Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Cvetača v gorčični omaki

Če danes ne bi vložili ravno veliko energije v kuhanje, potem skuhajte enostaven in hitro pripravljen obrok. Ja, tudi dober bo! No, poglejte v hladilnik, če je notri kaj cvetače. Je, potem pa gremo na delo.

Za 4 osebe potrebujemo približno:Cvetača v gorčični omaki

  • Cvetačo – 1 glavo – ne preveliko

  • Maslo – 5 dag

  • Čebulo – 10 dag

  • Moko – 4 dag

  • Jušno kocko – 2 kom (mesno)

  • Gorčice – 1 – žlički

  • Poper

  • Kislo smetano – cca 2 dl

  • Vrelo vodo – po potrebi

  • Drobnjak ali mlada čebula – malo

Cvetačo razdelimo na male cvetke in jih operemo. Damo jo v lonec, v katerem se bo kuhala, prelijemo jo z toliko vode, da bo cvetača pokrita. Dodamo še jušno kocko. Ko je cvetača kuhana, jo precedimo in stresemo v servirno posodo.

Medtem časom, ko se cvetača kuha, čebulo sesekljamo in jo damo na razpuščeno maslo. Takoj ko čebula zacvči, dodamo še moko. Dobro premešamo, dolijemo cca 3 dl vode, v kateri se je cvetača kuhala, dodamo še eno mesno kocko in vmešamo še gorčico. Potem malo popopramo, premešamo in še malo povremo. Tik pred koncem dodamo še smetano. Premešamo, omako prelijemo preko cvetače in potresemo z sesekljanim drobnjakom ali mlado čebulo. So že vsi za mizo? Pa dober tek!

 P.s:

Cvetača v gorčični omaki je lahko čisto samostojna jed, ali pa odlična priloga k ocvrtemu ali pečenemu  mesu.

Ocvrte bučke

Meni osebno je ocvrta zelenjava celo bolj všeč, kot meso. Vi presodite sami.  Ocvrte bučke so zelo enostavna, hitro pripravljena  in zelo poceni  jed. Če jih imate doma na vrtu, toliko bolje.

Za 4 osebe potrebujete:Ocvrte bucke

  • Bučke – 2 – 3 mlade bučke (odvisno od velikosti)

  • Jajca – 3 kom

  • Moko – po potrebi

  • Krušne drobtine – po potrebi

  • Olje – toliko, da bodo bučke plavale

Bučke dobro operemo in jih po dolgem narežemo na enake rezine (če so bučke večje, jih lahko narežete tudi na kolobarje).

Rezine bučk posolimo, jih povaljamo v moki, nato v stepenih jajcih in nazadnje še v drobtinah. Tako pripravljene damo na vroče olje in jih ocvremo. Ko se na obeh straneh lepo opečejo, jih preložimo na serviete, da popijejo maščobo. Postrežemo jih lahko z tatarsko omako (recept boste našli na drugi strani) in z poljubno solato. Kako hitro je bilo to pripravljeno!

Pa DOBER TEK!

Špinača

Kot otrok je nisem posebno marala, pravzaprav jo nisem hotela niti poizkusiti. V to sem bila primorana, ko so mi pri šolskem kosilu dali hrenovko v špinačo. Za tiste čase je še bila hrenovka zakon. Od takrat naprej je zame zakon špinača.

Za 4 osebe potrebujemo:Špinača

  • Špinačo – cca ¾ kg

  • Moko – cca 3 dag (2 zvrhani žlici)

  • Olje – 5 dag (5 žlic)

  • Česen – vsaj 3 stroke

  • Mleko – za zalivanje (količina je odvisna od tega, kakšno gostoto špinače bi radi)

  • Sol, poper

Špinačo najprej operemo in jo damo kuhat v vrelo vodo. Kuhamo jo cca 5 minut, nato jo odcedimo. Ko se malo ohladi, jo zelo drobno sesekljamo.

Medtem časom pripravimo prežganje. Na ne preveč vroče olje damo sesekljan česen, takoj ko zadiši, dodamo še moko in na malem ognju pražimo le malo časa. Dodamo sesekljano špinačo in ob stalnem mešanju, postopoma zalivamo z mlekom (nekateri zalivajo z vodo ali juho), da dobimo takšno gostoto, ki nam odgovarja. Solimo in malo popopramo. Premešamo in malo še pokuhamo in že je pripravljena za na mizo.

