Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Bučke v omaki

Bučke v omaki so okusna, zdrava in hitro pripravljena priloga. Če jih imamo v času sezone preveč, jih lahko naribamo in shranimo v zamrzovalnik.

Za 4 osebe potrebujete:Bučke v omaki

  • bučke – 2 srednje velike

  • svež paradižnik – 1-2 sadeža (če nimate svežih, lahko date tudi pelate iz konzerve)

  • čebulo – 1 kom

  • česen – 2 kom

  • peteršilj – šopek

  • sol, poper

  • olje – 2 žlici

Bučki najprej olupimo, razpolovimo, odstranimo pečke in naribamo. Čebulo olupimo, sesekljamo, in posteklenimo na maščobi. Dodamo naribane bučke, solimo in na nizki temperaturi še pražimo pol ure. Nato dodamo še olupljen in na drobne koščke narezan paradižnik in sesekljan česen. Ko se paradižnik razpusti, dodamo še sesekljan peteršilj, po potrebi še solimo in popopramo. Tako, priloga je pripravljena. Zraven lahko ponudimo pire krompir,  mesne polpete,  ocvrte piščančje zrezki….. in še  in … Pa DOBER TEK.

Matevž

Matevž je stara slovenjska jed, ki je malo že bila pozabljena. Bila pozabljena, pravim zato, ker se zanimanje za to jed počasi vrača. Priprava je zelo enostavna, jed pa zelo okusna.

Za 4 ljudi potrebujemo:Matevz

  • rjavi fižol – 4-5 malih konzerv že kuhanega fižola (fižol vedno kupim kar kuhan, ker mi je škoda časa za kuhanje le tega)

  • krompir – cca 7 – 8 srednje velikih krompirjev

  • maščoba – 5 -6 žlic (če je le mogoče naj bo zaseka, ker je jed potem bolj okusna)

  • čebula – 1 velika

  • sol

Krompir najprej olupimo, narežemo na kocke, ga solimo in skuhamo. Fižol z vodo vred pogrejemo. Kuhan krompir odcedimo in ga damo v lonec z fižolom. Vse skupaj dobro premiksamo, po potrebi še solimo. Jed mora biti gosta, približno tako kot pire krompir (za redčenje lako uporabimo krompirjevo vodo). Vse skupaj predevamo v servirno posodo, zabelimo z na zaseki ali masti prepraženo čebulo. Pa DOBER TEK!

K matevžu se odlično poda kisla repa, če postrežete zraven še pečene krvavice, bo pa to že prava kmečka pojedina.

Krompir v pečici z zelenjavo

Krompir v pečici z zelenjavo lahko spečemo čisto samega, lahko pa mu dodamo veliko različne zelenjave, tudi meso. Najboljše je, da uporabite malo domišljije in upoštevate svoj okus. Pa bo vedno dobro teknilo.

Ena izmed možnosti priprave krompirja v pečici je tudi ta z pršutom, korenčkom in čebulo. Lahko pa kaj izmed tega tudi izpustite in dodate nekaj svojega.

Za 4 osebe potrebujemo:Pečen krompir z zelenjavo

  • Krompir – cca 1kg (to je 8 srednje debelih krompirjev)

  • Korenček – 3-4 (meni ga ni nikoli preveč)

  • Čebulo – 2 kom

    – bučke – 1 – 2 kom

  • Pršut – cca 12- 15 dag (lahko pa uporabite tudi slanino)

  • Olje – cca 1 dl (oljčnega, če je mogoče)

  • Sol, poper

  • Po želji malo rožmarina

Krompir olupimo in narežemo na večje kose. Korenček ostrgamo, prepolovimo in debelejši del razpolovimo (če imate debelo korenje, ga narežemo še na več delov). Krompir in korenje solimo (ne preveč) in malo popopramo. Damo ga v pekač in prelijemo z oljem. Pečemo pri dokaj visoki temperaturi (220). Med tem časom narežemo bučke, olupimo čebulo in jo narežemo na četrtine.  Oboje dodamo v pekač približno takrat, ko krompir in korenje pričneta dobivati na barvi. Dobro premešamo. Zdaj samo še narežemo pršut (na manjše komade) in ga skupaj z rožmarinom (cca 15 minut pred koncem pečenja) potresemo po zelenjavi v pekaču. Dobro premešamo in do konca spečemo. Na mizo damo še vroče.

Tako pripravljena jed bo odlična tako kot glavna jed z solato, ali pa kot priloga k mesnim jedem. V tem primeru pršut izpustimo.

Že spet komaj požiram slino…Pa DOBER TEK.

Pražen krompir

Receptov za pražen krompir je ogromno. Verjetno ga kar vsak naredi malo drugače. Prepričana pa sem, da je vsaka »varianta« dobra, ker pač z praženim krompirjem ne moreš veliko zgrešiti. Sama ga pripravljam na več načinov (odvisno od dodatkov, ki mu jih dodam), danes pa bom uporabila meni najljubšega.

Za 4 osebe potrebujemo:pražen krompir 1

  • Krompir – 1, 5 kg

  • Čebulo – eno

  • Mast z ocvirki – 2- 3 žlice (lahko je tudi olje)

  • Sol

    – malo peteršilja ali drobnjaka

Krompir najprej operemo in ga damo kuhati v vodo. Ko je kuhan, ga še vročega olupimo in narežemo na lističe.

Čebulo olupimo, narežemo na lističe in dodamo v že razpuščeno, a ne prevročo mast z ocvirki. Ko čebula zlato porumeni, ji dodamo narezan krompir, posolimo, dobro premešamo in posodo pokrijemo. Krompir naj se ob občasnem mešanju počasi praži. Mešajte previdno, da si ne boste naredili pireja. Pražimo ga cca 15 minut in jed je gotova. Če je krompir preveč „suh“, ga lahko malo zalijete z juho.  Nazadnje ga še posujemo z sesekljanim peteršiljem in postrežemo.

Pražen krompir je odlična priloga k kuhani govedini in toplemu hrenu! Ja to pa kar kliče k nedeljskemu kosilu.

Ura je dvanajst, gremo k mizi.  Pa DOBER TEK!

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • …
  • 4
  • 5
  • 6

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se