Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Orehovi rogljički

Orehovi rogljički so priljubljeno drobno pecivo, ki ga sama velikokrat pripravljam. Recept mi je zaupala moja dobra prijateljica, za kar sem ji zelo hvaležna.

Za pripravo potrebujem:Orehovi rogljički

  • margarino – 50 dag

  • belo moko – 1 kg

  • slatka smetana – 2 lončka

  • mleti orehi – cca 30 dag (lahko so tudi mleti lešniki)

  • vanilij sladkor – 2 vrečkice

Na delovno površino dam  presejano moko. Na moko dam margarino in jo z nožem razrežem na drobno. Nato jo z rokami, skupaj z moko, razdrobim.

Na to razdrobljeno maso dodam mlete orehe, vanilijev sladkor in polijem z smetano.

Vse sestavine na hitro pregnetem v gladko testo. Testo narežem na več delov, iz vsakega dela naredim „klobaso“, (debeljine cca 1,5 cm) in jo narežem na cca 6-7 cm dolge koščke. Vsak košček posebej oblikujem v rogljiček.

Pekač obložim z peki papirjem in nanj naložim rogljičke. Rogljički med peko malo narastejo, zato  jih ne zlagam preveč skupaj.

Rogljičke pečem v pečici, segreti na 180 st.C, cca 20 minut. Ko pričnejo dobivati barvo so pečeni. Pečene še vroče povaljam v sladkorju ali v sladkorju v prahu.

Nasvet:

– Verjetno ste opazili, da masi ne dodam navadnega sladkorja, zato jih na koncu povaljam v sladkorju. Sami se odločite ali boste to storili ali ne;

– Orehovi rogljički so najbolj dobri, ko se malo “odpočijejo”. Če jih boste shranili v primerno posodo, bodo zelo dolgo počakali. Seveda, če jih prej ne boste pojedli. Sama jih delam vedno iz dveh mas.  Če se boste pri izdelavi malo potrudili, jih lahko tudi komu podarite.

Rumove kroglice

Rumove kroglice so ena izmed mojih najljubših sladic.

Za pripravo rabim:Rumove kroglice

  • čokolade (za kuhanje) – 20 dag

  • sladkorne moke – 20 dag

  • rumenjak – 2 kom

  • mlete orehe – 20 dag

  • rum – po občutku

  • mrvice ali kokosovo moko (po želji)

Najprej nastržem čokolado (na ribežu za ribanje hrena-korenčka), dodam ji mlete orehe, sladkorno moko, rum in oba rumenjaka.

Vse skupaj dobro premešam in z malo navlaženimi rokami naredim male kroglice (velikost kroglice je lahko po vašem okusu), ki jih povaljam še v mrvicah ali pa kokosovi moki.

Povaljane kroglice pustim, da se malo osušijo, nato jih shranim v papirnate čašice, če jih pa nimam, pa kroglice shranim v primerno škatlo.

Nasvet: če imate rumove kroglice radi, potem lahko količine sestavin podvojite, ker jih bo drugače hitro zmanjkalo. Saj pri nas jih. Tako pripravljene krogljice lahko komu date tudi za darilo. Mislim, da bi jih bil vsak vesel.

Cesarski praženec

Cesarski praženec je bil prvotno zamišljen (v davnih, davnih časih) kot sladica. Za marsikoga to še vedno je. Običajno pa se postreže za kosilo ali  večerjo.

Za pripravo potrebujemo:Cesarski praženec

  • mleko – cca ½ l

  • moko – 400 g

  • jajca – 4 kom

  • sladka smetana – cca 1,5 dl (lahko jo tudi opustimo in damo nekaj več mleka)

  • sladkor – po želji

  • sol – ščepec

  • mineralno vodo- malo (da bo praženec  bolj rahel)

  • rozine – po želji (lahko jih tudi namočite v rum)

  • maslo

Beljake ločim od rumenjakov. Beljake stepem v trdi sneg, rumenjake razmešam z mlekom. Dodam še oprane in osušene rozine, sol, sladkor, mineralno vodo in smetano. Vse skupaj dobro premešam. Na zadnje masi še postopoma in počasi dodam sneg (mešam z kuhalnico).

