Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Tunin namaz

Tunin namaz je odlična „varianta“ dobrega namaza. Ponudite ga lahko kot predjed, lahko pa je odličen začetek ali pa zaključek dneva.

Za 4 osebe potrebujete:Tunin namaz

  • tuno – 1 srednje veliko konzervo ( jaz vedno vzamem tisto tuno, ki je konzervirana v lastnem soku)

  • topljeni sir – 4-5 kock (lahko je „zdenka“ sir ali kaj podobnega)

  • česen – 2 stroka

  • majoneza – 1 žlica

  • zenf – 1 žlica

  • paradižnikova mezga – 1 žlica

Najprej damo v skledo olupljene kocke sira in jih prelijemo z tekočino iz tunine konzerve. Oboje premečkamo, dodamo drobno sesekljan česen, mojonezo, zenf in paradižnikovo mezgo.Vse skupaj premešamo in nazadnje dodamo še odcejeno tuno.

Vse skupaj še enkrat premešamo, a le toliko, da se bo tuna lepo porazdelila po ostali masi. Če vas koščki tune ne motijo, potem premešajte bolj na rahlo, če pa želite bolj „gladek“ namaz, potem pa premešajte bolj močno. Takšen namaz postrežemo z opečenimi kruhki ali pa navadnim črnim kruhom. Oboje bo odlično. Pa DOBER TEK!

P.s.:

Če vam katera sestavina v namazu ne odgovarja, jo lahko zamenjate z katero drugo ali pa jo čisto enostavno izpustite. Meni je tunin namaz „zakon“ med namazi. Res pa je, da si zraven namaza dam na kruh še rezine paradižnika. Njamiiiii…

Dimljena postrv

Dimljena postrv je odlična izbira za vse ljubitelje rib. Zelo okusna, zelo hitro pripravljena in z njo res ne morete zgrešiti.

Za 4 osebe približno potrebujete:Dimljena postrv

  • Dimljeni postrvi – 2 kom

  • Limoni krhlji

  • peteršilj

Za prilogo še:

  • Malo mešane zelenjave (rdečo redkvico, paradižnik, zeleno papriko)

Za omako:

  • Kislo smetano – lonček

  • Hren – žličko iz kozarčka

  • Poper – malo

Postrvi najprej odrežemo glavo in rep. Potem jo po celi hrbtni dolžini previdno prerežemo in z obeh strani še bolj previdno odstranimo kožo. Tako filirani polovice prerežite enkrat po dolžini in enkrat po širini, da dobimo in iz enega fileja štiri dele. To delajte res z občutkom in dobrim nožem, ker se vam bodo drugače  fileji čisto razlomili. Razrezane fileje lepo zložimo na servirni krožnik. Zraven ponudimo popečene kruhke in omako iz kisle smetane ter  hrena. Pripravimo  jo   tako, da v kislo smetano dobro vmešamo žličko hrena in nazadnje malo popopramo. Okrasimo lahko s čebulo, rdečo redkvico ali s peteršiljem

Odlično se bo prilegla še narezana in samo malo posoljena mešana zelenjava (paprika, paradižnik, kumare…..)

Hobotnica v solati

 

Hobotnica v solati je pogosto jed, ki jo pripravljamo v poletnih dneh kot predjed (super je tudi pozimi, da ne bo pomote) in je odličen uvod k glavni jedi. Res pa je, da ne boste ničesar pogrešali, če bo takšna solata čisto samostojen obrok.

Za 4 osebe potrebujemo:Hobotnica v solati

  • hobotnico – cca 1 kg

  • zelene olive v slanici – cca 200 g

  • čebulo – 1 srednje veliko

  • peteršilj – sveži nekaj vejic

  • limono – 1 kom

  • suho vino – 1 kozarček (malo za solato, malo zase)

  • olivno olje

  • sol, poper

Najboljše je, če lahko nabavimo že očiščeno hobotnico. Če to ni mogoče, potem jo očiščimo sami. To naredimo tako, da hobotnico skozi odprtino pri glavi obrnemo vrečo, odstranimo drobovje, odrežemo oči in žvekalo. Potem jo dobro operemo, damo v lonec, zalijemo z mrzlo vodo (voda mora pokriti hobotnico), malo posolimo (ne preveč, da ne bo hobotnica potem trda) in pokrito kuhamo (potem, ko voda že zavre) še cca 1 uro, na malem ognju. Potem lonec odstavimo in pustimo, da se hobotnica v loncu ohladi.

