Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Hobotnica v solati

 

Hobotnica v solati je pogosto jed, ki jo pripravljamo v poletnih dneh kot predjed (super je tudi pozimi, da ne bo pomote) in je odličen uvod k glavni jedi. Res pa je, da ne boste ničesar pogrešali, če bo takšna solata čisto samostojen obrok.

Za 4 osebe potrebujemo:Hobotnica v solati

  • hobotnico – cca 1 kg

  • zelene olive v slanici – cca 200 g

  • čebulo – 1 srednje veliko

  • peteršilj – sveži nekaj vejic

  • limono – 1 kom

  • suho vino – 1 kozarček (malo za solato, malo zase)

  • olivno olje

  • sol, poper

Najboljše je, če lahko nabavimo že očiščeno hobotnico. Če to ni mogoče, potem jo očiščimo sami. To naredimo tako, da hobotnico skozi odprtino pri glavi obrnemo vrečo, odstranimo drobovje, odrežemo oči in žvekalo. Potem jo dobro operemo, damo v lonec, zalijemo z mrzlo vodo (voda mora pokriti hobotnico), malo posolimo (ne preveč, da ne bo hobotnica potem trda) in pokrito kuhamo (potem, ko voda že zavre) še cca 1 uro, na malem ognju. Potem lonec odstavimo in pustimo, da se hobotnica v loncu ohladi.

Čebulo olupimo, narežemo na kolobarje in jo posteklenimo na olju. Dodamo odcejene olive, dobro odcejeno in na male koščke narezano hobotnico, po okusu posolimo in popopramo, prilijemo saj pol kozarčka belega vina. Na močnem ognju vse skupaj malo podušimo, da se okusi prepojijo in da vino izpari. Limono prerežemo, ožmemo in vse sestavine pokapljamo z sokom limone. Posujemo še z sesekljanim peteršiljem in takoj postrežemo.

Hobotnica v solati bo vedno dobrodošla, ne glede na to, kdo bo za mizo! Pa DOBER TEK!

Hobotnica s krompirjem

Hobotnica s krompirjem je lahko odlična predjed ali pa samostojen obrok. Priprava je preprosta, okus izbran. Z tako jedjo se lahko „pocrtlata“ dva ali pa kar cela družina. Če povabite še prijatelje, je to lahko tudi krasen zaključek večera.

Za 4 osebe potrebujemo:Hobotnica s krompirjem

  • hobotnico – 1 srednje veliko ali več manjših

  • krompir – 2- 3 srednje velike krompirje

  • sol – grobo mleta (če jo imate)

  • olivno olje – po potrebi

  • malo česna in peteršilja

Najbolje je, če lahko nabavimo že očiščeno hobotnico. Če to ni mogoče, potem jo očiščimo sami. To naredimo tako, da hobotnico skozi odprtino pri glavi obrnemo vrečo, odstranimo drobovje, odrežemo oči in žvekalo. Potem jo dobro operemo, damo v lonec, zalijemo z mrzlo vodo (voda mora pokriti hobotnico), malo posolimo (ne preveč) in pokrito kuhamo (potem, ko voda že zavre) še cca 40 minut. Potem lonec odstavimo in pustimo, da se hobotnica v loncu ohladi.

Med časom, ko se hobotnica kuha, krompir dobro operemo in ga damo kuhati. Krompir naj ne bo razkuhan. Še vročega olupimo in razrežemo na drobne kocke, na približno enake koščke narežemo še ohlajeno hobotnico, ki smo jo poprej dobro odcedili. Oboje stresemo v skledo in narahlo premešamo. Začinimo z grobo mleto soljo, potresemo z sesekljanim česnom in peteršiljem  in nazadnje še pokapljamo z oljčnim oljem, toliko, kot se vam zdi potrebno. Še enkrat na rahlo premešamo in jed preložimo  v servirno posodo  in takoj ponudimo.

Ne pozabite na kozarček dobrega vinčka in predvsem uživajte ob dobri hrani! Pa DOBER TEK!

Ocvrte bučke

Meni osebno je ocvrta zelenjava celo bolj všeč, kot meso. Vi presodite sami.  Ocvrte bučke so zelo enostavna, hitro pripravljena  in zelo poceni  jed. Če jih imate doma na vrtu, toliko bolje.

