Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Zeljna juha za hujšanje

Zeljna juha za hujšanje je zakon!  Zakaj že?  Ker  smo spet tam! Pri hujšanju, seveda. Se tudi Vam dogaja, da skoraj ne mine kakšna debata, da vsaj eden ne bi omenil, da mora shujšati? Sploh če klepetamo ženske med seboj! Pri moških pa je malo drugače, po njihovem mora »ta prav dec« imeti tako ali tako orodje pod streho! Ja, pa kaj še?

V eni izmed takih debat, da tako ali tako nobena dieta ne pomaga, mi je znanka pomolila pod nos listek, na katerem je bil recept za shujševalno zeljno juho in še z ostalimi navodili, kako shujšati. Ko sem pogledala recept in potem njo, je hitro dodala. Ja, ja, meni se ne da, pa ti probaj!

In jaz sem probala. Juha mi je bila takoj všeč. No, če pa povrhu še shujšam, sem si mislila, pa še toliko bolje. Nimam kaj za izgubiti, razen kilogramov. In res sem jih. Dieta sicer obljublja, da lahko shujšaš do 5 kg na teden, jaz sem shujšala 3 kg. Res pa je, da nisem najbolj discipliniran človek na svetu. Kljub vsemu sem bila zelo zadovoljna! Te tedenske diete se poslužujem še vedno takrat, ko je potrebno. Saj poznate tisto, ko pride pomlad, pa si grozna v kopalkah, pa kar na enkrat se vsa oblačila skrčijo, pa nič ne ješ, pa se kar rediš, in še, in še in še…

No takole, če se to dogaja tudi vam, pa poizkusite… 

Potrebujete:Zeljna juha za hujšanje

  • Zelje – 1 velika glava

  • Paprika – 2kom – zelena

  • Čebula – 6 kom – velika, kolikor je mogoče

  • Šopek zelene

  • Konzerva paradižnika – 2 kom

Vso zelenjavo narežete na približno enake kocke. Damo jo v lonec in   zalijemo z toliko vode, da bo zelenjava dobro pokrita. Vse skupaj premešamo, posolimo (priznam, tu sem grešila – dodala sem malo zelenjavne kocke), malo popopramo, dodamo še malo curryja (če ga imamo), premešamo in na malem ognju, pokrito,  kuhamo tako dolgo, da je zelenjava toliko kuhana, kot sami želimo.  Pozabite  na kakšno maščobo ali moko, ki bi jo radi dodali juhi, seveda, če želite, da bo juha učinkovita.  Juhe boste imeli za več dni, ohlajeno  hranite v hladilniku. Ko vam jo bo zmanjkalo, skuhajte novo “porcijo”, ki je lahko manjša. Nič pa ne bo hudega, če boste dieto nadaljevali še kakšen teden.

Dodajam tedenski načrt, če želite resnično shujšati.

Juho morate jesti čim večkrat na dan. Da pa dnevi ne bodo tako pusti, si pa lahko privoščimo še:

  1. Dan: sadje (banane odpadejo), ampak ne v velikih količinah

  2. Dan: še ostalo zelenjavo (razen graha, fižola ali krompirja)

  3. Dan: različna surova zelenjava (razen krompirja) in sadje

  4. Dan: posneto mleko in še kakšno banano – ne pretiravati

  5. Dan: goveje meso in paradižnik- mesa naj bo od 30-60 dkg in do 6 paradižnikov. Juho jemo ta dan le enkrat.

  6. Dan: govedina in zelenjava-lahko pojeste tudi 2 do 3 goveje zrezke z zelenjavo, kuhan krompir prepovedan

  7. Rjavi riž, nesladkan sadni sok in vsa zelenjava.

Kot sem že omenila, zeljno juho je potrebno jesti večkrat na dan, od pijač je dovoljena samo voda in nesladkani čaj – vsaj 6 do 8 kozarcev vsak dan. Če pa se boste še dovolj gibali, Vam je uspeh zagotovljen.

Zeljna juha  je zakon!     Nič ne morete izgubiti, samo pridobite lahko.  

Zeljna juha

Bi danes skuhali kakšno preprosto, poceni in okusno juho? Potem lahko poizkusite z zeljno juho. Zeljna juha je zelo zdrava jed in z manjšimi spremembami sestavin, lahko dobite tudi dietno zeljno juho. Vendar takrat adijo krompir in maščoba in dober dan paradižnik in sveža paprika. Ampak o tej zeljni juhi na kakšni drugi strani.

