Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Testenine s špinačnim pestom

Testenine s špinačnim pestom so jed, ki jo lahko ponudite tudi kot predjed, glavno jed ali pa čisto samostojno jed. Priprava je zelo preprosta in hitra. Pesto si lahko pripravite v malo večjih količin in ga shranite v dobro zaprt kozarec. V hladilniku lahko počaka tudi nekaj dni. Seveda lahko pesto tudi kupite, vendar je doma pripravljeno veliko bolj okusno, pa tudi zdravo.

Za pripravo potrebujem:Testenine-s-špinačnim-pestom

  • Mlado špinačo – cca 100 g
  • Orehova jedrca – cca 70 g
  • Česen – 3 stroke
  • Nariban parmezan – cca 30 g
  • Olivno olje – cca 8 žlic
  • Limonin sok – 1 žlica
  • Sol, poper
  • Mali šopek bazilike
  • Italijanske začimbe – 1 žlička
  • Špagete (ali katere druge testenine) – cca 500 g

Špinačno pesto lahko pripravljamo na dva načina. Pri prvem načinu špinačo, orehe, česen in liste bazilike postopoma tremo v terilniku. Dobljeni zmesi dodamo še limonin sok, parmezan, olivno olje, italijanske začimbe, malo soli in poper. Vse skupaj dobro premešamo v gladko zmes.

Bolj enostaven način priprave pesta je drugi način, kjer vse sestavine damo v multipraktik in zmiksamo v gladko zmes.

Zdaj skuhamo samo še testenine, pazimo, da jih ne razkuhamo. Še vroče zmešamo z špinačnim pestom, okrasimo lahko še z praženimi pinjolami  in serviramo.

Tako, testenine s špinačnim pestom čakajo na lačne jedce. Naj vam teknejo.

Testenine z špinačo in orehi

Testenine z špinačo in orehi so okusen in zdrav obrok, ki ga lahko pripravimo zelo hitro.

Za pripravo potrebujem:Testenine-s-špinačo-in-orehi

–        Poljubne testenine – cca 500 g (za 4 odrasle ljudi)

–        Vodo – cca 1,5 l

–        Mlado špinačo – cca 500 g

–        Sladko smetano – 2 kozarčka

–        Smetano za kuhanje – 1 kozarček

–        Grobo nasekljane orehe (malo popražene) – cca 1 pest

–        Gorgonzolo (ali kateri drug sir) – cca 100 g

–        Sesekljan česen – 2 stroka

–        Olivno olje – 2 žlici

–        Sol, poper

–        Nasekljan mali šopek drobnjaka

Testenine skuham po navodilih iz embalaže. Vedno pazim, da se ne razkuhajo. Kuhane dam na cedilo. Vodo prihranim, če se kasneje izkaže, da je omaka pregosta. V tem primeru omako zalijem prav s to vodo, v kateri so se kuhale testenine.

Vodo zavrem, malo osolim in stresem vanjo špinačo. Ko voda ponovno zavre, pustim, da se špinača blanšira le toliko, da se omehča. Omehčano stresem na cedilo in pustim, da se voda odteče.

V ponvi segrejem olje in dodam česen. Premešam in takoj ko česen zadiši (ne sme porjaveti), dodam še vso smetano in gorgonzolo. Vse skupaj mešam, dokler omaka ne zavre.

Takoj za tem dodam še špinačo (če so listi preveliki, jih malo razrežem) in malo popražene orehe. Premešam in po potrebi solim in popram. Na nizki temperaturi omako kuham še cca 5 minut.

Ko je omaka gotova, dodam še  ocejene testenine in vse skupaj dobro premešam. V primeru, da je omake bolj malo, dodam še malo vode, v kateri so se kuhale testenine.

Jed razdelim po porcijah in posujem z malo nasekljanega drobnjaka.

Tako, testenine z špinačo in orehi so pripravljene, da jih z veseljem užijemo. Pa dober tek želim!

Špageti carbonara

Špageti carbonara so preprosta, a zelo okusna jed, ki jo vsak pripravlja malo drugače. Pri nas doma ne dodamo jajca, ker nam pač to ni všeč.

Za pripravo potrebujem:Špageti-carbonaro

  • Špagete- cca 500g
  • Smetano za kuhanje – 500ml
  • Dimljeno slanino (pršut, salamo) – 200 g
  • Nariban sir (kateri koli) – cca 200g
  • Parmezan – malo (za posip)
  • Olje – malo
  • Sol
  • Poper
  • Peteršilj

Špagete skuham v slani vodi. Pazim, da jih ne razkuham.

Na segretem olju popražim na male rezine ali kockice narezano slanino. Ko slanina postane rahlo hrustljava, odlijem odvečno maščobo  ter slanino zalijem z smetano.

