Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Vloženi zeleni paradižnik

Kakor izgleda, bo letos veliko paradižnika ostalo zelenega. Nič zato, izkoristimo priliko in si za ozimnico pripravimo vloženi zeleni paradižnik.

Za pripravo potrebujem:Vloženi zeleni paradižnik

  • zeleni paradižnik – za cca 12 kozarcev
  • kis za vlaganje – 1 l
  • vodo – 3 litre
  • sol – 10 malih žličk
  • sladkor – 20 malih žličk
  • korenček – narezan na kolobarje – po okusu
  • šalotko – za vsak kozarec 2 – 3
  • celi poper – nekaj zrnov na kozarec
  • koper – vejica na kozarec

Mešanico kisa, vode, sladkorja in soli dam zavreti. Medtem paradižnik dobro operem in ga naložim v čiste kozarce. Med paradižnike dajem nekaj kolobarjev korenčka, nekaj zrn popra, dve do tri šalotke in vejico kopra. Vse to zalijem z prevreto in še vročo kisovo mešanico. Kozarce dobro zaprem in pokrijem z deko. Pustim, da se čisto ohladijo in jih nato shranim v klet. Vloženi zeleni paradižnik uporabljamo kot prilogo k raznim narezkom, podobno kot vložene kumarice.

Nasvet: Pazite, da boste kozarce res dobro oprali, kajti to je lahko velikokrat vzrok, da se vam vložene stvari pokvarilo. Pa veliko užitkov pri pripravi ozimnice.

 

Vložena rdeča pesa

Vložena rdeča pesa je okusna solata, ki jo je vedno lepo imeti na zalogi Za vlaganje potrebujem:Vložena rdeča pesa

  • rdeča pesa
  • vinski kis – ½ l
  • vodo –2 l
  • sladkor –  cca 7,5 dag
  • sol – cca 7,5 dag
  • kumino – po želji

Peso dobro operem in jo dam kuhati. Kadar vlagam doma pridelano peso, ji perje ne porežem čisto do konca – pustim ga cca 1cm, prav tako ji pred kuhanjem ne režem „repka“. To zaradi tega, da ji med kuhanjem ne odteka dragoceni sok. Kuhano pustim, da se ohladi v vodi, v kateri se je kuhala.

Ohlajeno  olupim in na multipraktik zelo natanko narežem. Mešanico kisa, vode, sladkorja in soli dam kuhati.  Ko mešanica zavre, ji dodam še narezano peso. Dobro premešam in ko vse skupaj ponovno zavre, takoj naložim v dobro oprane in tople kozarce.  Pazim, da je pesa pokrita z tekočino.

Kozarce takoj dobro zaprem (to pri nas sicer dela močna moževa roka) in jih obrnem tako, da stojijo na pokrovih. Tako si zagotovim, da so kozarci res dobro zaprti.

Takoj jih pokrijem z deko, da se počasi ohladijo. Hladne kozarce dam v hladno in temno klet.

Vložena rdeča pesa je nepogrešljiva zimska solata, seveda jo pa tudi poleti z veseljem „pohrustamo“.

Nasvet: Ta nasvet ni kuharski, a vedno pride prav. Kadar ima kdo v naši družini vročino, mu dam za piti sok rdeče pese, ki ga pripravim sproti. Surovo peso naribam in čimbolj ožmem, da dobim zdravilen sok. To je pri nas velikokrat pomagalo pri zbijanju vročine.

Fižol s papriko in paradižnikom

Fižol s papriko in paradižnikom je zelo okusna in zelo dobrodošla vložena solata. Prijateljica Nada, mi je zaupala dober recept.