Meni se zgodi, da mi je tako pripravljena špinača čisto dovolj za samostojen obrok. Za ostale (in kdaj pa kdaj tudi zame) pa zraven postrežem še  pire krompir  in za »mesojedce« tudi pleskavico ali kuhano hrenovko. K špinači in pireju se odlično prilegajo tudi jajca, pečena na »oko«. Pečeno jajce damo kar že na krožnik nadevamo špinačo. Otroci vam bodo hvaležni.

A že gremo jest? Jaz bi že… Pa DOBER TEK!

Krompir z zeljem

Krompir z zeljem je še ena preprosta domača jed. Jed, ki jo na podeželju še zdaj veliko kuhajo. Pa se jo lotimo tudi mi.

Za 4 osebe potrebujemo:Krompir z zeljem

  • Krompir – cca 50 – 60 dag kg (4 srednje veliki gomolji)

  • Sveže zelje – cca 1 kg

  • Čebulo – 1 kom

  • Maščoba – malo (še bolje, če imate zaseko)

  • juho– cca1,5 l (ali voda)

  • Malo kumine

  • Sol, poper

  • ocvirki – po želji

Zelje narežemo na rezance in ga dodamo k na maščobi zarumeneli čebuli. Malo dušimo, tako dolgo, da zelje upade. Potem ga zalijemo z vročo juho (ali vodo), dodamo še kumino in kuhamo cca 20 – 30 minut. Nato dodamo na kocke narezan krompir, premešamo in kuhamo dokler krompir ni kuhan. Ko je krompir kuhan, ga nekaj pretlačimo, da z njim jed zgostimo. Premešamo, po potrebi še solimo in popopramo. Če smo čebulo zarumenili na maščobi in ne na zaseki, potem si lahko privoščimo, da v jed damo še žlico ali dve ocvirkov. To je vaša odločitev. Tako jed je kuhana in pripravljena, da se najemo do sitega. Pa DOBER TEK!

Zelenjavna enolončnica

Mogoče je tudi pri vas čas, da ponovno počistite hladilnik in porabite vso raznoliko zelenjavo, ki jo premorete. Saj se dogaja tudi vam, da ostane malo tega, pa malo onega? Nikar tega ne zavrzite (razen, če je že kaj pokvarjenega), ampak skuhajte eno lahko, hitro pripravljeno in kar se da poceni jed. Taki sestavljenki lahko rečemo zelenjavna enolončnica.

Za 4 osebe približno potrebujemo:Zelenjavna enolončnica

(nikar se ne obremenjujte s tem, če nimate tega ali onega od napisanih sestavin, dajte tisto kar imate).

  • Krompir – 1- 2 gomolja

  • Paradižnik – (olupljen)

  • Kolerabo – 2 mali

  • Korenček – 1 ali 2

  • Čebulo – 1 glavo

  • Paradižnikov sok – cca 2 dl

  • Vode – cca 1,2 l (jaz dodam zelenjavno kocko, vi pa se sami odločite)

  • Olje – ½ dl (lahko katera druga maščoba)

  • Moko – cca 1 žlica

  • Mleta paprika – 1 žlica

  • Sesekljani peteršilj

  • Sol.

Korenček, krompir, papriko in kolerabo dobro očistite in narežimo na kockice. Vso zelenjavo damo v lonec in zalijemo z vodo ali juho. Premešamo, solimo in kuhamo, dokler se zelenjava ne zmehča (pa ne preveč). Če ste zelenjavo zalili z juho, potem bodite previdni pri soli.

Med tem časom segreti maščobi dodamo nasekljano čebulo, premešajte, takoj zatem dodamo moko in vse skupaj malo popražimo. Posodo odstavimo z ognja, dodamo mleto papriko, premešamo in malo zalijemo z mrzlo vodo. Malo pokuhamo in tako pripravljeno prežganje vlijemo k kuhani zelenjavi. Dobro premešamo, dodamo narezani paradižnik, paradižnikov sok, peteršilj in po potrebi še začinimo. Malo pokuhajte in postrezite.

Zelenjavno juho lahko postrežete tudi z na maslu popraženimi kruhovimi kockami. Bo bolj nasitno. DOBER TEK!

P.s.: Nikar ne „jamrite“, če kaj od tega nimate, rajši dodajte tisto, kar imate.

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • …
  • 9
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se