Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Krompirjev paprikaš

Krompirjev paprikaš je zopet ena izmed jedi, ki vedno prijajo. Razveselili so jo bodo tako vegetarijanci, kot »mesojedci«. Slednji, če ne gre drugače, lahko proti koncu kuhanja, v paprikaš narežejo še kako dobro (lahko krajnsko) klobaso. A meni je to narediti kar škoda…

Za 4 osebe potrebujemo približno:Krompirjev paprikaš

  • Krompir – cca 1kg (8 srednje debelih gomoljev)

  • Čebulo – 1 sesekljano

  • Papriko – 1 rdečo in 1 zeleno

  • Česen – 2 stroka

  • Mleto papriko – 1 žličko sladke, lahko malo tudi ostre

  • Moko – cca 1 žličko

  • Češnjevi paradižniki – 1pločevinka (ali kateri drugi paradižniki)

  • Zeleni del zelene – 1 vejica

  • Olje – 4 žlice

  • Sol, poper

Krompir olupimo, narežemo na krhlje in stresemo v lonec. Prilijemo toliko vode, da je krompir pokrit. Solimo in kuhamo cca 5 minut.

Papriki operemo, razrežemo na večje rezine. Česen olupimo in sesekljamo.

V drugi posodi segrejemo olje, dodamo čebulo in papriko, mešamo in malo popražimo, da se zelenjava malo omehča. Krompir odcedimo in dodamo k čebuli in papriki. Premešamo in dodamo še sesekljan česen, pomešamo, potresemo z moko, premešamo in potresemo še z mleto papriko, solimo in premešamo. Dodamo paradižnike , vejico zelene, zalijemo z vodo, v kateri se je kuhal krompir in dobro premešamo. Paprikaš kuhamo na počasnem ognju še cca 20 minut. Jed je gotova, čaka še samo na lačna usta.  Pa DOBER TEK!

Krompirjev golaž

Kadar na glas razmišljam, kaj naj skuham, se mož po navadi oglasi: naj bo karkoli, samo, da je nekaj v vezi z krompirjem. Super, si mislim, nič lažjega! Oba imava rada krompir, ne glede, kako je pripravljen. Jedi iz krompirja so preproste, poceni in hitro pripravljene. Pa še zelo okusneee…

Ena izmed krompirjevih jedi je tudi krompirjev golaž. Je odlična enolončnica, ki vedno prija.

Za 4 osebe rabimo:krompirjev golaž

  • Krompir – 5 – 6  velikih gomoljev

  • Čebula – 2-3 kom (nikoli je ne morete dati preveč)

  • Česen – 4 – 5 strokov (tudi njega ni nikoli preveč)

  • Juha za zalivanje (iz kocke) – cca 1l

  • Olje – 2 – 3 žlici

  • Rdeča paprika v prahu – 1 žlička

  • Paradižnikova mezga – 1 velika žlica

  • Sol, poper

  • Malo kumine

Najboljše je da si vse sestavine pripravite in potem greste za štedilnik. Olupite krompir in ga narežite na večje kose. Čebulo na drobno narežite, česen in kumino skupaj sesekljajte.

Na olju najprej malo popražite čebulo in ko postekleni, dodamo na kose narezan krompir. Dobro premešamo in pražimo dalje. Ko prične čebula rumeneti, dodamo še sesekljan česen, rahlo solimo in popopramo.

Malo premešamo in posujemo z papriko v prahu. Zopet premešamo, dodamo paradižnikovo mezgo, premešamo in zalijemo z juho (če juhe nimate, zalijete krompirjev golaž kar z vodo, potem pa malo bolj posolite).

Krompir mora biti dobro prekrit z juho (vodo), lahko jo je celo malo več. Dobro premešamo, pokrijemo in kuhamo tako dolgo, da je krompir kuhan.

Nato del krompirja zmečkamo z paličnim mešalnikom. Toliko, da je juha za vas ravno prav gosta.

