Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Miške

Zelo preprosto pecivo, ki si ga lahko pripravimo že za zajtrk, so tudi  miške.

Za pripravo rabim:Miške

  • moko – 4 lončke

  • sladkor – 5 žlic

  • navaden jogurt – 2 kom

  • vanilijev sladkor – 2 zavitka

  • jajca – 4 kom

  • sol – malo

  • rum – 1 žlico

  • limonina lupinica – polovica limone

  • olje za pečenje

    – pecilni prašek – 2 zavitka

Jajca, skupaj z sladkorjem penasto umešam. Dodam še jogurt, vanilijev sladkor, malo soli, rum, naribano limonino lupinico, premešam in nazadnje dodam še presejano moko, skupaj z pecilnim praškom.

Dobljeno maso pustim počivati cca 20 minut.

Medtem segrejem olje. Olja mora biti toliko, da bodo miške v njem plavale. Žlico najprej pomočim v vročo olje (da se testo ne bo prijemalo na njo) in z njo polagam testo v olje. To ponavljam toliko časa, da porabim vso testo. Miške morajo biti pečene zlato-rumeno.

Pečene polagam na papirnate serviete, da se dobro odtečejo.

Odlične so vroče in hladne.

Nasvet:

  • miške se bodo lažje spekle, če ne boste delali prevelike;

  • po želji jim lahko dodate še namočene rozine (rum ali vodo), koščke čokolade…

    – pečene lahko  malo potresete z sladkorjem.

Jogurtovo pecivo

Jogurtovo pecivo je eno izmed najbolj enostavnih peciv. Maso zmešaš in daš v pečico. Malo počakaš in že se lahko poslatkaš.

Za pripravo potrebujem:Jogurtovo pecivo

Vse merim z jogurtovim lončkom.

  • jogurt – 2 lončka

  • sladkor – 2 lončka

  • moko – 4 lončke

  • olje – 1 lonček

  • jajca – 4 kom

  • pecilni prašek – 2 zavojčka

  • rum – malo

  • sadje – poljubno – lahko tudi brez

Pečico vklopim na 180 st.C.

Pekač dobro namažem.

Jogurt, sladkor, olje, jajca in rum dobro premešam. Postopoma dodajam presejano moko, skupaj z pecilnim praškom.

Zmes vlijem v namaščen pekač in jo razporedim po pekaču. Na vrhu dodam poljubno sadje in ga z kuhalnico narahlo potisnem v testo – toliko, da se pokrije z testom.

Pekač dam v segreto pečico in pečem cca 40 – 45 minut. Z zobotrebcem preverim, če je pecivo na sredini pečeno. Če je zobotrebec suh, pomeni, da je pečeno.

Jogurtovo pecivo postrežem toplo ali hladno.

Nasvet:

  • Pecivu lahko dodamo naribana jabolka, borovnice, jagode, skratka vso sadje. Veliko prakticiram z raznimi kompoti, ki jih prej dobro odcedim;

  • Prav tako lahko pecivu dodamo sesekljane lešnike, orehe, v rum namočene rozine;

  • Dodamo lahko tudi malo kakava in potem, že po pečenem pecivu naredimo še čokoladno glazuro.

    – Pecivo lahko pečete v navadnih pekačih ali pa v modelu za torte

Marmorni kolač

Marmorni kolač je odlično sočno pecivo, ki se vedno prileže.

Za pripravo potrebujem:Marmorni kolač

  • margarino – 150 g

  • sladkor – 12 žlic

  • sladko smetano – cca 3 žlice

  • jajca – 4 kom

  • ostro moko – 12 žlic

  • pecilni prašek – ½ zavitka

  • rum – 3 žlice (+ 2 žlici za kakav)

  • mleko 1 dcl

  • kakav – 3 žlice

Beljake ločim od rumenjakov in jih stepem v trdi sneg. Penasto vmešam margarino in sladkor. Postopoma dodajam rumenjake in jih dobro vmešam. Počasi dodajam še smetano, rum, mleko in na koncu še presejano moko, kateri smo dodali pecilni prašek. Dobro premešam in na koncu počasi dodajam še sneg iz beljakov.

V skodelico vsujem kakav in ga razmešam z cca dvema žlicama ruma (ali mleka).

Od pripravljene mase odvamem cca ¼ testa ter ji dodam kakavovo mešanico. Dobro premešam.

Pekač dobro namažem in posujem z malo moke. Najprej vlijem v pekač polovico svetlega testa, ga poravnam, dolijem še kakavovo testo, ga poravnam in nazadnje vlijem še drugi del belega testa, ki ga tudi poravnam. Vzamem vilico in malo vzorčasto premešam temno z svetlim testom.