Potrebujemo:Zeljna juha

  • Zeljna glava – ne prevelika – no odvisno, koliko prisklednikov imate;

  • Krompir – cca ¾ kg;

  • Slanina- cca 2 dkg;

  • Žlica olja

  • Žlica do dve sesekljane čebule;

  • Moka – cca 3 žlice

  • Voda – cca 3 l

  • Paprika v prahu – 1 žlička;

  • Sol;

  • Poper.

Olje segrej, dodaj na tanko narezano slanino, dobro premešaj, malo popraži in dodaj sesekljano čebulo. Ko čebula rahlo porumeni, dodaj na rezance narezano zelje (saj veš, da moraš trde dele zelja odrezati, a ne?), premešaj, posuj z mleto papriko in dodaj na kocke narezan krompir. Vse skupaj dobro premešaj in praži toliko časa, da zelje dobro uplahne. Dodaj sol in poper. (jaz dam malo soli in malo vegete). Vse skozi mešaj, da se ti sestavine ne primejo na posodo. Ko je zelje dodobra uplahnilo, ga popraši z moko, zopet premešaj in zalij z vrelo vodo. Kuhaj do mehkega. Zeljno juho lahko postrežeš tudi z kruhovimi opečenimi kockami.

Če se ti po hladilniku valja še kakšen konček kuhanega ali pečenega svinjskega mesa, ga mirno nareži na kocke in ga dodaj zeljni juhi cca 10 minut predno jo postaviš na mizo. Bo prav super!

Če ne maraš zeljno juhe zgostiti z moko, jo lahko izpustiš in na mesto nje enostavno zmečkaš nekaj v juhi že kuhanega krompirja, kar bo jed prav tako zgostilo.

Nič ne kompliciraj, naredi po svojem okusu! PA DOBER TEK!

Zelenjavna juha

Mogoče je bila včeraj nedelja in ste danes še vedno napeti od prevelike količine hrane, ki ste si jo privoščili včeraj. Pa vendar bi morali tudi danes nekaj pojesti. Poglejte hladilnik in tam je sigurno še nekaj ostankov od včeraj, predvsem mislim zelenjave, ki jo morate nujno porabiti. Zelenjavna juha je kot naročena za take trenutke.

Nekateri pravimo temu čiščenje hladilnika.

Pri zelenjavni juhi je super to, da ni pravil, kaj in koliko v to juho spada in kaj ne, enostavno porabiš tisto, kar imaš. Količino juhe seveda prilagajaš velikosti svoje družine. Važno je le to, da sestavino, ki se dalj časa kuha, daš v lonec prej, kot pa tiste, ki recimo se kuhajo samo nekaj minut.

Samo za primer bom napisala eno možno varianto zelenjavne juhe, tako, da boste videli, kako poteka sama priprava zelenjavne juhe.

Recimo, da imamo na zalogi:Zelenjavna juha

  • stročji fižol – pest ali dve

  • korenček – 2 – 3 kom

  • zeljno glavo – mala glava (ali polovica večje)

  • juho – za zalivanje (če je nimate od včeraj, je dobra tudi iz kocke)

  • cvetačo – nekaj cvetov

  • brokoli – nekaj cvetov

Na malo olja prepražim malo na lističe narezane čebule. Ko čebula malo postekleni, dodam na 1-2 cm narezan stročji fižol (pest ali dve), cca dva na koleščke narezana korenčka in polovičko na rezance narezane zeljne glave (male zeljne glave). Malo posolim in malo popopram. Dobro premešam in posodo pokrijem, da se zelenjava malo poduši v lastnem soku, po potrebi prilijem malo vroče juhe. Pazi, da se zelenjava ne zažge, ker postane grenka. Ko zelenjava usahne približno na polovico, jo zalijem z vročo juho.

Juhe dodam toliko, da je zelenjava dobro pokrita, odvisno kakšno gostoto juhe želite imeti. Zelenjavno juho kuham na počasnem ognju toliko časa, da je fižol že na tri četrt kuhan, nato dodam po navadi še na bolj drobno natrgane cvetačne in brokolijeve cvetove. To kuham običajno še cca 10 minut. Zelenjava mora biti, vsaj po mojem okusu, še malo trda in ne sme razpadati. No čisto na koncu pa zelenjavno juho zgostim še z kislo smetano, v katero sem dala malo moke. Juho dobro premešam in jo takoj postrežem.

