Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Preprosta juha iz fižola

Vam je od včeraj ostalo malo kuhanega fižola in fižolovke (voda, v kateri se je kuhal fižol), ali pa imate na zalogi nekaj konzerv kuhanega fižola. ? Potem bo preprosta juha iz fižola prava izbira.

Če pa imate surov fižol, potem ga morate eno noč pred kuhanjem namočiti v vodo, ker se potem fižol veliko prej skuha.

Za fižolovo juho rabimo:Juha iz fižola

  • Fižolovke – cca 1l (če nimate dovolj fižolovke, dolijte malo zelenjavne juhe iz kocke ali pa kar vodo)

  • Fižol – cca 300g (če ga nimaš od prejšnjega dne, uporabi konzerviranega)

  • Kisla smetana – 1 žlica

  • Moka – malo

  • Lovorjev list

  • Sol, poper

Fižolovko in fižol damo v lonec in večina fižola zmečkamo z paličnim mešalnikom (če ga nimamo, fižol zmečkamo kako drugače). Ko fižolova juha zavre, jo solimo, popopramo in ji dodamo lovorjev list. Kislo smetano razžvrkljamo in ji primešamo malo moke. Z zmesjo zgostimo in zboljšamo fižolovo juho, vendar jed ne sme biti pregosta. Tako, smetano dodajte po občutku.

Če želimo, da je juha iz fižola  še bolj nasitna, ji lahko dodamo malo na kocke narezane in prepražene slanine, ali pa na kocke narezan in popražen kruh. Ne more škoditi! Pa DOBER TEK!

Česnova juha

Česnova juha je enostavna za pripravo,  tudi če ste čisti začetnik v kuhanju. Priprava je preprosta, hitra in rezultat je prav okusen. Nekaterim ne odgovarja vonj, bojijo se slabega zadaha. Pa saj ste juho skuhali tudi za svojega partnerja, a ne? Si pa skupaj umijta še zobe, velja?

Škoda bi bilo, da bi se odrekli tako zdravi juhi! Saj poznate pregovor: da ima česen močnejšo moč zdravljenja kot devet zdravnikov!

Za 4 osebe rabimo:Česnova juha

  • Česen – 1 večja glava

  • Krompir – 2 večja gomolja

  • Zelenjavna juha – cca 1l (lahko je iz kocke)

  • Rumenjak – 2

  • Por – 1 kom (beli del)

  • Oljčno olje – 1 žlica

  • Kisla smetana – cca 3 žlice

  • Mleta kumina – ščepec

  • Sol, poper – mleti

    popečeni kruhki

Glavo česna razdelimo na stroke in neolupljene na olju malo popečemo. Ko se stroki česna začnejo mehčati, jih vzamemo iz ponve, jih olupimo in damo v vrelo juho.

Por narežemo na kolobarje, in ga prepražimo na olju. Dodamo ga v juho, skupaj z na kocke narezanim krompirjem. Dobro premešamo in dodamo kumino, solimo, popopramo in kuhamo cca 20 minut.

Nato kuhano juho prelijemo v primerno posodo, kjer jo dodobra zmečkamo z paličnim mešalnikom.

Vlijemo jo nazaj v lonec, dodamo smetano in vmešamo rumenjake in postrežemo z popečenimi kruhki.

Takoj postrežemo. Pa DOBER TEK!

Je bila kuha dovolj enostavna?  Seveda je bila!

Juha iz cvetače

Cvetačo imate radi ali pa jo nimate. Mnogi je ne marajo, ampak v večini tudi vedo, da jo je kljub vsemu dobre jesti, ker je zelo zdrava. Posebno jo priporočajo tistim , ki imajo želodčne ali črevesne težave. Jaz jo obožujem in jo pripravljam na veliko načinov. Ena izmed jedi, ki jo lahko pripravite iz cvetače je juha iz cvetače.

