Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Palačinke polnjene z bučkami

Palačinke polnjene z bučkami so lahko odlična predjed, ali pa lahka večerja.

Za 4 osebe potrebujete:Palačinke z bučkami

  • Mleko – ½ l (mleko lahko delno zamenja voda)

  • Moka – cca 25 dag

  • Jajci – 2 kom

  • Sol – malo

  • pecilni prašek – malo

  • malo masla

    Nadev:

  • bučke – cca 1/2“ kg – mlade

  • česen – 2 stroka

  • sir – cca 15 dag gorgonzole (lahko tudi kateri drugi sir)

  • sveži peteršilj – šopek (nekaj vejic bomo rabili za vezanje palačink)

  • maščoba- malo

  • sol, poper

Najprej naredim testo za palačinke.

Jajca najprej razžvrkljam, prilijem mleko, malo solim in postopoma dodajam moko, zmešano z malo pecilnega praška. Vse skupaj zmešam (z mikserjem) v gladko testo, ki ga dam počivati v hladilnik za cca ½ ure.

Ponev namažem z malo masla in iz spočitega testa spečem tanke in malo večje palačinke.

Pripravim še nadev.

Bučke dobro operem in jih narežem na tanka kolesca. Maščobo segrejem in na njo dam narezane bučke. Malo jih popražim in ko pričnejo dobivati barvo, dodam še sesekljani peteršilj, sesekljani česen in sir. Solim in popram, premešam in dušim še tako dolgo, da se sir razpusti.

Tako pripravljene bučke porazdelim po palačinkah. Iz vsake palačinke naredim „mošnjiček“, ki ga zvežem z peteršiljevo vejico ali pa z drobnjakom.

Palačinke polnjene z bučkami ponudim z poljubno solato, ali pa kot prilogo k mesnim jedem. V vsakem primeru bodo odlične.

Dober tek želim

 Nasvet:

– namesto bučkinega nadeva lahko uporabite tudi nadev iz praženih gob – jurčki so še posebno dobri.

Pečen krompir z nadevom

Pečen krompir z nadevom je odlična krompirjeva jed.

Za pripravo potrebujem:Nadevan krompir

  • krompir – 4 krompirje (velike, zdrave krompirje)

  • česen – 4 stroke

  • nariban sir – 1 ½ skodelice

  • sesekljan rožmarin – malo (+ nekaj vejic za okras)

  • navadni jogurt – ½ skodelice

  • malo popra, morska sol

Pečico segrejem na 200 st . C. Krompir dobro operem pod tekočo vodo. Posolim ga z grobo morsko soljo in malo na pikam z vilicami. Vzamem kos folije in na njo položim krompir in po en strok česna. Oboje zavijem in dam na rešetko v segreto pečico. Pečem ga cca 1 uro, vmes ga par krat obrnem.

Pečen krompir vzamem iz pečice, ga odvijem in prerežem, po dolgem na pol. Z žličko (obe polovički) previdno izdolbem (pazim, da se mi krompir ne prelomi) sredico krompirja v skledo in dodam še pečen in olupljen česen.

Oboje dobro zmečkam, dodam še naribani sir (nekaj ga prihranim, da ga nazadnje potrosim še po vrhu krompirja), sesekljan rožmarin, jogurt, malo popra in vse skupaj dobro premešam. Z tem nadevom napolnim polovičke krompirja in jih zložim na z maslom namaščeni pekač. Na vsak krompir potrosim še malo sira.

Pekač dam v pečico in krompir pečem še cca 20 minut, da se sir lepo razleze in malo zapeče.

Tako pripravljen krompir ponudim z poljubno solato ali pa kot prilogo pečenemu mesu.

Pa dober tek!

Rdeče zelje s kostanji

Rdeče zelje s kostanji je okusen in zdrav obrok, ki ga pri nas dobro poznamo.

Za pripravo potrebujem:Rdeče zelje s kostanji

  • rdeče zelje – 1 glava – cca 1 kg

  • kostanj – cca 30 dag

  • rdeče vino – 1 dl

  • maščoba – 4 žlice

  • sladkor – 2 žlici

  • čebula – 1 kom

  • juha za zalivanje (lahko iz kocke)

  • sol

  • kumina

Kostanje skuham, olupim in pretlačim. Nekaj olupljenih pustim za okras.

