Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Špinačni smoothie

Špinačni smoothie je eden izmed tistih napitkov, ki so bogati z hranili, vlakninami in imajo zelo malo maščob. Zaradi vseh teh lastnosti so odlični tako imenovani »kurilniki« maščob. Torej, če imate kakšen odvečni kilogramček, si špinačni smootie lahko pripravite že za zajtrk.

Saj veste, poletje je pred nami.

Za pripravo potrebujem:Špinačni smoothie

  • Špinačo (najboljša je sveža) – cca 1 pest
  • Zeleno – 1 košček
  • Kumaro – ½ male kumare
  • Sveži peteršilj – nekaj osmukanih vejic
  • Svežo meto – nekaj lističev
  • Zeleno jabolko (narezano) – 1 kom
  • Narezan korenček – 1 kom
  • Sok polovice pomaranče
  • Sok polovice limone
  • Ananasov sok (ali kateri drugi sok) – cc 1 dl

Vse sestavine primerno narežem in jih dam v multipraktik (smoothie maker) ter jih dobro zmiksam. Špinačni smoothie prelijem v servirni kozarec in takoj ponudim.

P.s.

Če vam katera od sestavin ne odgovarja, jo lahko zamenjate s katero drugo ali pa jo preprosto izpustite. Gostoto napitka lahko regulirate s sokovi ali kar z vodo. Uživajte pri pripravi svojih najljubših napitkov!

Pustni krofi

Pustni čas se neizmerno bliža. Z njim prihajajo tudi pustni krofi. Mnogi jih bomo pekli doma, veliko se jih bo odločilo, da bodo izbrali lažjo pot in krofe kar kupili. A tisti neprecenljiv občutek, ki ga dobiš, ko jih spečeš sam…

Ja, tega ne moreš kupiti.

Običajno sem testo za krofe gnetila na roke. A letos mi je prijateljica odstopila recept (mimogrede, tudi ona ga je dobila od prijateljice), v katerem testo gnete aparat za peko kruha. Zelo sem navdušena, saj so z veliko manj truda, krofi ravno tako okusni, pa tudi lepi za pogled.

Ja, tudi venček so imeli.

Za pripravo potrebujem:Pustni krofi

  • Ostro moko – 250 g
  • Gladko belo moko (tip 500) – 250 g
  • Sveži kvas – 25 g
  • Toplo mleko – 2,5 dl
  • Rumenjake – 4 kom
  • Olje – ½ dl
  • Rum – 3 žlice
  • Kislo smetano – 1 žlico
  • Kristalni sladkor (rjav) – 30 g
  • Vanilin sladkor – 1 zavitek
  • Naribano lupinico ene limone (neškropljene)
  • Sol – ščepec
  • Olje za cvrtje
  • Marmelado – za nadev
  • Mleti sladkor in vanilin sladkor – za posip (po želji)

Na kuhinjski pult si že kar nekaj časa pred pripravo testa, zložim vse sestavine. Le te morajo imeti enako, to se pravi sobno temperaturo.

V aparat za peko kruha, najprej vlijem toplo mleko, rum, olje, kislo smetano, rumenjake, vanilin sladkor in sol.

Na vse to vsujem presejano moko, sladkor, limonino lupinico in nadrobljeni kvas.

Aparat nastavim na program za testo in pustim, da aparat opravi svoje delo. To pomeni, da testo dobro pregnete. V aparatu testo tudi vzhaja.

Medtem časom, ko čakam na testo, si pripravim mizo, katero prekrijem z belim prtom. Vzhajano testo prestavim na veliko rahlo  pomokano desko. Malo ga še pregnetem in oblikujem v podolgovato štruco in ga razrežem na enakomerne dele.

Kadar želim, da so krofi res lepi in enako veliki, potem vsak odrezan košček stehtam. Iz te mase naredim od 18 do 20 krofov, težkih po 50 g (to so malo manjši krofi).

