Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Pečena jabolka z orehi in medom

Pečena jabolka z orehi in medom so odlična sladica, ki jo pogosto pripravljamo tudi za “martinovo”.

Za 6 ljudi potrebujem:Pečena jabolka z orehi in medom

  • jabolka – 6 kom (enakomerno debela, malo kisla)

  • orehi – 6 žlic (4 žlice mletih in 2 sesekljanih)

  • marmelada – 3 žlice

  • med – 2 žlice

  • mleti cimet – 1 mala žlička

  • maslo – cca 3 žlice

Jabolka dobro operem in previdno z nožem odstranim peščičje (jabolka ne smemo preluknjali, da ne bo nadev iztekel). Naredim (če se le da) malo večjo odprtino.

V skledo dam marmelado, med, orehe in cimet. Dobro premešam in z tem nadevom napolnim jabolka. Na vrhu vsake jabolke dam košček masla.

Pečico segrejem na cca 180 st.C. Pekač namažem z maslom (ali pa na pekač položim peki papir) in v njega  naložim nadevana jabolka.

Jabolka pečem cca 20 minut. Tako nadevana jabolka so odlična topla in prav tako hladna. Običajno se taka jabolka postrežejo na “Martinovo”, zraven mlincev, rdečega zelja in gosi.

Drugače pa so takšna jabolka tudi prava poslastica z stepeno sladko smetano ali pa z kepico sladoleda.

Kakorkoli jih boste uživali, vam želim dober tek!

Nasvet: Vzemite malo bolj velika in čvrsta jabolka, da se vam ne bodo preveč lomila.

Jabolčni zavitek

Jabolčni zavitek je ena izmed sladic, ki se je nikoli ne naveličam. Zdaj, ko je jabolk v obilju, si ga le privoščimo.

Za 4 osebe potrebujemo:Jabolčni zavitek

  • vlečeno testo – 1 zavitek  (testo največkrat kupim)

  • jabolka – cca 60 – 70 dag (lahko so malo kiselkasta)

  • drobtine – cca 30 – 35 g

  • rozine – cca 30 dag

  • sladkor – 40 – 50 g (odvisno, kako sladek zavitek želite imeti)

  • mleti cimet – 1 žlica

  • stopljeno maslo – cca 60 g

  • sladkor v prahu – po želji

  • rum – za namakanje rozin

Jabolka najprej olupim, razčetverim in odstranim pečke. Običajno jih narežem na lističe, včasih jih tudi na grobo naribam.

Rozine dobro operem in namočim v rum. V ponvi raztopim polovico masla in na njem prepražim drobtine. Prižgem pečico na 200 st.C.

Plasti testa najprej namažem z prepraženimi drobtinicami (do ¾ vsakega lista). Nato posujem testo z jabolki in odcejenimi rozinami. Vse skupaj še posladkam z sladkorjem, pomešanim z cimetom.

Testo zdaj še samo zvijem v rolico tako, da je tisti del testa, ki ni nadevan, pride na koncu zvitka. Vsak zvitek posebej položim v z maslom namazani pekač.

Ostalo maslo razpustim in z njim namažem vse zvitke v pekaču. Pekač dam v ogreto pečico in pečem cca 30 minut. Nekje na sredini pečenja, vse zavitke, z maslom še enkrat premažem. Zavitek mora biti lepo, zlato-rjavo zapečen.

Pečenega vzamem iz pečice in ga pustim, da se malo ohladi. Še toplega razrežem in ponudim. Tistemu, ki želi, mu povrhu posujem še malo sladkorja v prahu.

Nasvet:

– Testo lahko naredite tudi sami. Če pa nimate veliko časa, potem pa testo kupite.

– Jabolkom lahko dodate tudi malo skute in kisle smetane. Tako postane zavitek še bolj sočen. Če pa vam je všeč okus po orehih, lahko po jabolkih potrosite še kakšno pest mletih orehov.

Gratinirane skutine palačinke

Gratinirane skutine palačinke lahko pripravimo za sladico, lahko pa so tudi čisto samostojen obrok.

Za (8 ljudi) potrebujem:Gratinirane skutine palačinke

Za testo:

  • mleko – ½ l

  • moko – 250 g

  • jajca – 4 kom

  • sladkor – po okusu

  • sol – po okusu

  • malo pecilnega praška – 1 mala žlička (palačinke so veliko bolj rahle)

  • maslo – za mazanje pekača

Za nadev:

  • skuto – ½ kg

  • kislo smetano – 5 – 6 žlic

  • limonino lupino – malo

  • rozine – cca 100 g

  • rum – malo

  • jajca – 2 kom

Za preliv:

  • mleko – ½ l

  • kisla smetana – 6 žlic

  • jajca – 3 kom –

  • sladkor – 2 žlici

  • vanilijev sladkor

Pri izdelavi testa, sestavine dobro premešam in kot zadnjo, med stalnim mešanjem, dodam presejano moko. Testo pustim počivati cca ½ ure.

