Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Solata iz ješprenja in gobic

Solata iz ješprenja in gobic je lahko okusen in čisto samostojen obrok.

Za pripravo potrebujem:Solata iz ješprenja in gobic

  • ješprenj – 1 ½ skodelice

  • gobe – cca 30 – 40 dag – katere koli (štorovke, jurčke ali druge)

  • česen 2 stroka

  • sir – ½ skodelice naribanega (trdi sir)

  • belo vino – cca ½ skodelice

  • olivno olje – 3-4 žlice

  • šalotko – 2 kom

  • sol, poper

    . svež peteršilj

Ješprenj skuham po navodilih in odcedim.

Na segreto olivno olje dam očiščene in narezane gobe in jih pražim cca 10 do 15 minut. Pazim, da se mi ne zažgejo. Ko so gobice že rahlo opečene, dodam sesekljan česen in sesekljan peteršilj, malo premešam in takoj, ko zadiši, vse skupaj zalijem z vinom.

Ko se vino v večini pokuha, gobe odstranim z ognja.

Gobe vsujem k ješprenju, dodam nariban sir, sesekljano šalotko, solim in popram. Vse skupaj dobro premešam in solato postrežem. Dober in lahek obrok je pripravljen!

Dober tek želim!

 Nasvet: Če se vam zdi solata premalo sočna, jo lahko malo pokapljate z balzamičnim kisom.

Solata iz črne redkvice

Solata iz črne redkvice je okusna jesensko zimska solata.

Za pripravo potrebujem:Solata iz črne redkvice

  • črno redkev
  • bučno olje
  • sol
  • kis

Črno redkev najprej operem in jo olupim. Narežem jo na zelo tanke lističe (s pomočjo multipraktika). Malo jo posolim in premešam kar z rokami, da se malo omehča. Nato jo pokapljam z bučnim oljem in z malo jabolčnega kisa (lahko je tudi balzamični). Dobro premešam in takoj postrežem. Zraven se odlično poda krompir v oblicah,  kakšen narezek  ali pa kar kos  črnega kruha.

Dober tek želim!

 

Vložena rdeča pesa

Vložena rdeča pesa je okusna solata, ki jo je vedno lepo imeti na zalogi Za vlaganje potrebujem:Vložena rdeča pesa

  • rdeča pesa
  • vinski kis – ½ l
  • vodo –2 l
  • sladkor –  cca 7,5 dag
  • sol – cca 7,5 dag
  • kumino – po želji

Peso dobro operem in jo dam kuhati. Kadar vlagam doma pridelano peso, ji perje ne porežem čisto do konca – pustim ga cca 1cm, prav tako ji pred kuhanjem ne režem „repka“. To zaradi tega, da ji med kuhanjem ne odteka dragoceni sok. Kuhano pustim, da se ohladi v vodi, v kateri se je kuhala.

Ohlajeno  olupim in na multipraktik zelo natanko narežem. Mešanico kisa, vode, sladkorja in soli dam kuhati.  Ko mešanica zavre, ji dodam še narezano peso. Dobro premešam in ko vse skupaj ponovno zavre, takoj naložim v dobro oprane in tople kozarce.  Pazim, da je pesa pokrita z tekočino.

Kozarce takoj dobro zaprem (to pri nas sicer dela močna moževa roka) in jih obrnem tako, da stojijo na pokrovih. Tako si zagotovim, da so kozarci res dobro zaprti.

Takoj jih pokrijem z deko, da se počasi ohladijo. Hladne kozarce dam v hladno in temno klet.

Vložena rdeča pesa je nepogrešljiva zimska solata, seveda jo pa tudi poleti z veseljem „pohrustamo“.

Nasvet: Ta nasvet ni kuharski, a vedno pride prav. Kadar ima kdo v naši družini vročino, mu dam za piti sok rdeče pese, ki ga pripravim sproti. Surovo peso naribam in čimbolj ožmem, da dobim zdravilen sok. To je pri nas velikokrat pomagalo pri zbijanju vročine.

Fižol s papriko in paradižnikom

Fižol s papriko in paradižnikom je zelo okusna in zelo dobrodošla vložena solata. Prijateljica Nada, mi je zaupala dober recept.

Potrebujem:Fižol s papriko in paradižnikom

  • stročji fižol – cca 5 kg
  • papriko – cca 3 kg
  • čebulo – 2 veliki
  • zelene paradižnike – 3 kom
  • olje – 2 dl
  • kis za vlaganje – 1 l
  • voda – 1 l
  • sol – 2 žlici
  • sladkor – 2 žlici

Vso zelenjavo dobro operem. Fižol dam kuhati in ko je kuhan, ga razrežem na manjše dele. Medtem na rezance narežem papriko, čebulo in paradižnik pa bolj na drobno. Kis, vodo, olje,  sladkor in sol zavrem, dodam čebulo, papriko in paradižnik. Malo pokuham in dodam še kuhan fižol (fižol naj ne bo razkuhan). Vse skupaj še enkrat prevrem (ko zavre, še cca 10 minut) in nadevam v dobro očiščene kozarce. Kozarce trdno zaprem, pokrijem z deko in pustim, da se kozarci čisto ohladijo. Shranim v hladno klet.

Fižol s papriko in paradižnikom je poslastica za zimske dni. Sama jo velikokrat jem samo z kruhom.

 

Solata iz pečene paprike

Solata iz pečene paprike je solata, ki jo je bolje pripraviti prej, najboljše že kar prejšnji dan.

Jaz jo pripravljam vedno malo več, ker zelo dobro počaka v hladilniku. No, pri nas ne, ker jo vedno hitro zmažemo.

Ko je sezona paprike, si  naredim nekaj več zaloge. Spečem jo v večjih količinah. Nekaj jo dam zamrzniti (v vrečke – vsako porcijo zase), nekaj jo vložim v kozarce.

Za solato potrebujem:Solata iz pečene paprike

  • pečeno papriko – količina je odvisna od vas

  • česen

  • peteršilj

  • olje

  • kis

  • sol

Olupljene, pečene paprike zložim v skledo, po njej potrosim z bolj na drobno narezanim česnom in sesekljanim peteršiljem. Običajno tako naredim tri plasti ali pa še kakšno več. Vrhna plast naj bo posuta z česnom in peteršiljem. Vse skupaj polijem z mešanico kisa (če imate močan kis, potem dodajte tudi vodo), olja in soli. Mešanico naredite po vašem okusu. Tekočine naj bo toliko, da bodo paprike z njo pokrite. Skledo pokrijem in dam vsaj za nekaj časa v hladilnik, da se okusi lepo prepojijo. Veliko boljša je, če jo boste naredili že prejšnji večer.

Nasvet: Kako spečem papriko, lahko pogledate na: Vložena pečena paprika. Če imate vprašanje zame, pišite na facebook stran:Kaj kuhati danes?

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se