Po juhi običajno postrežem še z palačinkami, da mi slučajno kdo ne shujša!

Če pa kakšen član vaše družine ne more preživeti dneva brez mesa, pa lahko takšni juhi dodate tudi tega. Mislim meso, ne člana. Na začetku kuhanja seveda. Ampak ta recept najdete na eni drugi internetni strani… Uživajte v zdravju!

Zelenjavna juha z brstičnim ohrovtom

Zelenjavna juha z brstičnim ohrovtom je meni osebno zelo pri srcu. Priznam pa, da jo kuham bolj v jesenskih in zimskih dnevih. Zakaj? Enostavno, ker rada kuham zelenjavne juhe iz sveže sezonske zelenjave. In povejte mi, kaj človeka, ko postane hladno bolj segreje, kot krožnik vroče juhe?

Za 4 osebe potrebujemo: Zelenjavna juha z brstičnim ohrovtom

  • Brstični ohrovt – cca 500 g

  • Krompir – 2 večja gomolja

  • Korenček – 4-5 kom

  • Čebulo – 1 srednje veliko

  • Zelenjavno juho – cca 1 l

  • Olje (ali maslo) – 2 žlici

  • Muškatni orešček-malo

  • Sol, poper

Korenje in krompir olupite in narežite na kocke (poljubne velikosti). Ohrovt očistite in ga narežite na četrtine, tiste male lahko pustite cele. Olje segrejte, dodajte čebulo in jo malo popražite, da spremeni barvo. Nato dodajte vso narezano zelenjavo, jo malo podušite in jo nato zalijte z vročo juho. Pomešajte in juho kuhajte pokrito in na nizki temperaturi še cca 15 minut. Juho na koncu, če je potrebno, še solimo, popopramo, jaz dodam še malo naribanega muškatnega oreščka.

Če pa imate radi, da so jedi malo posebne, lahko dodate, ko je juha že na mizi, še na maslu popražena sončnična semena (pazite,da semena pri praženju ne zažgete).

Da je juha zdrava, mi najbrž ni potrebno posebno razlagati!  Večkrat si jo privoščite!  In naj vam tekne!

Zelenjavna kremna juha

Še ena poletna dobrota! Ko je na razpolago veliko sveže sezonske zelenjave, si lahko vsak trenutek skuhamo nekaj zdravega, dobrega in lahkega. To lahko seveda naredimo tudi v hladnejših dnevih, ampak z uvoženo, oziroma zmrznjeno zelenjavo. Takšna zelenjavna kremna juha vas bo zelo osvežila in za poleti je lahko to čisto samostojen obrok.

Za 4 osebe potrebujete:Zelenjavna kremna juha

  • Korenček – 2 kom

  • Bučka – 1 ne preveč velika

  • Krompir – 1 gomolj

  • Zelena – 0d 50 – 70 g

  • Juha (lahko iz goveje kocke) – 1l

  • Sladka smetana – cca 1 dl

  • Sesekljan peteršilj- malo

  • olje – cca od 3 do 4 žlice

  • mešanica začimb, poper

Korenček in zeleno očistite in na drobno naribajte, krompir in bučko prav tako očistite in narežite na kocke.

Na olju najprej popecite zeleno in korenček. Dodajte bučko in krompir. Dobro premešajte in počasi dušite, da zelenjava usahne. Če je potrebno, sproti dolivajte malo vode.

Ko je zelenjava že na pol podušena, jo zalijte z govejo juho, dobro premešajte in kuhajte na ne preveč močnem ognju. Večkrat preverite trdoto zelenjave in ko je le ta kuhana, jo vzamemo iz juhe, jo zmečkajte in takoj vrnete v juho. Postopoma dodajajte začimbe (da ne bo juha preslana), premešajte in malo še pokuhajte.

Tik pred koncem še prilijemo smetano in dodamo sesekljan svež peteršilj. Juho takoj postrežemo. Zraven se odlično podajo popečene kruhove kocke. Pa DOBER TEK!

Zelenjavna kremna juha vas bo dodobra okrepila, po njej se boste počutili super in prepričana sem, da jo boste še skuhali. Želodec vam bo hvaležen!

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • …
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se