Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Slivova marmelada

Slivova marmelada  ali po domače češpljeva  marmelada je ena izmed najpogosteje doma kuhanih marmelad. Priprava sama je zelo preprosta. Vsakdo jo pripravi malo drugače, z nekaj različnimi dodatki.

Tale recept je eden izmed najpreprostejših in čisto brez kompliciranja.

Potrebujem:Češpljeva marmelada

  • slive – cca 2 kg
  • sladkor – cca ¾ – 1kg

Slive  dobro operem , jih razpolovim, odvzamem koščico ter zmeljem na mesoreznici ali z multipraktikom. Zmlete slive dam kuhati.

Ko masa zavre, pustim, da na zelo mali temperaturi počasi izhlapi nekaj tekočine. Dodam polovico sladkorja in kuham dalje. Maso zelo pogosto premešam, ker se zelo rada prime dna posode.

Čez cca 30 minut dodam še drugo polovico sladkorja in kuham dalje. Ko je marmelada tako gosta, kot si želim (meni je všeč, da še malo teče),  jo do roba nadevam v vroče kozarce.

Kozarce trdno zaprem (to običajno naredi moj mož), nato jih pokrijem z dekno, da se počasi ohladijo. Ohlajeno marmelado hranim v mrzlem in temnem prostoru.

P.s.: Če hočemo, da bo marmelada še bolj dišala, ji lahko proti koncu kuhanja dodamo malo ruma ali pa tudi nekaj limoninih lupin. Nekateri dodajo še klinčke in palico cimeta.

Količino sladkorja dodajamo glede na to, kako so slive zrele. Bolj so sladke, manj sladkorja je potrebno. Kljub temu, da se vsi bojimo sladkorja, moramo pri pripravi marmelade biti previdni.

Če so slive kisle, mi pa bomo varčevali z sladkorjem, obstaja velika verjetnost, da se nam bo marmelada skisala.  Prav tako morate zelo paziti pri nalivanju marmelade v kozarce.

Če se vam bo slučajno kaj polilo po robu kozarca, morate skrbno obrisati. V nasprotnem primeru se bo na popackanem delu kozarca, zelo hitro pojavila plesen.

Sorodni recepti:

Mešana marmelada z jabolki in slivami
Jabolčna marmelada
Slivova marmelada z malo sladkorja

Dodaj odgovor Prekliči odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se