Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Štajerska kisla juha

Štajerska kisla juha – drži se je sloves, da najbolj odgovarja tistim, ki so ga prejšnji dan malo preveč »cuknili«. To drži, lahko potrdim iz prve roke. Če zdajle razmišljate, da sem morda zaradi tega malo čudna, ste verjetno malo čudni mogoče vi, če se vam to še ni nikoli zgodilo. Če ste v mojih leti, seveda. Priznajte, no! Pa ne mislim, da ste alkoholik, ampak, da ste bili kdaj malo v »rožicah«.

Ampak štajerska kisla juha je vse prej kot samo to. Lahko je odličnega okusa, človeka okrepi, mu daje moč (zato jo velikokrat sestavni del menija kakšne »fešte«) in kot sem že omenila ima tudi zdravilno moč. Štajerska kisla juha, je juha, ki se je človek nikoli ne odreče.

Za 4 osebe potrebujete (količine so približne):Štajerska kisla juha

  • Krompir – ½ kg (cca 4 srednje debele gomolje)

  • Svinjina – cca ½ kg (lahko vzamemo dele glave, nogic, lahko pa tudi boljše dele mesa- jaz vzamem vsakega nekaj)

  • Vodo – 1, 5 l

  • Korenček – 1-2

  • Čebulo – 1 – srednja

  • Česen – 4 stroki

  • Lovorjev list

  • Šopek peteršilja (celega-ne narezanega)

  • Sol, poper (cela zrna)

  • Vejica timijana

  • Moko – 3 dag (2 zvrhani žlici)

  • Kis – malo

V večji lonec damo oprano meso in ga zalijemo z vodo. Takoj dodamo na debela kolesa narezano in popečeno čebulo (če pa kaj na svetu diši je to zame popečena čebula – govorim seveda o kuhinjskih dišavah), na kolesca narezan korenček (če imate rdeč in rumen korenček ( juhuhu…), toliko bolje, dajte oba), cele olupljene stroke česna, lovorjev list, timijan in peteršilj. Juho še solimo in ji dodamo malo celih poprovih zrn.

Ko je meso kuhano, ga vzamemo iz juhe. Če ste v juhi kuhali tudi glavo, potem meso previdno odluščite od kosti in skupaj še preostalim mesom narežite na manjše koščke (nogice pustite takšne kot so). Narezano meso vrnite nazaj v juho. Nato damo v juho še na podolgovate kose narezan krompir. Ko juha zavre, jo zgostimo z podmetom, ki ste ga pripravili tako, da ste moko zmešali z malo mrzle vode. Dobro premešamo in po potrebi še solimo in popopramo. Ko je krompir že kuhan, juho še malo okisamo. Premešamo še zadnjič in postrežemo.

Verjetno ste opazili, da v tem primeru nismo juhe precedili. Jaz jo ne precejam, ker se mi enostavno zdi, da potem juha »nekaj izgubi«. Res pa obstaja potem možnost, da se na vašem krožniku pojavi kakšna nepovabljena kost. Sem pa bolj previdna pri nalivanju juhe, če pa imamo za mizo tudi otroka, njemu pa juho obvezno precedim. Če se boste odločili, da boste juho cedili tudi zase, potem obvezno v juho vrnite tudi zelenjavo, morda ni potrebno peteršilja, ampak to je vaša odločitev.

Za drugič pa lahko poizkusite narediti štajersko juho tudi malo drugače. Vse ostalo ostane isto, le da v tem primeru ne zakuhamo v juho krompirja, ampak naredimo žličnike in namesto krompirja, v juho zakuhamo žličnike.

Zdaj pa že končno za mizo, sline se že cedijo…Pa DOBER TEK!

Porova juha

Porova juha je še ena izmed juh, ki bo z nekaj »mesnatega« pridobila na okusu. Seveda pa jo lahko pripravimo z samo zelenjavo. Vam bodo pa žile bolj hvaležne.

Za 4 osebe potrebujemo:Porova juha

  • Por – ¼ kg (beli deli pora)

  • Krompir – ¼ kg

  • Zelenjavna juha 1 ½ l

  • Olje – cca 2 žlici

  • Slanina – 2 dkg

  • Moka – 1 zvrhana žlica

  • Sol

  • Zelen peteršilj

Količine so približne, prilagajajte jih glede na to, kaj in koliko imate na zalogi, oziroma česa nimate. Nimate zelenjavne juhe, nič zato. Jed zalijte samo z vodo, v tem primeru, dodajte malo več soli. Če ne marate porove juhe zgostiti z moko, v takem primeru, ko je krompir kuhan, ga lahko nekaj zmečkate in vrnete nazaj v juho. Juha bo takoj pridobila na gostoti.

Končno lahko prenehamo z kompliciranjem in začnemo z kuhanjem, ki vam ne bo vzelo preveč časa.

Na vročem olju malo scvremo na kocke narezano slanino. Ko zlato porumeni, ji dodamo na tanko narezan por (samo beli del), premešamo, malo popražimo in dodamo na kocke narezan krompir (olupljen seveda). Ponovno malo prepražimo, ob mešanju jed pomokamo in nato zalijemo z juho. Solimo po okusu in kuhamo do mehkega. Malo pred koncem kuhanja porovi juhi dodamo še svež sesekljan peteršilj.

Malo pobrskamo po hladilniku, če je kje kakšen konček salame in jo za še boljši okus narežemo v porovo juho.

Ampak to je pa že luksuz! Pa DOBER TEK!

