Za 4 osebe potrebujete:Zelenjavna kremna juha

  • Korenček – 2 kom

  • Bučka – 1 ne preveč velika

  • Krompir – 1 gomolj

  • Zelena – 0d 50 – 70 g

  • Juha (lahko iz goveje kocke) – 1l

  • Sladka smetana – cca 1 dl

  • Sesekljan peteršilj- malo

  • olje – cca od 3 do 4 žlice

  • mešanica začimb, poper

Korenček in zeleno očistite in na drobno naribajte, krompir in bučko prav tako očistite in narežite na kocke.

Na olju najprej popecite zeleno in korenček. Dodajte bučko in krompir. Dobro premešajte in počasi dušite, da zelenjava usahne. Če je potrebno, sproti dolivajte malo vode.

Ko je zelenjava že na pol podušena, jo zalijte z govejo juho, dobro premešajte in kuhajte na ne preveč močnem ognju. Večkrat preverite trdoto zelenjave in ko je le ta kuhana, jo vzamemo iz juhe, jo zmečkajte in takoj vrnete v juho. Postopoma dodajajte začimbe (da ne bo juha preslana), premešajte in malo še pokuhajte.

Tik pred koncem še prilijemo smetano in dodamo sesekljan svež peteršilj. Juho takoj postrežemo. Zraven se odlično podajo popečene kruhove kocke. Pa DOBER TEK!

Zelenjavna kremna juha vas bo dodobra okrepila, po njej se boste počutili super in prepričana sem, da jo boste še skuhali. Želodec vam bo hvaležen!

Kisla juha

Ko slišite koga, da mu je »pasala« kisla juha, boste takoj pomislili, da je bil včeraj »pod gasom«. A vendar ni vedno tako. Kisla juha je jed, ki jo lahko ponudite kadarkoli, lahko jo ponudite kot predjed ali pa kot glavno jed. Nikoli ne morete zgrešiti. Vedno vas bo okrepila in s tem izboljšala razpoloženje. Zato jo radi postrežejo, kadar je noč dolga in vesela in ljudje še ne bi radi šli spat.

Tole je eden izmed mnogih receptov za kislo juho.

Za 4 osebe približno potrebujete:

  • Svinjino – cca 300g (lahko vzamete katerikoli del)Kisla juha

  • Svinjska jetra – cca 200 g

  • Česen – 2 stroka

  • Čebulo – 1 glavo

  • Lovorjev list – 2 lista

  • Korenček – 2 kom

  • Zeleno – ½

  • Svežo papriko – ½

  • Mleto papriko – 1 žlička

  • Moko – 2 žlički

  • Kis – 1 žlička

  • Kislo smetano – 1 žlička

  • Olje – cca 3 žlice

  • Mešanico začimb, nekaj zrn črnega popra

  • Malo peteršilja

Korenček, zeleno, čebulo in papriko očistimo in narežemo na kocke, česen in peteršilj na drobno sesekljamo.

Meso in jetra narežemo na manjše koščke.

Na maščobi popečemo čebulo, dodamo česen, premešamo in ko česen zadiši, takoj dodamo še korenček, zeleno, papriko, meso in jetra. Dobro premešamo in počasi dušimo, občasno po potrebi prilivamo vodo.

Ko se zelenjava poduši, jo zalijemo z cca 1,5 l vroče vode. Dodamo lovorjev list, mleto papriko (lahko jo tudi izpustimo) in začimbe po okusu.

Malo pred koncem kuhanja dodamo še mešanico vode in moke. S tem podmetom dobimo želeno gostoto.

In čisto na koncu dodamo še čisto malo kisa in smetane. Vse skupaj dobro premešamo, posujemo z sesekljanim peteršiljem in takoj postrežemo. Saj noč je še mlada, a ne? Pa DOBER TEK!

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • …
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se