Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Gobova juha s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je preprosta domača juha oziroma že kar enolončnica.

Za 4 osebe potrebujem:Gobova juha s krompirjem

  • sveže gobe – cca 30 dag

  • čebula – 2 čebuli

  • krompir – 4 večje gomolje

  • česen – 2 stroka

  • maščoba – cca 4 žlice

  • zelen peteršilj – šopek

  • vodo – 1 ½ l

  • moko – cca 2 žlici

  • svež paradižnik – 2 zrela (olupljen in sesekljan)

  • kis

  • sol, poper

  • kisla smetana

Čebulo in česen olupim in sesekljam. Sesekljam tudi peteršilj. Na segreto maščobo dam najprej čebulo. Ko malo zavene, dodam česen in peteršilj. Premešam in takoj ko zadiši, dodam na tanke lističe narezane gobe in pražim dalje še cca 10 minut. Dodam olupljen in na kocke narezan krompir, posolim in popopram. Dobro premešam ter pražim nadaljnih par minut. Vse skupaj pomokam in dodam nasekljan paradižnik ter zalijem z vodo. Dobro premešam in kuham na nizki temperaturi, dokler ni krompir kuhan. Na koncu juho še malo okisam (po okusu), prevrem in juho odstavim z ognja. Prednje dam juho na mizo, ji pridam še malo kisle smetane in takoj postrežem. Pa dober tek!

P.s.: Imaš vprašanje zame? Piši na facebook stran: Kaj kuhati danes?

Gobova omaka

Gobova omaka je odlična alternativa mesnim omakam. Priprava je zelo enostavna in hitra.

Za 4 osebe potrebujemo:Gobova omaka

  • gobe – cca ¾ kg – 1 kg (najboljši so jurčki, lahko pa so tudi druge gobe))

  • čebula

  • peteršilj

  • kisla smetana

  • moka- 2- 3 žlice

  • juha za zalivanje (lahko iz kocke)

  • maščoba

  • sol, poper

Jurčke (ali druge gobe) najprej očistimo in jih narežemo na tanke rezine. Čebulo olupimo, sesekljamo in damo na razgreto maščobo. Ko oveni, ji dodamo narezane gobe in nasekljani peteršilj. Solimo, popramo in pražimo na mali temperaturi. Večkrat premešamo, da se nam gobe ne primejo na posodo.

Ko vsa voda, ki se je natekla iz gob, izhlapi, jih potresemo z moko, malo še popražimo in zalijemo z juho. Juhe dolijemo toliko, da dobimo željeno gostoto omake. Vse skupaj naj na nizki temperaturi malo še povre, da se moka dobro razkuha.

Na koncu kuhanja omaki dodamo še kislo smetano, premešamo in takoj postrežemo. Takšna omaka se odlično poda k testeninam, dušenemu rižu, polenti, k različnim zrezkom…..itd. Pa DOBER TEK!

Nasvet: Omaka naj bo dovolj gosta. Če je preredka, lahko na koncu dodamo kisli smetani še žličko moke, dobro premešamo in vlijemo v omako.

Predvsem pa vam polagam na srce, da nabirate res samo tiste gobe, ki jih dobro poznate.

P.s.: Imaš vprašanje zame? Piši na facebook stran: Kaj kuhati danes?

Gobov golaž

Ena izmed enostavnih gobovih jedi je tudi gobov golaž.

