Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Polenta s parmezanom

Takole, pa redimo še eno poceni, okusno in preprosto jed. Polenta s parmezanom  je lahko odlična samostojna jed ali pa tudi kot priloga k mesni jedi.

Za 4 osebe približno potrebujemo:polenta z parmezanom

  • Mleko – cca 6 jogurtovih lončkov

  • Polente – cca 3 jogurtove lončke (vzamemo instant polento, če se hočemo izogniti dolgega kuhanja

  • Jajce – 3 kom

  • Maslo – cca 7 – 8 dag

  • Naribani parmezan – cca 7 -8 dag

  • Sol

  • Kisla smetana – po želji

V vrelemu soljenemu mleku dodamo maslo in zakuhamo polento. Ob stalnem mešanju dodamo še razžvrkljana jajca, katerim smo že prej dodali parmezan, še naprej dobro mešamo in kuhamo na malem ognju cca 3-5 minut. Ko je jed gotova jo zvrnemo na pripravljen krožnik. Lahko jo prelijemo z kislo smetano in postrežemo. 

Še začeli niste, pa ste že gotovi. Ja, tako, pa DOBER TEK!

Špinača

Kot otrok je nisem posebno marala, pravzaprav jo nisem hotela niti poizkusiti. V to sem bila primorana, ko so mi pri šolskem kosilu dali hrenovko v špinačo. Za tiste čase je še bila hrenovka zakon. Od takrat naprej je zame zakon špinača.

Za 4 osebe potrebujemo:Špinača

  • Špinačo – cca ¾ kg

  • Moko – cca 3 dag (2 zvrhani žlici)

  • Olje – 5 dag (5 žlic)

  • Česen – vsaj 3 stroke

  • Mleko – za zalivanje (količina je odvisna od tega, kakšno gostoto špinače bi radi)

  • Sol, poper

Špinačo najprej operemo in jo damo kuhat v vrelo vodo. Kuhamo jo cca 5 minut, nato jo odcedimo. Ko se malo ohladi, jo zelo drobno sesekljamo.

Medtem časom pripravimo prežganje. Na ne preveč vroče olje damo sesekljan česen, takoj ko zadiši, dodamo še moko in na malem ognju pražimo le malo časa. Dodamo sesekljano špinačo in ob stalnem mešanju, postopoma zalivamo z mlekom (nekateri zalivajo z vodo ali juho), da dobimo takšno gostoto, ki nam odgovarja. Solimo in malo popopramo. Premešamo in malo še pokuhamo in že je pripravljena za na mizo.

Meni se zgodi, da mi je tako pripravljena špinača čisto dovolj za samostojen obrok. Za ostale (in kdaj pa kdaj tudi zame) pa zraven postrežem še  pire krompir  in za »mesojedce« tudi pleskavico ali kuhano hrenovko. K špinači in pireju se odlično prilegajo tudi jajca, pečena na »oko«. Pečeno jajce damo kar že na krožnik nadevamo špinačo. Otroci vam bodo hvaležni.

A že gremo jest? Jaz bi že… Pa DOBER TEK!

Pražena svinjska jetra

Če hočete pripraviti dobra pražena svinjska jetra, potem se morate le držati navodil, ki so zelo preprosta. Najbolj pomemben je čas priprave, ker če jih boste predolgo pražili, bodo trda. Bodite pozorni že pri sami nabavi jetrc. Morajo biti (vsaj zame) svinjska (ali pa vsaj telečja) in obvezno sveža. To se vidi po barvi jetrc.

Za 4 oseb:Jetra

  • Svinjska jetrca – cca 80 dag

  • Čebula – vsaj 80 dag (jaz uporabim vedno pol jetrc in pol čebule – prej bom vzela več čebule kot jeter

  • Maščobo – cca 2 dl (za pripravo jetrc je meni ljubša mast kot pa olje, vi pa se sami odločite. Tudi glede količine maščobe. Še vedno jo lahko dodate ali odvzamete)

  • Sol, poper

  • Črno (ali rdeče vino) – po okusu

    – lovorjev list

Zdaj pa rabite res oster nož. Kajti jetrca so dobra in hitro prepečena le, če so dovolj na tanko narezana.

No, pa pričnimo.

