Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Ajdovi žganci

Ajdovi žganci so stara slovenjska jed. V moji mladosti so jih ljudje veliko jedli, zdaj pa jih srečamo kot specialitete v dobrih domačih gostilnah.

Za izdelavo žgancev potrebujem:Ajdovi žganci

  • ajdovo moko – cca ½ kg
  • slan krop – cca 1 l
  • mast – cca 5-7- dag
  • ocvirki – nekaj žlic

Ajdovo moko presejemo in jo stresemo v slan krop. Posodo pokrijemo, ter kuhamo cca 10 minut. Skozi moko naredimo luknjo (najboljše kar z kuhalničnim ročajem), tako da lahko voda prodre skozi sredino odprtine. Na tak način, se moka lažje prekuha. Kuhamo nadaljnih 20 minut. Nato odlijemo več kot polovico vode (vodo shranimo) in dodamo mast. Zdaj z kuhalnico dobro vse skupaj premešamo, da se moka do dobra navlaži. Žganci morajo biti ravnoprav vlažni. Če so presuhi, jih lahko še malo zalijete z prej odlito vodo, predvsem pa morajo biti dobro premešani. Ko je gostota žgancev ta prava, jih zajemam z kuhalnico, z vilico pa jih drobim v skledo. Na koncu ajdove žgance še samo zabelimo z razpuščenimi ocvirki. Žgance lahko postrežemo z belo kavo (ali črno), z kislim zeljem, najbolj tradicionalno pa se strežejo z gobovo juho in telečjo obaro. Pa dober tek!

Nasvet.: Če se vam ajdovi žganci žganci ne bodo „posrečili“ že prvič, se nikar ne jezite. Pridno „trenirajte“ dalje in dobili boste tisti, ta pravi občutek za izdelavo žgancev. Res pa je veliko odvisno tudi od kvalitete moke.

Sorodni recepti:

Krompir v oblicah
Pečene krompirjeve polovičke
Enolončnica s kolerabo
Polenta s paradižnikom

Dodaj odgovor Prekliči odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se