Za 4 osebe potrebujete:Ocvrte bucke

  • Bučke – 2 – 3 mlade bučke (odvisno od velikosti)

  • Jajca – 3 kom

  • Moko – po potrebi

  • Krušne drobtine – po potrebi

  • Olje – toliko, da bodo bučke plavale

Bučke dobro operemo in jih po dolgem narežemo na enake rezine (če so bučke večje, jih lahko narežete tudi na kolobarje).

Rezine bučk posolimo, jih povaljamo v moki, nato v stepenih jajcih in nazadnje še v drobtinah. Tako pripravljene damo na vroče olje in jih ocvremo. Ko se na obeh straneh lepo opečejo, jih preložimo na serviete, da popijejo maščobo. Postrežemo jih lahko z tatarsko omako (recept boste našli na drugi strani) in z poljubno solato. Kako hitro je bilo to pripravljeno!

Pa DOBER TEK!

Kremna juha iz prekajene postrvi

Kremna juha iz prekajene postrvi se običajno pripravlja ob posebnih priložnostih, lahko pa si jo privoščite kadarkoli. Je okusna, enostavna za pripravo in hitro narejena.

Za 4 osebe potrebujete:Kremna juha iz dimljene postrvi

  • Prekajeno postrv – cca 60 dag

  • Rumenjak – 2 kom

  • Šalotko – 2 kom

  • Smetano – 2,5 dl

  • Mleti beli poper

  • Sol

  • Sok pol limone

Postrvi posnamemo kožo in izluščimo fileje (če je to za vas problem, potem prosite prodajalca rib, da to naredi namesto vas).

Šalotki olupimo in ju narežemo na četrtine in ju skupaj z ribjimi obrezki kuhamo v cca 60dl vode. Kuhamo v odkriti posodi, na mali temperaturi približno 40 minut.

To jušno osnovo precedimo. File postrvi narežemo (nekaj koščkov prihranimo za okrasitev) in skupaj z smetano zmeljemo v mešalniku v kašo.

Tako kašo zalijemo z prej kuhano in precejeno jušno osnovo in vse skupaj na rahli temperaturi kuhamo še od 10 do 15 minut.

Juho previdno začinimo s soljo, poprom in limonovim sokom. Rumenjaka razžvrkljamo.

Juho odstranimo z ognja in jo zgostimo z rumenjakom.

Juho nalijemo na krožnike in jo okrasimo z prihranjenimi koščki fileja postrvi. Pa naj vam tekne.

Njami, prava poslastica!

Sirova juha s šampinjoni

 

Ste ljubitelji jedi, ki vsebuje veliko sira? Sirova juha s šampinjoni je pravi zadetek! Takšna juha res ni najbolj priporočljiva za tiste, ki hujšajo. Prepričana pa sem, da si jo lahko mirne vesti kdaj pa kdaj privošči vsakdo. Boste hujšali jutri, danes pa le razveselite in »pocrtlajte« svojo dušo.

Za 4 osebe približno potrebujete:Sirova juha s šampinjoni

  • Šampinjone – cca 30 dag

  • Topljeni sir – cca 20 dag

  • Gorgonzolo – 5 dag

  • Mleko – 1 l

  • Čebulo – 1 srednje veliko

  • Maslo – cca 3 žlice

  • Moko – 2 žlici

  • Mleti muškatni orešček – ščepec

  • Manjši šopek peteršilja

  • Poper, sol

Šampinjone dobro očistimo in narežemo na tanke lističe. Čebulo olupimo in jo narežemo na male kocke. Gorgonzolo in topljeni sir zrežemo na drobne kocke.

V jušnem loncu razpustimo maslo, dodamo čebulo, jo malo popražimo, dodamo narezane šampinjone, premešamo, še malo popražimo in dodamo moko.

Postopoma dodajamo mleko, mešamo in počasi dodamo ves sir. Juho ob stalnem mešanju zavremo in jo vremo tako dolgo, da se siri raztopijo. Ne pozabite juhe vseskozi mešati.

Juho začinimo s poprom, soljo ter z muškatnim oreščkom. Oprani, posušeni in sesekljani peteršilj potresemo čisto nazadnje.  Juho lahko postrežemo tudi z opečenimi kruhovimi kockami. Verjamem, da boste to, kar ste skuhali, z veseljem pojedli. Pa DOBER TEK!

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • …
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • …
  • 11
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se