Navadna krompirjeva juha

  Navadna krompirjeva juha je ena izmed tistih jedi, ki jo resnično lahko pripravi čisto vsak. Je preprost, poceni in ob enem še dober (lahko tudi) samostojen obrok. Krompirjevo juho skuhajte tudi takrat, ko se vam zdi, da imate poln »kufer« hrane in ne veste več, kaj bi jedli. Ko boste juho pojedli, boste siti, a vendar se boste počutili lahkotno in prijetno.

Za 4 osebe potrebujete:Navadna krompirjeva juha

  • Krompir – ½ kg (4 srednje debeli krompirji)

  • Slan krop – cca 1,5 l

  • Olje – 4 dag (cca 4 žlice)

  • Moko – 2 dag ( cca 2 zravnani žlici)

  • Čebule – 3 dag (2 srednje veliki)

  • Korenček – 1 korenina

  • Zeleno – mali končen

  • Peteršilj – 2 -3 vejice

  • Lovorjev list

  • Sol, poper

  • Malo kisa – po želji

V lonec nalijemo vodo in jo solimo. Krompir narežemo na kocke, korenček na bolj tanke koleščke, zeleno na drobne kockice in vse skupaj damo v vrelo vodo. Dodamo še lovorjev list in peteršilj. Premešamo, lonec pokrijemo in kuhamo na malem ognju.

Olje segrejemo, dodamo čebulo in takoj zatem še moko. Vse skozi mešamo. Pražimo na zelo mali temperaturi cca 1-2 minute. Zalijemo z malo mrzle vode, gladko razkuhamo in stresemo k zelenjavi. Če je potrebno še dosolimo in malo popopramo. Ko je krompir mehak, juho po želji malo okisamo z belim kisom. Iz juhe lahko odstranimo lovorjev list in peteršiljevo vejico – če slučajno koga to moti. Zdaj pa hitro za mizo.

Če imate za mizo kakšnega kruhovega »odvisnika«, mu le postrezite tudi z njim. Dober tek!

Krepka krompirjeva juha

Krepka krompirjeva juha je še ena izmed juh, ki jo lahko pripravljamo skozi celo leto. Meni osebno taka juha odgovarja bolj takrat, ko ni preveč vroče, čeprav jo z užitkom „zmažem“ kadar koli. Juha je za pripravo zelo enostavna, dokaj hitro pripravljena in cenovno zelo sprejemljiva. Da je odličnega okusa pa tako ali tako ni nobenega dvoma. Se boste prepričali, da je tako?

In še se boste, potem potrebujete približno za 4 osebe:Krompirjeva juha

  • Krompir – cca ½ kg (to je cca 4 srednje krompirje)

  • Rumeno kolerabo – 3 velike

  • Por – 1 (beli del)

  • Čebulo – naj bo velika

  • Maslo – cca 30 g (to je cca 3 žlice)

  • Moko – 2 žlici

  • Zelenjavno juho – cca 1 l (lahko iz kocke)

  • Sol, poper

  • Šopek peteršilja

  • Muškatni orešček –malo (naribanega)

  • Kisla smetana – 1 – 2 žlici

  • Hrenovke – 2 para (ali kakih drugih klobas)

Kolerabo in krompir operemo, olupimo in narežemo na kocke. Oboje damo kuhati v toliko vrele vode, da voda prekrije oboje. Ko je zelenjava kuhana, vse skupaj pretlačimo. Zalijemo z zelenjavno juho, dobro premešamo.

Do takrat, da bo juha zavrela, razpustimo maslo, dodamo sesekljano čebulo in na kolobarje narezan por. Malo popražimo in potresemo z moko. Dobro premešamo in vse skupaj dodamo juhi. Premešamo, dodamo še sol, poper in muškatni orešček. Dodamo še na kolobarje narezane hrenovke, dobro premešamo in kuhamo še kakšno minuto. Ko juhi zadamo še zadnji udarec z kislo smetano, je juha gotova. Takoj na mizo z njo. Pa DOBER TEK!

Taka krepka krompirjeva juha je lahko čisto samostojen obrok, se mi zdi kar škoda uničiti okusa še s čim drugim. No, vi pa kar po svoje….

Kokošja juha

 

Hranljiva, zelo zdrava, dobrega okusa in polna vitaminov! Ja, vse to in še več je kokošja juha. Priprava take juhe je zelo enostavna, ni potrebno, da ste kuharski mojster.

Za 4 osebe približno rabite:Kokošja juha

  • Belo meso (Lahko je kokošje ali pa puranovo) – 1 kos – jaz vzamem kar 1 veliki ali dva mala komada piščančjih prs.

  • Korenček – 2 -3 kom

  • Čebulo – 1 srednje velika

  • Por – 1 kom

  • Česen – 1 strok

  • Vodo – cca 1,5 l (piščančje iz kocke)

  • Moko – cca 2 žlici

  • Sladko smetano – cca 3 – 4 žlice

  • Olje – cca 3 žlice

  • Mešanico začimb, poper

Mesu najprej odstranite kožo (ta je en sam holesterol!) in ga narežite na koščke. Zelenjavo dobro očistite in jo narežite na lističe.

Na ne prevroče olje najprej damo narezano čebulo, jo malo popražimo in takoj dodamo meso. In ko je ta začel spreminjati barvo, mu dodamo vso ostalo narezano zelenjavo. Dobro premešamo in še malo podušimo. Prilijemo vodo in kuhamo do mehkega. Malo pred koncem kuhanja naredimo zmes iz malo vode in moke (temu se po domače reče podmet) in s tem, ob stalnem mešanju, zgostimo juho. Juho poizkusimo in po potrebi začinimo. Dodamo samo še smetano, premešamo in postrežemo.  DOBER TEK!

Pa hitro za mizo, otroci komaj čakajo!

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • …
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se