Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Vegetarijanski chili

Vegetarijanski chili je jed, ki požene kri po celem telesu. Telo dobro nasiti in segreje, zato je odličen v hladnih dneh.

Za pripravo potrebujem:Vegetarijanski-chili

  • Pekočo papriko (chili) – 2 kom
  • Na kocke narezane pelate – 1 pločevinka
  • Paradižnikov pire – 1 pločevinka
  • Nasekljano čebulo – 1 kom
  • Sesekljan česen – 2 stroka
  • Rdeči fižol – 2 pločevinka
  • Rjavi fižol – 1 pločevinka
  • Beli fižol – 1 pločevinka
  • Papriko zeleno in rdečo – 1+ 1 kom
  • Koruzo – 1 pločevinko
  • Rdeče vino – ½ dl
  • Lovorjev list
  • Svež peteršilj – mali šopek
  • Kajenski popek – ščepec
  • Sol, poper
  • Olivno olje

Na vroči maščobi najprej malo popražim čebulo. Ko čebula postekleni, dodam še česen. Takoj ko česen zadiši, dodam  na kocke narezano papriko in chili. Premešam in malo prepražim.

Nato dodam  pelate, paradižnikov pire, odcejeni fižol, koruzo, vino, lovorjev list, sol in poper. Vse skupaj dobro premešam, dodam še malo kajenskega popra (lahko ga izpustite) in jed na malem ognju še kuham približno ¾ ure.

Kuhan vegetarijanski chili serviram v skodelicah ali krožnikih, ki jih poljubno okrasim.

Naj vam tekne!

Nasvet:

  • Če  ste skuhali preveč chilija, ga prihranite za naslednji dan. Zraven lahko ponudite, testenine, riž ali kaj podobnega;
  • Da je ta jed pekoča tako ali tako vidite iz recepta. Bodite previdni pri količini chilija, saj je jed lahko tako pekoča, da je ne boste mogli jesti. Namesto svežega chilija lahko daste tistega, v prahu;
  • Če vam kakšna sestavina iz recepta ne bo všeč, jo lahko izpustite ali pa jo zamenjate s katero drugo.

Čičerika s paradižnikom

Čičerika v paradižnikovi omaki je odlična vegitarijanska jed, ki jo lahko mirno jedo tudi tisti, ki imajo problem z glutenom.
Za pripravo potrebujemČičerika-s-paradižnikom
• Kuhano čičeriko – cca 450-500 g
• Sesekljane pelate – cca 250 g
• Kumino – 1 žlica
• Česen – 2 stroka
• Čebulo – 1 mala
• Olje – 2 žlici
• Kurkumo – ½ male žličke
• Malo koriandra
• Sol,poper
Na maščobi posteklenim čebulo. Dodam kuhano in odcejeno čičeriko. Dobro premešam , dodam še pelate, česen, sesekljano kumino (lahko jo tudi opustite), malo kurkume, sol in poper.
Vse skupaj dobro premešam in na zmernem ognju kuham še cca 15 minut.
Kuhano jed serviram na krožnik in potresem z malo sesekljanega koriandra.
Nasvet:
Jedi lahko dodate tudi malo pikantne na kolobarje narezane klobase.

Ocvrtki iz bučk

Ocvrtki iz bučk so hitro in okusno  pripravljena jed, ki jo lahko pripravljamo v vseh letnih časih.

Za pripravo potrebujem (cca 4 osebe):Ocvrtki iz buck

–        Zelene bučke – cca 1 kg

–        Feta sir – cca 300 g

–        Moko – cca 2 žlici

–        Jajca – 3 kom (drobna jajca)

–        Sesekljani sveži peteršilj – 2 žlici

–        Krušne drobtine –  4-5 žlic

–        Sol, poper

–        Olje

Bučke najprej dobro operem (jih ne lupim), nato drobno naribam, posolim, premešam in jih dam na cedilo.

Ko se dobro odcedijo, jih preložim v skledo, dodam še moko, drobtine, nadrobljini feta sir, peteršilj, stepena jajca, malo soli in popra. Vse skupaj dobro premešam.

V ponev dam malo olja. Ko je olje segreto, postopoma z žlico dodajam dobljeno zmes. Vsak ocvrtek z žlico malo sploščim, da se hitreje speče.

Ko je ocvrtek na spodnji strani zlato popečen, ga previdno obrnem in popečem še na spodnji strani.

Pečene ocvrtke položim na papirnato brisačo, da se maščoba dobro odteče.

Ocvrtki iz buč so odlični tako topli, kot hladni. Ponudimo jih lahko kot predjed ali pa kot prigrizek.

Zraven ponudimo lahko kakšno izmed sezonskih solat. Pa dober tek!

Zelenjavna nabodala

Na pikniku se vedno najde tudi kdo, ki ne mara mesa. Za takšne ljudi vedno pripravim tudi zelenjavna nabodala. Pri tem si res dam duška. Izberem res raznovrstno, za žar primerno zelenjavo, včasih dodam tudi sadje.

Za pripravo potrebujem:Zelenjavna nabodala

–        Zelenjavo – (bučke, čebula, paradižnik, paprika, lahko tudi šampinjone, itd…)

–        Sol

–        Palčke za nabodala (kovinske ali lesene)

Zelenjavo primerno operem in narežem na približno enako velike kose. Tako narezane kose izmenično nabodem na palčko in jih položim na ne preveč vroč žar. Nabodala večkrat obrnem, tako, da se lepo popečejo okrog in okrog.

Popečeno zelenjavo dam na krožnik in jo malo posolim.

Zraven lahko postrežemo vse vrste ocvrtega krompirja, pa tudi dušeni riž.

Zelenjavna  nabodala  je  hitro pripravljen in zelo zdrav obrok.  Nabodalo lahko popečemo tudi v ponvi.

Dušeno rdeče zelje

Bolj kot se nam približuje  “martinovo”, bolj pogosto razmišljamo o rdečem zelju. Dušeno rdeče zelje je krasna priloga različnim jedem. Običajno ga največ pripravljamo ravno okoli časa, ko” Martin dela vin”.

Za 4 osebe potrebujem:Rdeče zelje

  • rdeče zelje – srednje velika glava

  • sladkor – 2 žlici

  • maščobo – cca 4 žlice

  • jabolko – 1 večja

  • čebulo – 1 srednje velika

  • limonin sok – 1 limone (ali domači kis)

  • sol

  • vino za zalivanje

  • juha za zalivanje

  • malo kumine

Zelje najprej dobro očistim in operem. Razrežem ga  na  četrtinke,  mu odstranim kocen,  narežem na rezance in pokapljam z limoninim sokom.

Na maščobi zarumenim sladkor (ne sme se prežgati), mu dodam dobro sesekljano čebulo in jo zlato rumeno prepražim.

Dodam zelje, naribano jabolko (jabolke ne lupim) in ščepec kumine. Malo še posolim in prilijem rdeče vino (po okusu). Dobro premešam in pokrito dušim. Vmes večkrat dolijem malo juhe (lahko juha iz kocke, lahko tudi samo voda), da se zelje ne prižge.

Ko je zelje mehko, ga postrežem kot prilogo k različnim jedem. Kot nam je najbolj znano, se odlično prilega k mlincem in pečeni goski. Prav tako odličen je tudi z svinjsko pečenko in krompirjevimi cmoki. Dober tek želim.

 

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 9
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se