Za 4 osebe potrebujemo:Gobov golaž

  • gobe – cca 1 kg (najboljši so jurčki)
  • čebulo – 2 srednje veliki
  • moko – 2 žlici
  • maščoba – 3 – 4 žlice
  • juha – za zalivanje (lahko iz kocke)
  • paradižnikovo mezgo – 1-2 žlici
  • zeleni peteršilj – šopek
  • mleto papriko – 1 mala žlička
  • mleto kumino – noževo konico
  • sol, poper

Gobe očistimo in jih narežemo na malo večje komade. Čebulo olupimo, sesekljamo in jo damo na vročo maščobo. Ko malo postekleni, ji dodamo narezane gobe in še malo popražimo. Nato vse skupaj pomokamo, dodamo mleto papriko, paradižnikovo mezgo, sesekljani peteršilj, kumino ter solimo in popramo. Dobro premešamo, še malo popražimo ter zalijemo z juho. Zalijemo s toliko juhe, da dobimo želeno gostoto. Gobov golaž kuhamo na mali temperaturi do mehkega. Na koncu ga lahko oplemenitimo še žlico ali dve kisle smetane. Postrežemo ga  z rižem, testeninami ali pa kar z črnim kruhom. Pa DOBER TEK!

P.s.: Imaš vprašanje zame? Piši na facebook stran: Kaj kuhati danes?

Pražene gobe

Verjetno vsi poznate rek: „rasteš, kot gobe po dežju“. Bilo je nekaj dežja, gob pa tudi. Če ste jih nabrali nekaj več, potem si lahko privoščite pražene gobe.  Pripravljene na tak način so zelo okusne.

Potrebujemo:Pražene gobe

  • gobe – (najboljši so jurčki, lahko pa so tudi druge gobe))
  • čebula
  • peteršilj
  • sladka smetana
  • maščoba
  • sol, poper
  • jajca – jajca dodam, če imam gobic premalo

Jurčke (ali druge gobe) najprej očistimo in jih narežemo na tanke rezine. Čebulo olupimo, sesekljamo in damo na razgreto maščobo. Ko oveni, ji dodamo narezane gobe in nasekljani peteršilj. Solimo, popramo in pražimo na mali temperaturi. Večkrat premešamo, da se nam ne primejo na posodo. Ko vsa voda, ki se je natekla iz gob, izhlapi, počasi pričnemo zalivati z sladko smetano. Pražimo še cca 10  minut. Postrežemo še vroče z črnim kruhom. Lahko pa na mizo postavite še malo kisle smetane – morda si jo bo kdo postregel.

V primeru, da dodam še jajca, naredim vse ostalo enako, samo na koncu, ko so gobe že spražene, dodam še jajca, na hitro premešam in pražim še samo toliko, da jajca na mehko zakrknejo in takoj postrežem. Zraven zelo dobro “paše” kisla smetana.

P.s.: Imaš vprašanje zame? Piši na facebook stran: Kaj kuhati danes?

 

Gobova kaša

Stara slovenjska jed je tudi gobova kaša. Preprosta, hitro pripravljena in okusna.

Za 4 ljudi potrebujemo:Gobova kaša

  • gobe – cca 50dag (če je le možno si naberimo jurčke, lisičke, štorovke…)
  • maslo – cca 5-7dag
  • česen – 2 večja stroka
  • juha za zalivanje (lahko iz kocke)
  • paradižnik – 2 večja, dobro zrela – ulupljena
  • moko – 1 zvrhana žlica
  • ajdova kaša – cca 60 dag
  • kislo smetano – 1,5 – 2 dl
  • sir – cca 5dag – naribani
  • peteršilj – mali šopek
  • sol, poper

V osoljeno vodo damo kuhati kašo.

Gobe narežemo na lističe, česen in peteršilj sesekljamo. Segreti maščobi najprej dodamo česen. Malo premešamo in takoj dodamo gobe, še malo popražimo, dodamo sesekljan peteršilj in olupljen ter  na koščke narezan paradižnik. Posolimo, popopramo in malo dušimo. Nato vse skupaj pomokamo in zalijemo z juho. Prevremo in vse skupaj vlijemo k kaši. Dobro premešamo, malo prevremo, dodamo še kislo smetano in naribani sir. Še zadnjič premešamo in maso vlijemo v namaščeni pekač. Jed pečemo cca 10 minut, na temperaturi cca 180 st.C. Pa DOBER TEK!

P.s.: Imate vprašanje zame: Pišite na facebook stran: Kaj kuhati danes?

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se