Ponev namažem z maslom in vanjo vlijemo del pripravljenega testa. (cca 3-5 mm debeljine). Pečem na srednji temperaturi tako dolgo, da se spodnja stran lepo zapeče.

Palačinko previdno obrnem in s pomočjo kuhalnice in vilice lepo na drobno narežem.

Koščki morajo biti okrog in okrog lepo zapečeni.

Pripravljeni praženec nazadnje lahko posujemo z mletim ali navadnim sladkorjem.

Cesarski praženec največkrat postrežem z jabolčno čežano, različnimi kompoti ali pa kar z marmelado.

Dober tek vam želim.

Nasvet: nekateri dodajo masi tudi sir mascarpone,  mlete orehe, grobo sesekljane mandlje…itd. Vse po okusu.

Jabolčna čežana

Jabolčna čezana je okusna jed iz jabolk.

Za pripravo rabimo:Jabolčna čežana

  • jabolka – 1 kg (najbolše so jonagold, zlati delišes, jonatan..)

  • sladkor – 3 žlice (lahko je tudi rjavi)

  • cimet – 2 palčke

  • lupina in sok ene limone

  • malo vode

Jabolka olupim, razpolovim, očistim peške in narežem na rezine.

Vse sestavine dam v lonec in na nizki temperaturi ob večkratnem mešanju kuham cca 15 minut.

Ko so jabolka kuhana, vzamem iz njih palčke cimeta in limonino lupino.

Jabolčna čežana je odlična sladica, ki  jo lahko pred serviranjem okrasimo z stepeno smetano.  Odlično se poda tudi k cesarskemu pražencu, krompirjevim palačinkam, ameriškim palačinkam…itd.

Nasvet: Če imate jabolka, ki se ne razkuhajo, jih lahko na koncu spasirate.

Rulada s kostanjevo kremo

Zelo okusna je tudi rulada s kostanjevo kremo.

Za pripravo potrebujem:Rulada s kostanjevo kremo

  • jajca – 4 kom

  • sladkor – 60 g

  • moko – 125 g

  • pecilni prašek – ½ zavitka

  • vanilijev sladkor – 1 kom

  • malo soli – ščepec

Za nadev:

  • kostanjev pire – cca 300 – 350 g (naredimo ga iz svežega kostanja ali pa kupimo v pločevinki)

  • želatino – 4 liste

  • sir mascarpone – 200 g

  • vanilijev sladkor – 1kom

  • rum – 2 žlici

  • mleko – 50 ml

  • sladkor – 80 g

  • sladko smetano – cca 200 ml

Pečico segrejem na 200 st.C.

Najprej ločim rumenjake od beljakov in iz beljakov stepem čvrsti sneg. Rumenjakom dodam sladkor in vanilijev sladkor ter jih penasto stepem, toliko, da malo narastejo. Postopoma dodam moko, pomešano z pecilnim praškom. Nazadnje dodam še sneg in ga s kuhalnico počasi vmešam v jajčno zmes.

Pekač obložim z peki papirjem in testo enakomerno razmažem po pekaču. Pečem ga cca 10 minut, tako, da je svetlo rjav. Pečeno biskvitno testo zvrnem na vlažno servieto, odstranim peki papir, ter ga skupaj z krpo zvijem v zvitek. Malo ga pustim, potem ga razvijem, da se mi ne prime na servieto in ga še enkrat na rahlo zvijem samega brez serviete.

Želantino namočim. Sladkor, vanilijev sladkor, kostanjev pire, mascarpone in rum dobro premešam. Mleko malo segrejem in vanj namočim ožeto želantino. Ob stalnem mešanju, postopoma dodajam kremo. Nazadnje še na rahlo primešam čvrsto stepeno sladko smetano.

Dobljeno kremo namažem na biskvitno testo, nato ga zvijem. Rolado narahlo preložim na servirni krožnik.

Če želite jo lahko potrosite z sladkorjem v prahu.

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se