Medtem si pripravim nadev. Rozine dobro operem in jih dam na krpo, da se osušijo. Posušene namočim v rum. Skuto, kislo smetano, jajca in malo nastrgane limonine lupince dobro premešam in na koncu dodam še odcejene rozine. V namaščeni ponvi spečem palačinke. Kar sproti vsako palačinko nadevam z pripravljenim skutinim nadevom, jo zvijem v rolico, ter zlagam v namazan pekač.

Na dno pekača dam tisto stran palačinke, kjer se zvitek konča, da se ne more razviti. Zdaj še dobro premešam sestavine za preliv in ga polijem po zvitih palačinkah. Tako pripravljene palačinke pečem v segreti pečici na 200 st.C, cca od 25 – 30 minut. Gratinirane skutine palačinke so odlične tople in prav tako dobro tudi hladne. Dober tek želim!

Kostanjeva torta

Prava poslastica za ljubitelje kostanja je kostanjeva torta.

Da jo pripravim potrebujem:Kostanjeva torta

  • jajca – 8 kom
  • maslo 12 dag
  • sladkor – 15 dag
  • kuhano kostanje – 18 dag
  • kavo – 1dag
  • drobtine 3 dag

Za nadev:

  • sladka smetana – 1 dl
  • kuhanega kostanja – cca 15 dag
  • sladkor – 8 dag
  • rum – 2 žlici

Za čokoladno glazuro:

  • čokolado – 12 dag
  • sladkor – 20 dag
  • vodo – 1/8 l
  • maslo – 1 dag

Torto spečem običajno en dan prej, naslednji dan jo le še prerežem in nadevam z nadevom, ter oblijem z glazuro.

Rumenjake ločim od beljakov. Maslo penasto umešam, ob stalnem mešanju dodam rumenjake, drobno mleto kavo in sladkor. Masi narahlo primešam kuhan, pretlačen kostanj in drobtine. Nazadnje prav na rahlo primešam še trdo stepen sneg iz beljakov. Dobro ohlajeno torto dvakrat prerežem in nadevam z nadevom. Nazadnje jo še oblijem z čokoladno glazuro in okrasim z stepeno smetano.

Za nadev najprej dobro stepem smetano, v katero nato na rahlo vmešam pretlačen kostanj, sladkor in rum.

Nazadnje še skuham sladkor do malega bisera (to pomeni, da, ko vanj pomočimo žlico, mora zadnja kapljica obviseti na kratki niti, ki se leskeče kot biser), dodam zmehčano čokolado (najboljše je, da jo razlomite v posodo in zmehčate nad soparo) in nazadnje vmešam še maslo. S to glazuro enakomerno oblijemo torto. Nazadnje torto še dekoriramo z sladko smetano.

Kostanjeva torta je prava poslastica!

Kostanjeva krema

Kostanjeva krema je odlična kostanjeva sladica, ki jo lahko ponudite, še tako zahtevnemu gostu.

Za pripravo (4 osebe) potrebujete: Kostanjeva krema

  • kostanje – cca 2kg

  • mleko – cca 1 ½ l

  • sladkor – cca 30 dag

  • vanilijev sladkor – 2 kom

  • rum – 7 žlic

  • sladka smetana cca 6 dl

Kostanj dobro operem in ga dam kuhati. Ko zavre, ga kuham še par minut, odcedim, malo ohladim in olupim obe kožici. Mleko zavrem in v njem skuham olupljene kostanje do mehkega. Vse skupaj dobro pretlačim (palični mešalec). Pretlačenemu pireju dodam rum, sladkor, vaniljev sladkor in 2/3 sladke stepene smetane. Kremo dekorativno naložim v kozarce, okrasim z ostankom stepene smetane. Da bo kostanjeva krema še bolj atraktivna, okrasim še z poljubnim sadjem ali z kakšnim zeliščem. Naj domišljija dela za vas. Kremo ponudim ohlajeno. Pa veliko užitkov pri pripravi!

Nasvet: Priporočam, da nabrani kostanj najprej pustite, da malo “odleži”, ker bo tako veliko bolj okusen. Ampak ne več, kot dva do tri dni, ker drugače ga lahko napadejo črvi.  Sama  ga  za ta čas nasujem kar v plastične zabojčke in shranim  nekam na temno.

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se