Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Kremna fižolova juha

Še ena izmed juh, ki vas bo okrepčala, ogrela, nasitila in še kaj. Kremna fižolova juha  je  za pripravo zelo enostavna, hitro pripravljena, sploh če namesto, da fižol kuhamo, uporabimo kar tistega iz konzerve. Odločitev je vaša!

Za 4 – 5 oseb približno rabimo:Kremna fižolova juha

  • Beli fižol – 400 -500 g

  • Čebulo – 1 veliko ali 2 manjši

  • Lovorjev list – 2 lističa (uh, kako bo dišalo, pa še manj vas bo napenjalo)

  • Juha iz zelenjavne kocke – cca 1,5l – lahko malo več (odvisno, kakšno gostoto juhe imate radi)

  • Moko – cca 2 žlici

  • Mleta rdeča paprika – 1 žlica

  • Česen – 2 stroka (ali pa cca ½ žličke česna v prahu)

  • Olje (ali kakšna druga maščoba) – cca 0,5 dl

  • Sol (ali mešanico začimb) poper.

Če boste fižol še kuhali, ga že prejšnji večer namočite v vodo, da se bo potem hitreje skuhal.

Ker sem jaz malo »kamot« vzamem tistega iz konzerve. Tako prihranim kar nekaj časa in nekaj energije. Ja, moramo varčevati!

Pa začnimo, smo že lačni!

Od vsega kuhanega fižola vzamemo 3 – 4 žlice fižola in ga damo na stran, vsega ostalega, skupaj z malo tekočine pretlačimo z paličnim mešalnikom.

Segrejemo maščobo, ne preveč in dodamo moko. Malo jo popražimo, dodamo na zelo drobno sesekljan česen in kar naribano čebulo (ali pa na zelo drobno sesekljano) in skupaj zelo malo popražimo. Ne sme se vam zažgati.

Dodamo mleto papriko, dobro premešamo in dodamo še pretlačen fižol. Mešamo, dodamo še liste lovorja in sproti dolivamo juho. Spet moramo dobro premešati, da se okusi prepojijo. Po vašem okusu še dosolite ali popoprajte.

Zdaj pa pride na vrsto še fižol, ki ste ga prej shranili. Dodajte ga juhi, premešajte in kuhajte še cca 10 -15 minut.

Tisti, ki še nimajo vsega dosti, si lahko dodajo še malo kisle smetane, ampak samo v svoj krožnik. Postrežemo lahko z popečenimi kruhovimi rezinami. Pa DOBER TEK!

Se lahko pridružim? No, pa ne, bom si pa svojo skuhala!

Kremna brokoli juha

Brokoli je izjemno zdrava zelenjava. Polna vitaminov, mineralov, rudnin in še česa. Zdravniki ga zelo priporočajo raznovrstnim bolnikom, predvsem tistim, ki imajo probleme z želodcem, z rakom in še s čim.

Ena izmed brokolijevih jedi je tudi kremna brokoli juha. Z dodatki je odličnega okusa tekne kadarkoli in postrežete jo lahko kadarkoli in komurkoli.

Za 4 osebe približno potrebujemo:Kremna brokoli juha

  • Brokoli – cca ½ kg

  • Vodo – cca 1l

  • Krompir – 1 srednje veliki gomolj

  • Skuto – dobre 4 žlice – ne preveč mastne

  • Olje – cca 2 žlici – najboljše je oljčno

  • Čebulo – 1 kom

  • Sol, mleti poper

Najprej krompir olupimo in ga narežemo na kocke. Čebulo prav tako olupimo in na drobno sesekljamo. Brokoli operemo, natrgamo na cvetove, trdi del brokolija pa narežemo na manjše kocke.

Na segretem, a ne preveč vročem olju pražimo čebulo. Ko postekleni, dodamo krompir in brokoli, premešamo in dolijemo vodo. Premešamo in pokrito kuhamo cca 20 minut.

Ko je juha kuhana jo zmešamo z paličnim mešalnikom.

Dodamo še skuto, solimo in popramo ter dobro premešamo. Postrežemo.

Če bi želeli juho še okrasiti, potem predno brokoli razrežemo, prihranite kakšen njegov cvet, ki ga lahko daste zdaj na sredino krožnika.

Dober dan zdravje!

Hladna korenčkova juha

Hladna korenčkova juha, le kaj naj rečem o njej? Da je odlična izbira za vroče poletne dni, da je polna vitaminov, da je zelo enostavna za pripravo, da vam bodo za njo hvaležni vsi ljubitelji korenja in še in še bi se našlo. Kaj še čakate, pojdite rajši na delo.