Na koncu ji lahko dodate ali na končke narezano hrenovko ali malo prepražene slanine.

Če po pravici povem, jaz namesto hrenovke ali slanine rajši dodam malo kajenskega popra ali čilija. Ja, imate prav. Jaz sem za vroče. Pa naj vam tekne!

Še o drugih krompirjevih jedeh pa na kakšni drugi strani…

P.s.: Imate vprašanje zame? Pišite na facebook stran: Kaj kuhati danes?

Krompir z brstičnim ohrovtom

Ste ljubitelji brstičnega ohrovta? Bi jedli danes nekaj vegetarijanskega. Potem bo tale jed prav za vas! Takšna jed, kot je krompir z brstičnim ohrovtom, vas zna prijetno presenetiti!

Za 4-5 osebe potrebujemo:Krompir z brstičnim ohrovtom

  • Krompir – cca 80 dag (6-7 srednje debelih gomoljev)

  • Brstični ohrovt – cca 60 dag (imate svežega? Nimate, potem pa je zamrznjen tudi dober)

  • Mleko – cca 1dl – 1,5 dl

  • Jabolko – 2 srednji

  • Orehe – cca 2 pesti (ženske pesti, da ne bo pomote)

  • Sir – cca 150 g (takšnega, kot imate na zalogi)

  • Maslo – malo – po želji

  • Sol , poper

Brstični ohrovt dobro očistimo, debelejšega prepolovimo, drobnejšemu samo malo prerežemo trdnejši del in ga damo kuhati v malo slano vodo – do deset minut.

Krompir najprej olupimo, narežemo na kocke in v slani vodi skuhamo do mehkega. Ko je krompir kuhan, ga odcedimo, vročemu dodamo malo masla (lahko ga tudi izpustimo), premešamo, dodamo toplo mleko in dobro pretlačimo (pire naj ne bo grudast).

Zdaj še samo razrežite jabolka na poljubne rezine (peščice odstranite) in sesekljajte orehe (na grobo – lahko jih pa tudi izpustite).

Verjetno ste pečico že segreli (naj bo na cca 200 st.C – ventilatorska na cca 180). Pekač še namažemo z maslom in ga napolnimo z pripravljenimi sestavinami. Na dno pekača damo ohrovt, nato jabolka, ki jih posujemo z orehi in na vse to nadevamo še pripravljen pire krompir. Posujemo samo še z sirom (če imate radi sir, potem ne skoparite z njim)

Pekač damo v pečico in pečemo cca 20 minut. Tako pripravljeno jed lahko postrežemo kot čisto samostojen obrok.

Če se vam zdi, da je ta hrana malo »gosta«, potem si le privoščite zraven kozarček belega vinčka. Pod pogojem, da ste odrasla oseba, seveda in sem rekla malo, a ne? PA DOBER TEK.

P.s:

Če vam kakšna sestavina ni všeč, jo izpustite in mogoče dodajte nekaj, kar je vam všeč. Prosta izbira.

Fižol z papriko in paradižnikom

FIŽOL z papriko in paradižnikom (preprosta jed)

Bi danes jedli morda nekaj preprostega, a vendar okusnega? Potem bo tole ideja za Vas. Ta jed je preprosta za pripravo, pripravi jo lahko tudi čisti začetnik v kuhanju. Dopušča pa tudi veliko improvizacije, glede na sestavine, ki jih imate.