Najprej olupim in narežem  čebulo na tanke lističe in jo počasi pražim na segreti maščobi. Občasno premešam, pazim, da se čebula ne prežge.

Medtem časom narežem jetra na tanke lističe. Ko je čebula prepražena (zlato rjava),  dodam narezana jetrca in lovorjev list. Jetrca ob stalnim mešanjem pražim  le nekaj minut.

Ta čas je res pomemben. Če boste jetra predolgo pražili, bodo trda in nič kaj dobra. Kdaj  je dovolj, vem  tako, da vzamem en listič jetrc, ga prerežem in pogledam, če je še na sredini krvav. Če ni, jetrca takoj solim in popopram in zalijem z vinom. Samo še enkrat premešam in  jih  takoj  dam na mizo.

Obvezno naj vas ostali že čakajo za mizo z vilico v roki, kajti jetrca morajo biti vroča. Jetrca si naložite na krožnik in jih oblijte z omako, ki je nastala, ko ste dodali vino. Če ste  za mizo res »sami domači« jih lahko jeste kar iz ponve, v kateri so se jetrca pražila. Se bodo počasneje ohlajala.

Zraven postrezite kruh in meni zelo »paše« zraven še solata. Vendar prilog bi se dalo našteti še kar nekaj, ampak o tem, kdaj drugič…

 

Piščančja rižota

 

Piščančja rižota je  hranljiv in zdrav obrok. To je zelo stara in preizkušena jed, ki se pripravlja skoraj po vseh kuhinjah, verjetno pa jo vsak pripravi malo drugače. Tale način bo zelo preprost.

Za 4 osebe potrebujete približno:Rižota s piščančjim mesom

  • piščančje meso – cca ½ kg (najboljše je seveda belo meso, ampak dober bo tudi kateri drug del piščanca – recimo izkoščičeno bedro, nekateri pa uporabijo tudi druge kose mesa, z kostmi vred. Takrat pa je potrebno pri jedi paziti na kosti)

  • riž – cca 35 – 40 dag (jaz vzamem tistega, ki je prav za rižote)

  • čebula – 1 malo večja

  • olje – 5 dag (cca 5 žlic)

  • juha za zalivanje (ali voda)

  • sol, poper

    – sesekljan peteršilj

Čebulo narežemo na lističe in jo malo popražimo na olju. Dodamo na poljubne kose razrezano piščančje meso, solimo, popramo, premešamo in pražimo toliko časa, da se meso malo opeče. Dodamo opran riž, sesekljan peteršilj,  premešamo in zalijemo še enkrat tolikšno količico juhe, kot smo dali riža. Občasno  rahlo premešamo, po potrebi rižoto še zalijemo in dušimo do mehkega, na zelo malem ognju (bodite pozorni, rižota se rada prime na dno posode). Jaz imam rada, da je rižota bolj sočna, zato ne skoparim z zalivanjem. Rižota je pripravljena, ostane nam še samo postrežba. Pa na solato ne pozabite. Jaz bi paradižnikovo, zeleno ….. Pa DOBER TEK!

Imate radi grah? Potem toplo priporočam, da ga eno malo konzervo, tik predno je rižota kuhana, vsujete k rižoti. Samo toliko, da se dobro segreje.  

Krompir s stročjim fižolom

Krompir s stročjim fižolom  je zelo preprosta, nasitna in hitro pripravljena jed. Bolj enostavna že skoraj ne more biti. Pa še dobra je!

Za 4 osebe potrebujemo: Krompir s stročjim fižolom

  • Krompir – cca ½ kg (4 srednje veliki gomolji)

  • Stročji fižol – cca ½ kg

  • Čebula – 1

  • Sol, poper

  • Kisla smetana – po želji

Fižol očistimo, narežemo na kose in ga damo v lonec. Krompir olupimo, narežemo na manjše kose in ga damo k fižolu. Prelijemo z vodo, solimo in kuhamo do mehkega.

Ko sta krompir in fižol kuhana, ju odcedimo, damo v skledo, posujemo z sesekljano čebulo, po potrebi še malo solimo in popopramo ter prelijemo z premešano kislo smetano. Rahlo premešamo. Jed je dobra tako topla kot hladna. Pa DOBER TEK!

Sem vam rekla, da je krompir s stročjim fižolom preprost za pripravo?

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • …
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • …
  • 18
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se