Zelje očistim, razrežem na štiri dele  in odstranim kocen.  Zrežem ga  na rezance.

Na maščobi zarumenim sladkor in mu dodam nasekljano čebulo. Malo popražim in dodam narezano zelje, kumino in malo soli. Vse skupaj dušim in po potrebi zalivam z juho. Pazim, da se zelje ne prismodi, ker to nič kaj ne diši.

Ko je zelje že skoraj gotovo, mu dodam pretlačeni kostanj, dobro premešam in na koncu še prilijem vino. Malo še podušim in zelje je gotovo. Vsujem ga v servirno posodo in ga okrasim z preostalim i kostanji.

Tako pripravljeno rdeče zelje s kostanji  lahko postrežemo k perutnini, k divjačini, gosjemu mesu in še čemu.

Dober tek vam želim!

Krompirjevi krapi s skutinim nadevom

Krompirjevi krapi s skutinim nadevom so lahko samostojna jed ali pa tudi dobra priloga.

Za 4 osebe potrebujem:Krompirjevi krapi z skuto

  • kuhan in pretlačen krompir – cca 1 kg

  • jajca – 1 kom

  • maslo – cca 20 g

  • moko – 300 g

  • sol – malo

Za nadev:

  • skuto – cca 40 dag

  • kisla smetana – cca 1 dl

  • jajce – 1 kom

  • drobtine – po potrebi

  • sol – malo

Krompir olupim in stisnem skozi stiskalnico za krompir. Malo ga ohladim, a ne preveč.

Medtem, ko se krompir ohlaja, si pripravim nadev. Skuto pretlačim (z vilico), dodam kislo smetano, jajce in malo soli. Dobro premešam. Če je nadev preredek, dodam malo drobtin.

Še toplemu, pretlačenemu  krompirju dodam maslo, jajce in malo soli. To vse skupaj premešam. Na delovno površino vsujem moko, na moko dam krompirjevo maso. Vse skupaj dobro in hitro pregnetem v gladko testo.

Testo razvaljam na debeljino cca 5 mm, nakar ga razrežem na krpe, v velikosti 10 x 10cm (pribljižno). Na sredino vsakega krpe dam žličko, že prej pripravljenega skutinega nadeva in krpo prepognem na pol. Ob robovih dobro stisnem, da nadev ne izteče.

Vodo osolim in zavrem. V vrelo vodo nadevam krompirjeve krape in jih kuham na zmernem ognju, cca 15 minut.

Ko so kuhani, jih odcedim, zabelim z prepraženimi drobtinami ali pa z sveže pripravljeno paradižnikovo omako. Odlično se prilegajo tudi h kisli repi, takrat jih obvezno zabelim z prepraženimi drobtinami.

Krompirjevi cmoki s prekajeno svinjino

Krompirjevi cmoki s prekajeno svinjino so odlična priloga, k marsikateri jedi.

Za 4 osebe potrebujem:Krompirjevi cmoki z prekajeno svinjino

  • kuhan in pretlačen krompir – cca 1 kg

  • prekajeno vratovino – cca 20 dag (po želji)

  • jajca – 2 kom

  • drobtine – cca 5-6 žlic

  • maslo – 2 žlici

  • moko – 250 g

  • sol – malo

  • drobnjak – malo

Krompir skuham, olupim in stisnem skozi stiskalnico za krompir. Prekajeno vratovino zrežem zelo na drobno in jo dodam pretlačenemu krompirju. Prav tako dodam še jajci in malo soli.

To vse skupaj dobro premešam. Na delovno površino vsujem moko, na moko dam krompir. Vse skupaj dobro in hitro pregnetem v gladko testo.

Iz testa naredim „klobaso“, ki jo razrežem in med dlanmi oblikujem cmoke (v velikosti drobnega jabolka).

Cmoke kuham cca 20 minut, v malo soljeni vodi, na zmerni temperaturi. Ko so kuhani, jih s penavko poberem iz vode in zabelim z prepraženimi drobtinami. Običajno jih posujem tudi z drobno narezanim drobnjakom.  Tako pripravljene cmoke lahko postrežemo z poljubno solato.  So pa tudi odlična priloga k raznim mesnim omakam, h kislemu zelju, dušenemu rdečemu zelju …itd. Pa dober tek!

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 6
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se