Količine so za 4 osebe

Potrebujete nekaj osnovnih sestavin:Fižol z papriko in paradižnikom

  • Kuhan fižol – 4 male pločevinke (jaz vedno kupim kuhan fižol);

  • Paprika – 2 kom (jaz dam običajno eno zeleno in eno rumeno),

  • Čebula – 2 kom (zame čebule ni nikoli preveč, res jo imam rada);

  • Pelati – 1do2 konzervi – ali pa kar doma olupljeni paradižniki;

  • Česen – 2 stroka;

  • Sol;

  • Poper;

  • Olje -2-3 žlici

Čebulo narežemo na lističe. Segrejemo olje, dodamo čebulo in jo malo popražimo. Ko čebula postekleni, ji dodamo na kocke narezani papriki in pražimo dalje. Ko paprika prične spreminjati barvo, dodamo sesekljan česen, premešamo in dodamo odcejen fižol. Dobro premešamo, posolimo in popopramo. Nato dodamo še sesekljane pelate ali domače paradižnike. Vse skupaj premešamo in kuhamo na mali temperaturi še cca 30 minut, da se okusi dobro prepojijo, pelati pa se dobro razpustijo.

Tako pripravljen fižol je lahko samostojna jed, ki bo še boljša, če boste v njo narezali tudi kakšno dimljeno klobaso, zraven pa ponudili še zeleno solato. Zraven se poda črn kruh. Ta jed, brez klobase, pa se odlično poda tudi k mesu na žaru. Vas tole spominja na prebranec?  Mogoče samo nekaj sestavin.  Teknila vam bo v vsakem primeru!

Enolončnica z brokolijem

Ugotovila sem, da imam vedno bolj rada enolončnice. To se pravi nekaj na žico.  Te jedi so po navadi hitro pripravljene, so mešanica tistih sestavin, ki jih imamo trenutno doma in so vedno dobre, če imamo le malo domišljije. In to ženske sigurno vedno imamo.  Vse te lastnosti ima tudi enolončnica z brokolijem, pa še domišljije veliko ne rabiš.

Preprosta, okusna in v dobre pol ure pripravljena enolončnica je tudi ta z brokolijem.

Če ste 4 približno potrebujete:enolončnica z brokolijem

  • Brokoli – 1 glava

  • Čebula – ne prevelika

  • Krompir – 2 srednje velika

  • Česen – 1-2 stroka

  • Zelenjavna juha ( iz kocke) – cca 1,5 l 

  • Olje (če je le možno naj bo oljčno) – cca 2 – 3 žlice

  • Sir (če je možno naj bo gorgonzola) – po želji – jaz ga dam cca100 g

  • Poper, sol (ali mešanica začimb)

Predpriprave so najdaljše, saj je potrebno čebulo in česen na drobno sesekljati, krompir olupiti, ga narezati na kose in opran brokoli razdeliti na cvetove.

Zdaj pa glavna priprava. Na ne preveč vročem olju popražite čebulo, samo da postekleni, dodajte česen, ga na hitro popražite in takoj dodajte na kose narezan krompir. Premešajte in na malem ognju pražite še cca 2-3 minute, nato zalijte z toliko juhe, da bo zelenjava dobro pokrita.

Ko je krompir že skoraj mehak, dodamo še brokoli. Dobro premešamo. Enolončnica se naj kuha na ne preveč močnem ognju tako dolgo, da bo zelenjava mehka (ko je krompir kuhan je vse ostalo tudi kuhano). Zmehčano zelenjavo precedite in jo pretlačite z paličnim mešalnikom. ( če nimate paličnega mešalnika – potem pa se znajdite kako drugače). Zmes vlijete nazaj v juho, v kateri se je zelenjava kuhala, dodajte še pretlačeno gorgonzolo in malo še pokuhajte. Če je potrebno, enolončnico še dosolite in popoprajte.

Če imate radi kislo smetano, jo lahko dodate čisto na koncu. Premešajte in veselo za mizo. Ja, pa ne sami, prej morate še ostale poklicati.     PA DOBER TEK!  

Ja, še tole. Ni vam potrebno vedno pretlačiti vso zelenjavo, naslednjič lahko pustite nekaj brokolija celega. Če želite bolj gosto enolončnico, potem dodate manj juhe, če pa dodate še več tekočine, pa dobite že kar brokolijevo juho. Juhuuu, kako enostavno! 

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • …
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • …
  • 9
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se