Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Koruzna polenta z sirom

Koruzna polenta s sirom je zelo podobna navadni polenti, le da tu damo malo sira in vodo zamenjamo z mlekom.

Za 4 osbe potrebujem:Koruzna polenta s sirom

  • koruzni zdrob – cca ½ kg
  • mleko – dvakrat več kot zdroba (polovico mleka lahko zamenjate z vodo)
  • sol
  • maslo – 5 dag
  • sir – 5 dag

Mleko zavremo, solimo in ob stalnem mešanju stresemo vanj koruzni zdrob. Na zelo nizki temperaturi (samo toliko, da se bodo delali mali mehurčki) kuhamo cca ½ ure. Na koncu v polento zamešamo maslo in večino sira. Premešamo in odstavimo. Ostali sir potresemo po polenti. Tako pripravljena polenta se odlično poda k raznim obaram, omakam – zelenjavnim in mesnim, prav tako pa se  prileže za zajtrk zraven bele kave. Tako pripravljeno polento lahko vlijete v kakšen model, pustite, da se ohladi. Potem jo lahko poljubno narežete, lahko jo tudi opečete. Skratka, kakor koli jo boste pripravili, bo odlična. Pa dober tek!

Nasvet: Pri kuhi polente predvsem pazite, da vas ne bo pošpricala, ker je to zelo vroče. Omenila sem belo kavo, ki jo seveda lahko naredite z pravo kavo. Moja mama pa je polento postregla z kavo, ki jo je skuhala iz mešanice divke, proje, franka in malo prave kave. Če ste mlajša oseba, verjetno sploh ne veste kaj to je. To pač so kave, ki so zelo okusne šele takrat, ko so pomešane med seboj.

Imate zame vprašanje? Pišite mi na facebook stran: Kaj kuhati danes?

Polenta

Polenta je bila v času moje mladosti velikokrat na jedilniku. Priznam, takrat je nisem marala preveč, zdaj jo imam zelo rada.

Za 4 osebe potrebujem:Polenta

  • koruzni zdrob – cca 40 dag
  • vodo – 1 l (odvisno kako gosto polento želite – za merico vzamem skodelico)
  • sol
  • maslo – 5 dag (lahko bi dali tudi olje)

Vodo zavrem in solim. Dodam maslo (ali katero drugo maščobo). Ko voda zavre, med stalnim mešanjem dodajam koruzni zdrob. Polento kuham na zelo nizki temperaturi (ravno toliko, da polenta dela mehurčke), ob zelo pogostem mešanju. Kuham je cca 30 minut. Če bi jo radi lepo postregli, potem jo lahko oblikujete tako, da jo najprej nalijete v kakšen lep model, ki smo ga oplaknili z hladno vodo, pa potem serviramo. Po vrhu jo lahko malo zabelimo z mastjo. Polenta se odlično poda k govejemu golažu ali še kakšnim drugim jedem z omako.

Nasvet: Polento previdno mešajte, da vas ne bo pošpricala, ker se to lahko hitro naredi. To je najbolj enostavna polenta, z nekaj dodatki pa dobite koruzno polento z sirom.

 

Ajvar malo drugače

Ajvar malo drugače.  Ja, seveda, skoraj vsak ima svoj najljubši recept za ajvar. Lepo je, ker si jih lahko izmenjamo.

Za enega izmed receptov potrebujem:Ajvar malo drugače

  • mesnata paprika – cca 2 kg
  • melancane – 1 kg
  • pekoči feferon – 1 kom (lahko ga tudi izpustite)
  • česen – 4-5 strokov
  • olje – 30 dag
  • sol – po okusu
  • kis – po okusu

Melancane razpolovim – po dolgem – pokapljam z oljem in jih do mehkega pečem v pečici. Tudi paprike opečem v pečici (lahko pa jih opečete tudi na plošči štedilnika). Paprike večkrat obrnem, ko dobijo temne mehurčke okrog in okrog so dovolj pečene. Ko je oboje pečeno, ohladim in olupim, paprikam odstranim seme. Seme odstranim še feferonu in vse troje zmeljem v mesoreznici. Dobljeno maso damo v posodo, dolijemo olje, dodamo še narezan česen, solimo in okisamo po okusu. Vse skupaj dobro premešamo in kuhamo tako dolgo, da dobimo želeno gostoto. Ajvar še vroč nadevamo v dobro oprane kozarce, malo potlačimo in trdno zapremo. Kozarce pokrijemo z deko in pustimo, da se počasi ohladijo. Ohlajene kozarce shranimo v hladno klet.

P.s.: Če imate recept za ajvar (ali pa kateri koli drugi recept), ki bi ga radi delili z nami, lahko to naredite na facebook: Kaj kuhati danes? . Veseli bomo vsakega vašega sodelovanja! Hvala.

 

Ajvar

Tisti, ki si vsako jesen pripravljamo ozimnico, si vsako leto pripravimo tudi ajvar. Moja prijateljica Nada je prava mojstrica na tem področju. Tale recept za ajvar je eden izmed njenih odličnih pogrutavščin.

Za pripravo ajvarja potrebujem:Ajvar

  • rdečo papriko – 3 kg

  • zelene paradižnike – 1 kg

  • rdeči korenček – ½ kg

  • pekoče feferone – 4 kom (lahko jih vzamete manj)

  • belo olje – ¼ kg

  • gorčico – ½ kg

  • sol – po okusu

Vso zelenjavo najprej dobro očistim, nato jo zmeljem v multipraktiku. Dam v posodo in kuham cca 1 uro. Nato dodam olje, sol, dobro premešam in kuham nadaljnih ½ ure. Ajvar odstranim iz ognja in dodam še  gorčico. Še enkrat dobro premešam in takoj nadevam v dobro oprane in tople kozarce. Kozarce dobro zaprem in pokrijem z deko. Ko so kozarci čisto ohlajeni, jih shranim v hladno klet.

Lutenka

Lutenka je ena izmed mojih najljubših vloženih solat. Po okusu je podobna ajvarju, s tem, da je še veliko bolj polnega okusa. Recept mi je zaupala prijateljica Nada, za kar sem ji res hvaležna.

Za pripravo potrebujem:Lutenka

  • rdeč  paradižnik – 2 ½ kg

  • rdečo papriko – 3 kg

  • pekoče feferone – 5-8 kom (odvisno, kako pekoče želite imeti)

  • sladkor – 5 žlic

  • sol – 2 žlici

  • kis za vlaganje – 1 ½ dl

  • olje – 2 ½ dl

  • česen – cela glava

  • peteršilj – šopek

Najprej opečem papriko in pustim, da se ohladi. Paradižnike zmeljem in zlijem v posodo. Dodam mu sesekljane feferone, sladkor, sol, olje in kis. Vse skupaj kuham tako dolgo, da se dobro zgosti – cca 1 dobro uro. Nato dodam olupljeno in na zelo drobno zrezano, pečeno papriko, narezan česen in sesekljan peteršilj. Dobro premešam in vse skupaj kuham še cca 1 uro. Vročo maso nadevam v čiste in tople kozarce (najbolje je, da vzamete male kozarčke), jih trdno zaprem in pokrijem z deko. Pustim, da se kozarci dobro ohladijo. Shranim jih v hladno klet. Lutenka je odlična priloga k mesu na žaru, jaz jo zlahka zmažem kar z kruhom.

P.s.: Priprava lutenke vam bo vzela malo več časa, a verjemite, da se vam bo izplačalo.

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se