Za 4 osebe potrebujete:Cvetačna juha

  • Cvetača – manjša

  • Zelenjavna juha (lahko je tudi kostna) – cca 1 l

  • Olje – cca 2člici

  • Moka – cca 1 žlica

  • Peteršilj – malo

  • Sol, poper

Cvetačo operemo, razdelimo na manjše cvetke. Liste cvetače prav tako operemo in narežemo na rezance. Vse skupaj skuhamo v slanem kropu (vode toliko, da pokrije cvetačo). Med tem časom naredimo iz olja in moke svetlo prežganje. Ko je cvetača kuhana, jo vzamemo iz vode ter prežganje dodamo vodi, v kateri se je kuhala cvetača. Dobro premešamo, dodamo kuhano cvetačo in liste, sesekljan peteršilj in po potrebi še zalijemo z juho (glede na gostoto, ki jo želite). Cvetačno juho poizkusimo, po potrebi še dosolimo in popramo. Na koncu vse skupaj zmečkamo z paličnim mešalnikom, lahko pa zmečkamo samo del juhe – kakor želite. Dodajte še žlico kisle smetane, zmešajte in takoj servirajte. Pa dober tek!!!

To je samo eden način priprave cvetačne juhe, da ne govorim, koliko je še ostalih jedi, kjer je njihova osnovna sestavina cvetača. O tem na kakšni drugi strani.

Juha iz buč malo drugače

Juha iz buč je preprosto pripravljena jed in mislim, da je kar malo zapostavljena. Mogoče se motim?

Za pripravo  potrebujemo (4 osebe): Juha iz bučk malo drugače

  • Bučo – cca 1 kg

  • Čebulo – 1 srednje velika

  • Zelenjavne juhe – cca 1,3 l

  • Kisle smetane – cca 2 dl

  • Sladko smetano – cca 0,3 dl

  • Olje – cca 2 žlici

  • Sesekljana sončnična semena – cca 2 žlici

  • Mleto kumino – 1 žličko

  • Curry v prahu – cca ½ žličke

  • Nasekljan koriander – mala žlička

  • Sok limone – malo

  • Poper, sol

Najprej rahlo popražimo čebulo in ji dodamo na kocke narezano bučko.

Ko postane zmes zlato rjava, dodamo kumino in še malo popražimo.

Primešamo curry, zalijemo z vročo juho, premešamo, pokrijemo in kuhamo na majhnem ognju še cca pol ure.

Vse skupaj obdelamo z paličnim mešalnikom in pretlačimo skozi cedilo. Zmes vlijemo nazaj v lonec in ko juha zavre, dodamo kislo smetano, koriander in sok limone. Dobro premešamo, posolimo in popopramo po okusu. Postrežemo.

Ko juho nalijemo, na vsak krožnik damo na sredino še žličko stepene sladke smetane in posujemo z grobo nasekljanimi sončničnimi semeni. Dober tek!

Ni je čez dobro bučno juho! Se strinjate?

Bučna juha

Ali ste vedeli, da buče sodijo med najstarejše gojene rastline? Da so jih poznali že mnogo pred fižolom in pred koruzo? Tega nisem vedela, res pa je, da sem že kot otrok bila zraven, ko sta še dedek in babica doma pripravljala bučno olje. Še zdaj imam v spominu tisti neponovljivi vonj in okus po bučnem olju. Zame je bučno olje, kar se solat tiče, zakon!

Bučna juha je zakon!

Za 4 – 6 oseb potrebujete:Bučna juha

  • Bučo – cca 1 kg (malo se posvetujte, katere vrste bučk so najboljše za pripravo juhe, jaz vzamem običajno vrsto hokaido).

  • Čebula – 1 velika, najboljša je bela

  • Juha – cca 1, 2 – 1, 5 l zelenjavne juhe (lahko je tudi kokošja, je še bolj okusno)

  • Maslo – cca 50 g

  • Smetana – dober dl

  • Kurkuma – 1 žlička (če je ne maraš ali je nimaš, nič hudega)

  • Bazilika – 1-2 vejice – naj bo sveža

Čebulo olupimo in jo sesekljamo na zelo drobno. Bučo prav tako olupimo in meso bučke narežemo na kocke.

Na stopljeno maslo dodamo čebulo in jo pražimo toliko časa, da postekleni.

Dodamo narezano bučo, še malo pražimo in mešamo, potem dodamo kurkumo in prilijemo cca 3 dl juhe. Ko juha zavre, pokrito in na majhni temperaturi kuhamo še cca 15 – 20 minut.

Dodamo še malo bazilike, vse skupaj zmečkamo in dodamo preostanek juhe. Juha naj vre še cca 10 minut. Dodamo smetano, po okusu solimo in popramo. Dobro premešamo in juha je gotova. Bučno juho nadevamo na krožnike in jo okrasimo z ostalo baziliko.

Njamiiiiiiiiiiiiii, mami! Dober tek!

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • …
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se