Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Sušenje gob

Sušenje gob je star način shranjevanja tistih gob, ki niso več v “rosnih” dnevih. Morajo biti še dokaj čvrste, predvsem pa ne smejo biti črvive. Jaz sama sušim samo jurčke, verjetno pa kdo drug suši še nekatere druge.

Kako pripravim gobe za sušenje?Sušenje gob

Najprej jih normalno dobro očistim, po potrebi obrišem z suho krpo. Gobe, ki jih sušim, nikoli ne perem, ker se hitro napijejo vode. Nato jih narežem na malo debelejše rezine (cca 3-4 mm). Za sušenje izberem prostor na soncu, da se hitreje posušijo. Običajno jih naložim na čisto, dobro suho krpo ali pa  kar na papir – eno rezino zraven druge. Med sušenjem jih večkrat  obrnem. Predno jih shranim, morajo biti čisto suhe. Shranim jih v tekstilnih vrečkah ali v taki posodi, kjer ne bodo postale vlažne, kajti vlažne bi se zelo kmalu pokvarile. Dobro posušene in pravilno shranjene gobe, bodo dobro služile pri pripravi marsikatere jedi.

Zelo pomembno je, da gobe ne sušimo predolgo, ker se bodo pričele kvariti. Najlažje se sušijo na rešetu, samo jaz ga žal nimam več. Če gobe sušite na prostem, jih morate umakniti, predno jih dobi večerna vlaga. Naslednji dan pa zopet ven na sonce…. malo dela za veliko užitka.

P.s.:Imate vprašanje zame? Pišite na facebook stran:  Kaj kuhati danes?

Shranjevanje gob v zamrzovalnik

Shranjevanje gob v zamrzovalnik je eden izmed načinov shranjevanja gob za kasnejšo rabo. Na zelo preprost in hiter način lahko pripravimo in shranimo gozdni „plen“ za kasnejši čas, ko v gozdu ne bo več ne duha, ne sluha po gobah.

Gobe za shranjevanje pripravim  po naslednjem postopku:Gobe za v zamrzovalnik

Najprej jih dobro očistim, tudi z suho krpico, če je potrebno. Potem jih narežem na lističe in jih na hitro blanširam. To pomeni, da jih dam v vrelo vodo, kjer jih pustim vreti 1 – 2 minuti. Potem jih odcedim, polijem z hladno vodo in pustim, da se dobra odtečejo. Odcejene pakiram po porcijah. Shranim jih v za to pripravljene vrečke ali pa v zato pripravljene posodice. Zamrznjene gobice uporabljam za pripravo različnih omak, najpogosteje omake za testenine ali riž, velikokrat pripravim tudi svinjske zrezke z gobicami. Prav tako odlične so tudi pražene z jajčkami ali pa tudi brez njih. Z eno besedo rečeno, da jih uporabljam ravno tako, kot če bi bile sveže.

P.s.: Imate vprašanje zame? Pišite na na facebook stran: Kaj kuhati danes?

Vložene štorovke

Prihaja čas, ko bo štorovk obilo (saj moralo bi jih biti). Iz njih si lahko skuhamo dobro juho, lahko si jih prepražimo z jajčko,  nekaj si jih  shranimo v zamrzovalnik, odlične pa so tudi vložene štorovke. Te počakajo dlje in jih lahko uživamo celo zimo. Seveda, če smo bili pridni pri nabiranju.

Za vložene štorovke rabim:Vložene štorovke

  • štorovke – (mlade )

  • vinski kis – na 1/2 l kisa dodam še  2 l vode

  • voda – za prekuhavanje štorovk

  • sol – 7 dag

    – sladkor  -7 dag

  • lovorjevi listi

  • cel poper (na mali kozarček cca 4-5 zrn)

  • šalotko

Štorovke dobro očistim, po potrebi razrežem in na hitro operem. Nato jih dam kuhati v vročo vodo in ko voda ponovno zavre, jih kuham še dobrih pet minut. Dam jih na cedilo in jih pustim, da se  odcedijo. Odcejene pričnem zlagati v kozarčke, vmes dodam olupljeno šalotko, lovorjev list in celi poper . Količino začimb dodam glede na velikost kozarčkov. Na koncu jih zalijem z prevretim kisom, ki sem mu pred vretjem  dodala vodo, sol in sladkor.  Vse skupaj, s kuhalnico  malo pomešam, da pride tekočina do vseh štorovk, da potem niso preveč sluzaste. Kozarce dobro zaprem in jih pokrijem z deko, da se počasi ohlajajo. Ohlajene zložim v hladno klet. Prav tako kot jurčki, so tudi vložene štorovke, prava popestritev naših jedilnikov, ko ni svežih gob, razen šampinjonev, seveda.

Nasvet: Zelo težko je določiti, koliko štorovk boste rabili, da boste porabili zgoraj omenjeno količino kisa.  To je odvisno od tega, kako na trdo  boste “natlačili” štorovke v kozarec. Ta občutek boste dobili z prakso. Predlagam, da jih ne natlačite preveč, ker potem kis ne more do njih, zato so potem zelo sluzaste.   Pa veliko užitkov!

P.s.: Imaš vprašanje zame? Piši na facebook stran: Kaj kuhati danes?

Vloženi jurčki

Vloženi jurčki so odlična priloga  k raznovrstnim  narezkom. Iz njih lahko pripravimo tudi gobjo solato, ali pa jih, namesto šampinjonov damo na pico. Pri nas doma nimamo radi preveč kislih stvari,  za to je tudi ta recept takšen, da gobice niso preveč kisle. Zame ravno prav.

Potrebujem:Vložene gobe

  • jurčke –  za pribljižno 10 malih kozarčkov (mlade, predvsem pa čvrste)

  • vinski kis – ½ l

  • vodo – 2 l

  • sol – 7  dag

    – sladkor – 7 dag

  • celi črni poper

    – lovorjeve liste

    – voda za prekuhavanje jurčkov

Jurčke ostrgam z nožem in obrišem z čisto krpo.  Male pustim cele, malo večje narežem na kocke. Najprej zavrem vodo. Jurčke dam v vrelo vodo in ko zavrejo, jih kuham cca 2 minuti, nato jih s penavko poberem iz vode. Pustim jih na cedilu, da se  odcedijo. Medtem zavrem mešanico kisa, vode, soli in sladkorja. Odcejene jurčke zložim v dobro oprane kozarčke, dodam nekaj celih poprovih zrn in lovorjev list  ter  zalijem z prevretim kisom.  Čisto narahlo pomešam z kuhalnico, da pride tekočina do vseh gob, da potem niso sluzaste. Kozarčke res dobro zaprem, pokrijem z deko in pustim, da se kozarčki ohladijo. Ohlajene shranim v hladno klet.

Na enak način pripravljam tudi vložene šampinjone. Tisti, ki rastejo v gozdovih, so najboljši. Moj predlog je, da jih nabirate le, če jih dobro poznate.

P.s.: Imate vprašanje zame? Pišite na facebook stran: Kaj kuhati danes?

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se