Pečico segrejem na 160 st.C in pečem cca 50 d0 60 minut. Z zobotrebcem (ali pletilko) porinem v testo, da vidim če je na sredini pečeno. Če je zobotrebec suh, potem je pecivo pečeno.

Pečen marmorni kolač vzamem iz pečice, ga malo pustim počivati v pekaču, nato ga zvrnem na rešetko, da se dobro ohladi.

Pa veliko užitkov pri pripravi peciva!

Nasvet: Obliko pekača izberite sami – lahko vzamete navaden pekač,   pekač za kolač, ali pa kakršne koli oblike želite.

Skutina torta

Skutina torta je odlična, osvežujoča sladica.

Za pripravo potrebujem:Skutina torta

  • belo olje – 5 žlic

  • moko – 8 žlic

  • sladkor 5 žlic

  • pecilni prašek – 1 kom

  • jajca – 2 kom

    Za nadev:

  • sladkor – 4 žlice

  • skuto – ½ kg

  • jajca – 2 kom

  • sok ene male limone

  • vanilijev sladkor – 1 kom

  • sladka smetana – 1 lonček (2,5 dl)

  • vanilijev puding (prašek) – 1 kom

Najprej moko presejem in jo pomešam z pecilnim praškom. Obe jajci, skupaj z sladkorjem penasto umešam, dodam še olje in počasi dodajam še moko. Dobro premešam in vlijem v namaščen in pomokan tortni model. Maso z žlico enakomerno poravnam po modelu.

Skuto dam v višjo posodo, dodam še jajca, sladkor, limonin sok, vanilijev sladkor in sladko smetano. Premešam in na koncu počasi vmešam še vanilijev puding.

Pripravljen nadev vlijem po še ne pečenem biskvitnem testu. Lepo ga razporedim po modelu (testo in nadev se bosta med peko sama premešala).

Pečico prižgem na 180 st. C, tortni model dam še v hladno pečico in pečem cca 50 minut do 1 ure.

Proti koncu peke večkrat pogledam, da se torta ne bi po vrhu zažgala.

Skutino torto lahko postrežete toplo ali hladno, vedno bo okusna. Lahko jo okrasite z poljubnim sadjem ali pa samo potresete z sladkorjem v prahu. Jaz sem bolj za sadje.

Veliko užitkov pri pripravi slastne torte!

Orehova rulada

Orehova rulada je ena izmed tistih peciv, ki je zelo hitro pripravljena in zelo okusna sladica.

Za pripravo potrebujem:Orehova rolada

  • sladkor – 100 g

  • jajca- 6 jajc

  • mlete orehe – 50 g

  • bele moke – 50 g

  • marmelado – cca 100 g

  • stepeno sladko smetano

Pečico segrejem na 180 st.C.

Rumenjake ločim od beljakov. Beljake stepem v trd sneg. Rumenjake in sladkor penasto razmešam tako, da masa malo naraste. Presejano moko zmešam z mletimi orehi, ter jo postopoma dodajam rumenjakom. Nazadnje še na rahlo (z kuhalnico) primešam trdi sneg. Pri tem sem zelo previdna, ker se lahko sneg sesede in od dobre rulade ne bo nič.

Pekač obložim z peki papirjem (lahko ga tudi namažem z margarino in posujem z moko) in na njega čim bolj enakomerno namažem biskvitno maso (cca za prst na debelo).

Pekač dam v segreto pečico in pečem cca 10 – 15 minut, tako dolgo, da biskvit dobi rahlo rjavkasto barvo (ne preveč, da se rolada ne izsuši).

Pečeno rolado vsujem iz pekača in jo takoj z papirjem vred zvijem v rolo. Pustim pol minute, jo razvijem ter še topli odstranim papir. Pustim, da se rolada ohladi.

Ohlajeno rulado najprej namažem (mažem tisti del rulade, ki se je držal dna) z marmelado, nato še s stepeno smetano. Vse skupaj previdno zvijem in dam na servirni krožnik. Postavim jo tako, da je tisti del, kjer se rulada konča, na dnu (tako se rulada ne more razviti).

Rulado shranim na hladnem in jo razrežem šele tik pred serviranjem.

Nasvet:

– ko smo rulado namazali še z smetano, ji lahko dodamo še zrezane jagode ali pa kandirane češnje;

– smetano lahko tudi sladkamo, jaz jo ne;

– zvito rulado lahko še poljubno okrasite;

– če ste v peki čisti začetnik, se vam mogoče prva rulada ne bo čisto posrečila. Nikar ne obupajte, tudi meni se ni. Ampak vaja dela mojstra.

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • …
  • 6
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se