Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Dušeno rdeče zelje

Bolj kot se nam približuje  “martinovo”, bolj pogosto razmišljamo o rdečem zelju. Dušeno rdeče zelje je krasna priloga različnim jedem. Običajno ga največ pripravljamo ravno okoli časa, ko” Martin dela vin”.

Za 4 osebe potrebujem:Rdeče zelje

  • rdeče zelje – srednje velika glava

  • sladkor – 2 žlici

  • maščobo – cca 4 žlice

  • jabolko – 1 večja

  • čebulo – 1 srednje velika

  • limonin sok – 1 limone (ali domači kis)

  • sol

  • vino za zalivanje

  • juha za zalivanje

  • malo kumine

Zelje najprej dobro očistim in operem. Razrežem ga  na  četrtinke,  mu odstranim kocen,  narežem na rezance in pokapljam z limoninim sokom.

Na maščobi zarumenim sladkor (ne sme se prežgati), mu dodam dobro sesekljano čebulo in jo zlato rumeno prepražim.

Dodam zelje, naribano jabolko (jabolke ne lupim) in ščepec kumine. Malo še posolim in prilijem rdeče vino (po okusu). Dobro premešam in pokrito dušim. Vmes večkrat dolijem malo juhe (lahko juha iz kocke, lahko tudi samo voda), da se zelje ne prižge.

Ko je zelje mehko, ga postrežem kot prilogo k različnim jedem. Kot nam je najbolj znano, se odlično prilega k mlincem in pečeni goski. Prav tako odličen je tudi z svinjsko pečenko in krompirjevimi cmoki. Dober tek želim.

 

 

Popečena polenta z hladno paradižnikovo omako

Popečena polenta z hladno paradižnikovo omako je zanimiva kombinacija jedi, ki jih boste z veseljem ponudili tudi svojim prijateljem.

Za pripravo (4 osebe) potrebujem:Popečena polenta z hladno paradižnikovo omako

         – koruzni zdrob – 1 skodelica (cca 200 ml – instant polente)

  • vodo – 3 skodelice (cca 600 ml – lahko vzamemo pol mleka, pol vode)

  • sol

  • paradižnik – 4 kom

  • črne olive – 8 kom

  • česen – 2 stroka

  • svežo baziliko

  • oljčno olje

Zavrem vodo (oziroma mešanico vode in mleka), jo solim in zakuham polento. Na zelo mali temperaturi, jo nenehno mešam. Pri tem moram paziti, da se ne opečem – polenta namreč rada „šprica“. Vročo polento vlijem v že prej, z oljem namazan (dno in stranice) pekač in jo prav tako z oljem namazano žlico, lepo, enakomerno poravnam. Pekač vzamem tako velik, da je polenta visoka za dober centimeter. Pustim, da se ohladi.

Medtem pripravim hladno paradižnikovo omako. Paradižnike dobro operem, narežem na četrtine, odstranim seme, ostalo pa narežem na bolj drobne kocke. Česen olupim, na drobno sesekljam, dodam k paradižniku. Prav tako dodam paradižniku na kolobarje narezane olive. Dodam še  na drobno narezano baziliko. Vse skupaj malo pokapljam z olivnim oljem in dobro premešam. Omaka je pripravljena.

Tako, zdaj še hladno polento razrežem z okroglim modelčkom (lahko tudi z skodelico), ki sem mu robove namazala z oljem. Dobljene medaljončke popečem na malo olja – z obeh strani. Popečene  nadevam na krožnike. Na vsak medaljonček  dam žlico ali dve paradižnikove omake.

To je lahko čisto samostojno kosilo ali krasna večerja. Pa DOBER TEK.

Nasvet: Če bi pa zraven želeli še kaj „krepkega“, potem si lahko na žaru popečete piščančja prsa – mogoče celo piščančja prsa, polnjena z sirom in pršutom. Kaj pravite na to?

Salsa iz zelenega paradižnika

Salsa iz zelenega paradižnika je lahko odlična priloga ali pa jed, s katero je druženje s prijatelji še bolj prijetno.