Potrebujem:Fižol s papriko in paradižnikom

  • stročji fižol – cca 5 kg
  • papriko – cca 3 kg
  • čebulo – 2 veliki
  • zelene paradižnike – 3 kom
  • olje – 2 dl
  • kis za vlaganje – 1 l
  • voda – 1 l
  • sol – 2 žlici
  • sladkor – 2 žlici

Vso zelenjavo dobro operem. Fižol dam kuhati in ko je kuhan, ga razrežem na manjše dele. Medtem na rezance narežem papriko, čebulo in paradižnik pa bolj na drobno. Kis, vodo, olje,  sladkor in sol zavrem, dodam čebulo, papriko in paradižnik. Malo pokuham in dodam še kuhan fižol (fižol naj ne bo razkuhan). Vse skupaj še enkrat prevrem (ko zavre, še cca 10 minut) in nadevam v dobro očiščene kozarce. Kozarce trdno zaprem, pokrijem z deko in pustim, da se kozarci čisto ohladijo. Shranim v hladno klet.

Fižol s papriko in paradižnikom je poslastica za zimske dni. Sama jo velikokrat jem samo z kruhom.

 

Vložena pečena paprika

Vložena pečena paprika je na našem jedilniku vedno zelo zaželjena . Priprava je zelo enostavna.

Potrebujem:Vložena pečena paprika

  • rdečo papriko (najboljša za vlaganje je podolgovata)

  • kis – 4 dl

  • voda – 1, 6 l

  • sladkor – 2 žlički

  • sol – 2 žlički

Papriko operem, osušim, naložim na pekač in dam v pečičo. Med peko paprike večkrat obrnem (pazite, da se ne opečete) in ko so okrog in okrog mehurjaste (temni, skoraj črni mehurji), jih vzamem iz pečice. Paprike pokrijem in pustim, da se ohladijo toliko, da jih lahko, brez, da bi se opekla, olupim. Nadevam jih v čiste kozarce in zalijem z mešanico kisa, vode, soli in sladkorja. Kozarce dobro zaprem in pokrijem z deko. Pustim, da se čisto ohladijo, nato jih shranim v hladno klet.

Nekaj nasvetov:  Papriki lahko v kozarec dodate tudi strok ali dva narezanega česna in malo peteršilja. Tako, da imate solato že kar narejeno. Če vam slučajno ostane kaj kuhane kisove mešanice, jo mirno shranite za drugič. Če jo boste imeli na hladnem, počaka zelo dolgo. Nekaj pečene paprike lahko shranite  tudi v zamrzovalnik, takrat paprike samo opečete in jih ne  lupite. Ko jih potrebujete, jih odmrznete, olupite in naredite  iz njih solato.

Ajvar malo drugače

Ajvar malo drugače.  Ja, seveda, skoraj vsak ima svoj najljubši recept za ajvar. Lepo je, ker si jih lahko izmenjamo.

Za enega izmed receptov potrebujem:Ajvar malo drugače

  • mesnata paprika – cca 2 kg
  • melancane – 1 kg
  • pekoči feferon – 1 kom (lahko ga tudi izpustite)
  • česen – 4-5 strokov
  • olje – 30 dag
  • sol – po okusu
  • kis – po okusu

Melancane razpolovim – po dolgem – pokapljam z oljem in jih do mehkega pečem v pečici. Tudi paprike opečem v pečici (lahko pa jih opečete tudi na plošči štedilnika). Paprike večkrat obrnem, ko dobijo temne mehurčke okrog in okrog so dovolj pečene. Ko je oboje pečeno, ohladim in olupim, paprikam odstranim seme. Seme odstranim še feferonu in vse troje zmeljem v mesoreznici. Dobljeno maso damo v posodo, dolijemo olje, dodamo še narezan česen, solimo in okisamo po okusu. Vse skupaj dobro premešamo in kuhamo tako dolgo, da dobimo želeno gostoto. Ajvar še vroč nadevamo v dobro oprane kozarce, malo potlačimo in trdno zapremo. Kozarce pokrijemo z deko in pustimo, da se počasi ohladijo. Ohlajene kozarce shranimo v hladno klet.

P.s.: Če imate recept za ajvar (ali pa kateri koli drugi recept), ki bi ga radi delili z nami, lahko to naredite na facebook: Kaj kuhati danes? . Veseli bomo vsakega vašega sodelovanja! Hvala.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se