Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Pivsko testo

Pivsko testo je v kuhinji zelo dobrodošlo in je zelo podobno testu za palačinke.

Za pripravo potrebujem:Pivsko testo

  • Belo moko (lahko tudi katero drugo) – 200 g
  • Svetlo pivo – cca 3 dl
  • Olje – 1 mala žlička
  • Jajca – 2 kom
  • Sol – ½ male žličke
  • Olje za cvrtje

Vse sestavine dam v malo višjo posodo in z metlico dobro zmešam.

Pivsko testo uporabljam za: ocvrto cvetačo, ocvrte bučke, čebulne obročke, šampinjone, kolesa jabolk, ribjih filejev…itd.

Iz njega pa si lahko pripravimo tudi ocvrti grah (zlate kroglice).

Poizkusite, mogoče vam bo všeč!

Vlečeno testo

Vlečeno testo je eno izmed tistih vrst  testa, iz katerih lahko pripravimo veliko vrst zavitkov. Pa naj bo slanih ali sladkih.

Za pripravo potrebujem (za velikost pekača iz pečice):Vlečeno testo

  • Belo moko – 40 dkg
  • Jedilno olje – 2 žlici
  • Mlačno vodo – 3 dl
  • Sol – 2 ščepca

Moko presejem v skledo. Po njej razsujem sol, oboje malo premešam. Na sredini naredim majhno jamico, kamor vlijem vodo in olje.

Z vilico pričnem mešati od znotraj jamice proti robu sklede. Ko ne gre več z vilico, testo z roko mešam tako dolgo, da se sprime v kepo.

Mizo (ali desko za pripravo testa) rahlo pomokam in nanjo položim kepo testa. Testo res dobro pregnetem (najmanj 15 minut), saj mora biti čisto gladko. Bolj kot bo gladko, lažje ga boste kasneje razvlekli.

Ko je testo gladko pregneteno, ga prestavim v skledo, ki sem jo malo pomokala.  Nato ga z metlico za peko čisto narahlo pomažem z oljem (da se ne naredi skorjica). Skledo pokrijem in jo dam nekam na toplo (a ne na vroče). Testo naj počiva od 30 – 40 minut.

Tako, spočito vlečeno testo je zdaj pripravljeno, da ga razvlečem. Jedilno mizo pokrijem z belim prtom, ki ga pomokam.

Testo primem v pomokane roke in ga malo raztegnem na vse strani. Malo raztegnjenega položim na sredino mize. Rahlo pomokane roke dam pod testo in ga pričnem vleči na vse strani enakomerno. Najbolje je, da lahko hodite okoli mize in testo previdno vlečete na vse strani približno enako.

Pazite morate, da boste s prsti vlekli previdno, saj se v testu lahko hitro naredijo luknjice.

Previdno raztegnjeno testo mora biti zelo tanko. Na zunanji strani testa se pojavijo debelejši robovi, ki jih jaz previdno porežem, predno testo nadevam z poljubnim nadevom.

Vlečeno testo je primerno za vse vrste zavitkov: jabolčni zavitek, skutin zavitek, burek…itd…

Veliko užitkov ob pripravi svojega najljubšega zavitka!

Nasvet:

  • Mize, kjer boste testo gnetili, le rahlo pomokajte. Samo toliko, da se vam ne bo testo lepilo na mizo. Več kot boste dali moke, bolj bo testo trdo, težje ga boste razvlekli;
  • Prt, na katerem boste vlekli testo, mora biti malo bolj pomokan, da se ga testo ne bo prijelo;
  • Pri vleki testa, si prste večkrat namočite v moko, sicer se vam bo testo prilepilo na prste;
  • Dobro pripravljeno vlečeno testo mora biti gladko in mehko.

Krhko testo

Ljubitelji pit, si lahko hitro in enostavno pripravijo krhko testo, ki je osnova vsake pite. Potem pa izberete še sadje ali pa tudi kaj drugega in že imate pripravljeno slastno pito.

Za krhko testo potrebujem:Krhko testo

  • Ostro moko – 250 g
  • Belo moko – 250 g
  • Margarina – 250 g
  • Vanilin sladkor – 1 zavojček
  • Pecilni prašek – 1 zavojček
  • Jajca – 2 kom
  • Sladkor – cca 200 g (lahko tudi manj)
  • Mleko – 1,2 dl mleka

Moko presejem kar na desko, na kateri bom delala testo. Na moko na grobo narežem margarino in jo z nožem sesekljam v moko. Posujem z vanilin in navadnim sladkorjem. Vse skupaj malo premešam in na sredini naredim jamico.

V jamico dam še vse ostale sestavine. Najprej pričnem z vilico mešati iz sredine navzven, kasneje vse skupaj premešam z rokami. Testo je potrebno premešati hitro in gladko.

Zgneteno testo zavijem v folijo in ga dam v hladilnik za najmanj ½ ure.

Tako spočitega potem uporabim za pripravo raznovrstnih pit.

Nasvet:

  • Za pripravo testa je pomembno, da ga zgnetete hitro, da se ne bo margarina preveč stopila;
  • Testo boste najlažje preložili v pekač s pomočjo valjarja.

Krompirjevo testo

Krompirjevo testo je uporabno za izdelavo veliko različnih jedi – nekatere kuhamo, nekatere pa pečemo.

Za  izdelavo potrebujemo:Krompirjevo testo

  • krompir – cc 1 kg

  • moko – cca 35 – 40 dag (pol bele, pol ostre moke)

  • maslo – 2 do 3 žlici

  • sol

  • jajce – 2 jajci

Najprej krompir operemo in ga damo kuhati. Ko je kuhan,  ga stisnemo skozi stiskalnico za krompir, ali pa ga zmečkamo kako drugače. Še toplemu krompirju dodamo maslo, jajce, moko in sol. Sestavine zelo na hitro pregnetemo v gladko testo in iz njega naredimo tisto, kar želimo. Predlagam češpljeve cmoke, krompirjeve svaljke, njoke, hrenovke v krompirjevem testu,  rogljičke, cmoke…

Pri izdelavi krompirjevega testa je pomebna kvaliteta krompirja. Mora biti mokast, da se bo dobro sprijel. Prav tako predlagam, da vzamete pol navadne in pol ostre moke. Lahko je tudi samo ostra moka. Pomembno je tudi, da testo kar se da hitro zgnetete, ker bo drugače postalo vedno bolj mehko, zaradi česar boste vse težje delali tisto, kar si želite. Testo bo postalo mehko in se bo držalo rok.

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se