Za 4 osebe približno potrebujete:Hladna korenčkova juha

  • Korenje – cca 600 g

  • Čebulo – 1 glavo

  • Surovo maslo – cca 1 žlico

  • Sladkor – cca 2 žlički

  • Naribanega ingverja – cca 1 žlico

  • Zelenjavne juhe – cca 1 l

  • Kislo smetano – cca 150 g

  • Sok ene limete

  • Nekaj listov koriandra

Naprej korenje dobro operite in ga narežite na koleščka. Čebulo prav tako olupite, zrežite na kocke in jo podušite v maslu. Dodajte narezano korenje, ingver in sladkor. Dobro premešajte in vse skupaj še malo podušite. Prilijte zelenjavno juho in počasi kuhajte še cca 15 minut.

Kuhano juho ohladite, vsebino zmečkajte in jo pretlačite skozi cedilo (Malo se potrudite, saj bo šlo). Ko ste vso zelenjavo pretlačili ji dodajte kislo smetano. Premešajte in dodajte sok limete, po okusu solite in popoprajte. Dobro premešajte in juho postavite na hladno. Ko je ohlajena – po vašem okusu – jo okrasite z koriandrovim listom in jo ponudite. PA DOBER TEK!

Kokošja juha

 

Hranljiva, zelo zdrava, dobrega okusa in polna vitaminov! Ja, vse to in še več je kokošja juha. Priprava take juhe je zelo enostavna, ni potrebno, da ste kuharski mojster.

Za 4 osebe približno rabite:Kokošja juha

  • Belo meso (Lahko je kokošje ali pa puranovo) – 1 kos – jaz vzamem kar 1 veliki ali dva mala komada piščančjih prs.

  • Korenček – 2 -3 kom

  • Čebulo – 1 srednje velika

  • Por – 1 kom

  • Česen – 1 strok

  • Vodo – cca 1,5 l (piščančje iz kocke)

  • Moko – cca 2 žlici

  • Sladko smetano – cca 3 – 4 žlice

  • Olje – cca 3 žlice

  • Mešanico začimb, poper

Mesu najprej odstranite kožo (ta je en sam holesterol!) in ga narežite na koščke. Zelenjavo dobro očistite in jo narežite na lističe.

Na ne prevroče olje najprej damo narezano čebulo, jo malo popražimo in takoj dodamo meso. In ko je ta začel spreminjati barvo, mu dodamo vso ostalo narezano zelenjavo. Dobro premešamo in še malo podušimo. Prilijemo vodo in kuhamo do mehkega. Malo pred koncem kuhanja naredimo zmes iz malo vode in moke (temu se po domače reče podmet) in s tem, ob stalnem mešanju, zgostimo juho. Juho poizkusimo in po potrebi začinimo. Dodamo samo še smetano, premešamo in postrežemo.  DOBER TEK!

Pa hitro za mizo, otroci komaj čakajo!

Juha z morskimi sadeži

Imate danes napovedan »pomemben« obisk in bi radi pripravili nekaj posebnega? Bi bila juha z morskimi sadeži dovolj fina?

Poizkusite, ne bo žal vam, gostom pa še manj. Postrežete jo lahko kot toplo predjed.

Za 4 osebe približno potrebujemo:Juha z morskimi sadeži

  • Zmrznjene morske sadeže – cca ½ kg

  • Zeleno – manjši koren

  • Čebulo – 1 manjšo glavico

  • Mešano jušno zelenjavo – 1 šopek

  • Voda – cca 1,2 l

  • Mešanica začimb – 1 žlica

  • Celi poper – malo (cca 4 zrna)

  • Nariban muškatni orešček – konica noža

  • Lovorjev list 1 list

  • Limonin sok – cca 1 žlica

Čebulo, zeleno in mešano zelenjavo najprej dobro očistite, potem pa jo naribajte, oziroma na drobno sesekljajte. Takšno zelenjavo potem stresite v lonec, dodajte poper, muškatni orešček in lovorjev list. Dobro premešajte in zalijte z vodo.

Odmrznjene morske sadeže odcedite, malo pokapljajte z limono, premešajte in jih stresite v vrelo juho. Malo se naj pokuha. Ko je juha kuhana (kako veste, kdaj je dovolj kuhana? Tako, da poizkusite!), jo potresemo še z mešanico začimb in poprom. Slano in popoprano naj bo po vašem okusu. Dobro premešamo in juho postrežemo toplo.

Na mizo poleg juhe, postavite še v posodici malo limoninega soka. Mogoče je kdo bil včeraj pod »gasom«, pa mu bo odgovarjalo malo bolj kislo! Se hecam… Pa DOBER TEK!

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • …
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se