Za pripravo potrebujem:Salsa iz zelenega paradižnika

  • zeleni paradižnik – cca 500g
  • čili – 3 kom
  • česen – 1 kom
  • belo čebulo – ½
  • sok ene limete
  • šopek svežega koriandra

Pečico segrejem na 200 st.C. Paradižnike in čilije operem in jih naložim na pekač. V pečici jih pečem, z občasnim obračanjem, cca 30 – 40 minut. Čili običajno vzamem prej iz pečice, paradižniki rabijo malo več časa. Ko paradižniki potemnijo in postanejo mehki, jih vzamem iz pečice in jih ohladim. Ohlajenim odstranim kožico, prav tako čiliju, ki mu odvzamem še seme. Čebulo in česen olupim, na grobo sesekljam in dam v posodo. Dodam še narezan čili in polovico olupljenih paradižnikov. Vse skupaj dobro pretlačim z paličnim mešalnikom. Ostali paradižnik sesekljam bolj na grobo in ga dodam k ostali masi. Vse skupaj polijem z sokom limete, posujem z grobo narezanim koriandrom in solim po okusu. Dobro premešam in jed je gotova. Salsa iz zelenega paradižnika je odlična priloga k zrezkom, pečenim na žaru, k piščancu, pečenem na žaru, odlično se prilega tudi z belo ribo, umešanim jajcem, predvsem pa je odličen partner pri druženju s prijatelji. Takrat jo postrežem samo z tortiljami. Seveda, ne sme manjkati kozarček dobrega vina. Pa dober tek!

Nasvet: Kadar salse ne porabim takoj, jo shranim v kozarček in dobro zaprem. Tako shranjena lahko v hladilniku počaka nekaj časa.

 

Slan kostanjev pire

Ena izmed kostanjevih jedi je tudi slan kostanjev pire:

Za pripravo potrebujem (4 osebe):Slan kostanjev pire

  • kostanje – cca 130 dag zdravega kostanja (ne sme biti črviv)

  • maslo – cca 7 dag

  • juha iz kocke – 1 l

  • poper, sol

  • sladko smetano – cca 5-6- žlic

Kostanje dobro operem, križno narežem in dam kuhati. Kuham jih cca 5 minut, odcedim, malo polijem z hladno vodo in olupim obe kožici. Olupljene kostanje kuham dalje v juhi iz kocke. Ko so kostanji čisto kuhani, jih dobro pretlačim (palični mešalnik), po potrebi solim in popram. Nazadnje dodam k pireju še maslo in napol stepeno sladko smetano. Dobro premešam in takoj postrežem.

Tako pripravljen slan kostanjev pire, lahko ponudimo k pečenemu mesu, najboljši je v kombinaciji z divjačino.

Nasvet: Kostanj je veliko bolj okusen, če ga pustite nekaj dni, da se „spočije“, do tri dni (ne predolgo, ker ga lahko napadejo črvi). Sama ga nadevam v plastične gajbice in ga pustim v temnem prostoru.

Dušeno zelje

Okusna jed iz zelja je tudi dušeno zelje. Z pripravo ne bo težav, tudi za tiste ne, ki še niso vešči kuhinja.

Za pripravo (za 4 osebe) potrebujem:Dušeno sladko zelje

  • zeljno glavo – cca 70 – 80 dag
  • dimljena slanina – 2-3 dag
  • čebulo – ½
  • paradižnikovo mezgo – 1 žlico
  • moko – cca 2 žlici
  • maščobo – cca 4 žlice (olje)
  • česen – 1-2 stroka
  • sladkor – 1 mala žlička
  • kumina – po okusu
  • sol
  • peteršilj

Glavo zelja narežem na rezance. Čebulo in česen olupim in sesekljam. Sesekljam tudi šopek peteršilja. Sladkor najprej zarumenim in dodam na kockice narezano slanino. Oboje malo popražim in dodam sesekljano čebulo. Pražim dalje in preden čebula zarumeni, dodam še česen. Takoj, ko česen zadiši, dodam še narezano zelje. Premešam in malo zalijem z vodo. Posodo pokrijem in zelje dušim cca 30 minut – na nizki temperaturi. Ko zelje dodobra uplahne, ga poprašim z moko, še malo popražim, dodam paradižnikovo mezgo in sesekljano kumino. Premešam in vse skupaj zalijem s toliko vode (ali juhe iz kocke), da je jed ravnoprav gosta. Jed solim in kuham do mehkega. Nazadnje dodam še sesekljan peteršilj. Dušeno zelje je dober „partner“ pire krompirju in kuhani govedini. Pa DOBER TEK!

 

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • …
  • 6
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se