Vsak delček testa oblikujem v kroglico in jo položim na pripravljen prt. Krofe pokrijem z drugim  prtom in jih pustim vzhajati 15 minut, nato jih na hitro, a previdno obrnem in pokrite zopet pustim vzhajati 15 minut.

Olje segrejem, a ne preveč. Meni odgovarja temperatura cca od 160 do 170°C.

Ko je olje segreto, vanj na rahlo polagam krofe – s tisto stranjo navzdol, ki je bila pri vzhajanju na vrhu. Posodo pokrijem in krofe pečem cca 4minute. Nato jih obrnem in pustim posodo odprto.

Pečene krofe preložim na pladenj, ki sem ga prej prekrila s papirnatimi brisačami. Pustim jih, da se malo ohladijo, nato jih s pripomočkom za polnjenje krofov napolnim z marmelado ali s katero od krem (vanilijevo, čokoladno…)

Ohlajene narahlo potrosim z mletim sladkorjem. Ker smo pri nas ljubitelji čokolade, nekaj krofov namočim v čokoladen  obliv (čokolado nad paro stopim in vmešam malo masla) in potrosim  s pisanimi mrvicami.

Tako, pustni krofi so pripravljeni. Postrežemo lahko vroče ali mrzle. Z nobenimi ne morete zgrešiti.

Uživajte v pripravi krofov, še bolj pa ob mastenju z njimi. Dober tek Vam želim!

Nasveti:

  • Kot sem že zgoraj omenila, naj imajo vse sestavine enako temperaturo, le mleko naj bo malo bolj toplo, a ne vroče;
  • Kuhinja naj bo prijetno segreta, poskrbeti morate, da se ne bodo kar naprej odpirala vrata. Krofi ne marajo prepiha. Če je le možno, bodite takrat sami doma oziroma naj bo ob vas le tisti, ki vam pomaga;
  • Krofe najraje pečem v fritezi, saj si na njej lahko nastavim temperaturo;
  • Nikar se ne sekirajte, če že kar prvi ne bodo imeli lepega venčka ali pa ne bodo prav lepi na pogled. Pustni krofi so eni izmed tistih peciv, pri katerih res lahko rečemo, da vaja dela mojstra. Večkrat, ko jih boste pekli, lepši bodo.
  • Predlagam, da se držite recepta in krofe delate po navodilih. Že male spremembe lahko povzročijo, da končni izdelki ne bodo takšni, kot bi želeli.

Kakijev smoothie

Kakijev smoothie je eden izmed tistih napitkov, ki bi jih lahko uživala vsak dan. Ja, ta je eden izmed mojih najljubših smoothiev.

Za pripravo potrebujem: Dietni-smoothie-z-kakijem-196x250

  • Zrel vanilijev kaki – 1 kom
  • Zrelo banano – ½ kom
  • Mandeljnovo (ali katero drugo) mleko – 1 dl
  • Sok pomaranče – 1 dl
  • Jedrca orehov – peščica
  • Nariban ingver – ščepec
  • Mleti cimet – za okras

Kaki in banano narežem na manjše koščke in jih dam v smoothie maker (multipraktik). Dodam še orehe in ingver. Dolijem še mleko in sok. Vse skupaj zmiksam v kremasti napitek, ki ga prelijem v servirni kozarec.

Dekoriram s cimetom in takoj postrežem.

Uživajte v pitju tega čudovitega napitka!