Čebulo olupimo, narežemo na kolobarje in jo posteklenimo na olju. Dodamo odcejene olive, dobro odcejeno in na male koščke narezano hobotnico, po okusu posolimo in popopramo, prilijemo saj pol kozarčka belega vina. Na močnem ognju vse skupaj malo podušimo, da se okusi prepojijo in da vino izpari. Limono prerežemo, ožmemo in vse sestavine pokapljamo z sokom limone. Posujemo še z sesekljanim peteršiljem in takoj postrežemo.

Hobotnica v solati bo vedno dobrodošla, ne glede na to, kdo bo za mizo! Pa DOBER TEK!

Hobotnica s krompirjem

Hobotnica s krompirjem je lahko odlična predjed ali pa samostojen obrok. Priprava je preprosta, okus izbran. Z tako jedjo se lahko „pocrtlata“ dva ali pa kar cela družina. Če povabite še prijatelje, je to lahko tudi krasen zaključek večera.

Za 4 osebe potrebujemo:Hobotnica s krompirjem

  • hobotnico – 1 srednje veliko ali več manjših

  • krompir – 2- 3 srednje velike krompirje

  • sol – grobo mleta (če jo imate)

  • olivno olje – po potrebi

  • malo česna in peteršilja

Najbolje je, če lahko nabavimo že očiščeno hobotnico. Če to ni mogoče, potem jo očiščimo sami. To naredimo tako, da hobotnico skozi odprtino pri glavi obrnemo vrečo, odstranimo drobovje, odrežemo oči in žvekalo. Potem jo dobro operemo, damo v lonec, zalijemo z mrzlo vodo (voda mora pokriti hobotnico), malo posolimo (ne preveč) in pokrito kuhamo (potem, ko voda že zavre) še cca 40 minut. Potem lonec odstavimo in pustimo, da se hobotnica v loncu ohladi.

Med časom, ko se hobotnica kuha, krompir dobro operemo in ga damo kuhati. Krompir naj ne bo razkuhan. Še vročega olupimo in razrežemo na drobne kocke, na približno enake koščke narežemo še ohlajeno hobotnico, ki smo jo poprej dobro odcedili. Oboje stresemo v skledo in narahlo premešamo. Začinimo z grobo mleto soljo, potresemo z sesekljanim česnom in peteršiljem  in nazadnje še pokapljamo z oljčnim oljem, toliko, kot se vam zdi potrebno. Še enkrat na rahlo premešamo in jed preložimo  v servirno posodo  in takoj ponudimo.

Ne pozabite na kozarček dobrega vinčka in predvsem uživajte ob dobri hrani! Pa DOBER TEK!

Ocvrt oslič

Priznati moram, da bi na našem domačem jedilniku morale biti večkrat ribe. Saj vem, vsaj enkrat na teden! Ampak meni to ne uspe, ker sem pač edina pri hiši, ki jih ima neskončno rada. In riba, ki mi jo uspe največkrat »uturit« na jedilnik je ocvrt oslič.

Za pripravo te jedi približno potrebujete:OCVRTA RIBA

  • File osliča – 1 – 2 komada na osebo (odvisno od velikosti)

  • Jajce

  • Moko

  • Drobtine

  • Maščobo – predlagam olje

Pristavite maščobo, da se segreje na primerno temperaturo.

Če imamo zamrznjene osličeve fileje, jih  ne odmrznemo, ampak jih pripravimo ravno tako, kot sveže. To se pravi, da jih pomokamo, nato jih potegnemo skozi stepeno, osoljeno jajce in nato še povaljamo v drobtinah (lahko pa jih pripravite tudi brez njih). Tako pripravljene ribe damo v segreto maščobo. Ribe morajo v maščobi plavati. Na vsaki strani jih pečemo cca 5 minut, tako da se zlato zapečejo. Ko so fileji pečeni, jih damo na papirnato servieto, da se odvečna maščoba odteče . Postrežemo jih, z meni zelo ljubo, krompirjevo solato (lahko tudi katero drugo solato). Ne pozabite na mizo dati tudi narezane limone.       Zdaj pa še samo DOBER TEK!    

P.s.:

Ocvrtim osličem se še odlično poda tudi: ocvrt krompir, kuhana  ali pražena zelenjava in še in še….

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • 2
  • 3
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se