Malo pokuham, dodam še sir, premešam, po potrebi solim in popram.

Omaki dodam ocejene špagete, dobro premešam, serviram na krožnik ter okrasim (ali pa potrosim po krožniku) z peteršiljem. Tako, špageti so pripravljeni na lačna usta.

Pa dober tek želim!

Nasvet:

  1. Smetana je lahko tudi navadna sladka smetana, vendar ne rastlinska. Količina smetane je odvisna od tega, koliko omake želite imeti. Pri nas doma imamo radi veliko omake, ker ne maramo »suhih« špagetov. Jed se rada tudi hitro gosti, zato je dobro imeti na zalogi nekaj več smetane;
  2. Slanino lahko zamenjate tudi z pršutom ali pa z šunkarico (ali pa katero drugo salamo);
  3. Pri sirih sama ne kompliciram, uporabim tistega, ki imam. Res pa je, da nadevan krožnik potrosim z malo parmezana. Če pa ga slučajno nimam, pa nič zato, jed je še vedno vredna greha.

 

Testenine s paradižniki in rukolo

Testenine s paradižniki in rukolo so lahek in zdrav poletni obrok, ki le malo kateremu ne odgovarja.
Za pripravo potrebujem (za 4 osebe):Testenine s paradižniki in rukolo
– Testenine (poljubne) – cca 500 g
– Češnjevih paradižnikov – cca 600 g
– Sardelice iz konzerve – cca 7-8 kom
– Rukolo – večji šopek
– Česen – 4 stroke
– Olivno olje – 4-5 žlic
– Nastrgan parmezan – 4 – 5 žlic
– Mleti poper, sol
Najprej testenine skuham po navodilih na vrečki. Vodo malo osolim in predvsem pazim, da testenine ne razkuham. Kuhane testenine oplaknem z hladno vodo in dam na cedilo.
Medtem paradižnike operem in narežem na četrtinke. Sardelice narežem na manjše dele, rukolo zelo na rahlo operem in dam na cedilo. Česen drobno sesekljam.

Na segretem olju na hitro popečem paradižnike in sardelice (cca 1-2 minuti), na koncu dodam še sesekljan česen in kozico takoj odstavim z ognja. Dodam odcejene testenine in rukolo. Malo posolim in popopram, ter vse skupaj rahlo premešam.

Testenine s paradižniki in rukolo razdelim po krožnikih in posujem z parmezanom. Zraven se odlično prileže kozarček rdečega vina. Pa DOBER TEK ŽELIM!

Makaronov narastek z mletim mesom in bučkami

Makaronov narastek z mletim mesom in bučkami je zanimiva kombinacija testenin, mesa in zelenjave.

Za 4 osebe potrebujem:Makaronov narastek z mletim mesom in bučkami

  • makarone – cca 300-350 g

  • mleto meso (faširano) – 500 g

  • korenček – 1 kos

  • čebulo – 1 večjo

  • česen – 2 stroka

  • bučke – 2 srednje veliki

  • maslo – 1 večjo žlico

  • moko – 1 žlico

  • mleko – 300 ml

  • rumenjake – 3

  • olje – 5 žlic

  • sol, poper

  • konzervo paradižnika –

  • pečene rdeče paprike – 300 g

  • naribani sir- 150 g

Najprej skuham makarone v osoljeni vodi. Medtem ko se makaroni kuhajo, očistim korenček, čebulo in česen. Čebulo in česen sesekljam. Korenček narežem na zelo drobne kockice. Bučko operem, osušim in narežem na rezine.

Maslo raztopim, dodam moko in malo zarumenim. Zalijem z mlekom in med mešanjem kuham cca 5 minut. Odstavim z ognja in bešamel ohladim. Ohlajenemu dodam rumenjake, posolim in popram.

V ponvi segrejem olje in na njemu posteklenim čebulo. Dodam mleto meso, še malo popražim in dodam še česen in korenček, razkosan paradižnik iz konzerve, sol in poper. Dobro premešam.

V ponvi bučke na malo olja  rahlo popečem.

Pečico segrejem na cca 200 st.C.

Pekač namastim in v njega vsujem mesno mešanico. Nato dam v pekač polovico makaronov, na makarone polovico bučk, na njih pečeno in olupljeno papriko ter nazadnje še drugo polovico makaronov.

Vse skupaj prelijem z bešamelno mešanico. Zdaj po celem pekaču naložim še drugo polovico bučk in po njih natrosim naribani sir.

Vse skupaj dam v segreto pečico in pečem cca 20 minut. Postrežem kot samostojen obrok.

Dober tek vam želim!

  • 1
  • 2
  • 3
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se