 

Piščančja juha z širokimi rezanci

Piščančja juha z širokimi rezanci je zdrav in hranljiv obrok, ki vas bo v hladnih dneh še kako pogrel in dodam novih moči.
Za pripravo potrebujem:Piščančja-juha-z-širokimi-rezanci

  • Piščančja prsa – 2 kom
  • Čebulo – 1 kom
  • Korenček – 2 – 3 kom
  • Zelena – košček
  • Peteršilj (korenina z listi) – 1 kom
  • Vodo – cca 3 l
  • Por – 1 steblo
  • Česen – 2 strok
  • Lepo zrel paradižnik – 1 kom
  • Sol,
  • Cel poper – nekaj zrn
  • Široke rezance – po želji
  • Šopek svežega peteršilja

Meso dobro operem in ga dam v hladno vodo. Na pol olupljeno (malo rjavih listov pustim na čebuli) čebulo prerežem na pol in obe polovički (z prerezanim delom čebule navzdol) malo opečem v vroči ponvi (toliko, da porjavi in zadiši). Tako popečeno čebulo dodam k mesu.

Prav tako dodam v lonec še očiščen in razpolovljen korenček, očiščen cel peteršilj, očiščen por ter neolupljen česen. Dodam še zeleno, cel paradižnik, nekaj zrn popra ter sol.

Ko juha zavre, zmanjšam temperaturo do stopnje, ko juha vre čisto malo. Sproti pobiram pene, ki se nabirajo na površju juhe.

Juho kuham tako dolgo, da je kuhana vsa zelenjava, predvsem korenček. Piščančje meso je kuhano zelo hitro. Paziti moramo, da se meso ne bo preveč razkuhalo, ker se bo pri rezanju čisto razletelo.

Ko je juha kuhana, jo precedim v drug lonec. Mesu odstranim kožo in kosti. Narežem ga na manjše kose in ga dam v precejeno juho. Prav tako na koščke razrežem še korenček, zeleno in por ter vse skupaj dodam juhi.

Juhi dodam še po navodilih skuhane široke rezance ter jo pustim na ognju še toliko časa, da zavre. Po potrebi jo še dosolim.

Juho razdelim po krožnikih ter jo malo posujem še z sesekljanim svežim peteršiljem ali drobnjakom.

Tako, odličen obrok je pripravljen na lačna usta. Dober tek želim!

Nasvet:

  • Piščančja juha z širokimi rezanci je lahko čisto samostojen obrok, ki ga lahko postrežemo kadarkoli;
  • Namesto piščančjih prs, lahko vzamemo tudi druge, manj uporabne kose piščančjega mesa;
  • Široke rezance lahko zamenjajo tudi klasični, drobni rezanci.
  • Po istem postopku kot piščančjo juho, lahko skuhamo tudi klasično kurjo juho. V tem primeru priporočam, da že kuhano kurje meso nazadnje še zelo na hitro opečemo na vroči maščobi. S tem bo meso pridobilo na okusu. V juho lahko damo rezance, vlivance, narezane palačinke in kdaj pa kdaj tudi kroglice.

Marelično-jagodni smoothie

Marelično-jagodni smoothie je odličen napitek za vroče, poletne dni. Napolnil vas bo z  vitamini in  minerali ter dal moč za dolg in naporen dan.

Za pripravo potrebujem:Marelično-jagodni smoothiee

–        Zrele marelice – 2 – 3 kom

–        Sveže (ali zamrznjene) jagode –1  mala skodelica

–        ½ banane

–        Mleko – cca 1,5 dl (po izbiri)

–        Med (ali javorjev sirup) – 1 žlička

Marelice dobro operem, izkošiščim in narežem na koščke. Narezane dam v mikser (smoothie maker), dodam še narezano banano, jagode in med (če je sadje dovolj sladko, med izpustim).

Vse skupaj zalijem z mlekom in dobro zmiksam.

Dobljeni napitek vlijem v kozarec in tako ponudim.

Ja, marelično-jagodni smoothie za lep in uspešen dan!

Nasvet:

Če imate voljo, lahko iz teh sestavin naredite napitek, ki bo prava paša tudi za oči. Le malo se morate potruditi in sestavine zmiksati posamično.

P.s.:

Bi nam zaupali vaš najljubši smoothie recept?

Najboljši smoothie recepti bodo objavljeni na naši strani Kul Kuhar’ca in na naši  facebook strani Kaj kuhati danes.

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 18
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se