Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Zrezki iz bučk

Izkoristimo sezono bučk in pripravimo čim več jedi iz njih. Vse po vrsti so odlične, seveda, če ste njihovi ljubitelji. Ena izmed meni ljubših so zrezki iz bučk. Moj mož sicer pravi, da jih ima zelo rad, ampak naj jih prej užije prašič, on bo pa potem njega…

Za 4 osebe potrebujete:Bučkini polpeti

  • Bučke – 3 ne prevelike

  • Sveži sir – cca 150 g (če imate feto, bo super, mogoče vam hodi viška celo skuta – malo po kombinirate.)

  • Moko – malo

  • Jajci – 2 kom

  • Sol, poper

  • Maščobo – malo

Bučke dobro operite (če so mlade vam jih ni potrebno lupiti), posolite in ko malo spustijo vodo, jih dobro ožmite. Ožetim bučkam dodajte razdrobljeni sir, moko, jajci ter sol in poper. Dobro premešajte. Malo maščobe segrejte. Zmes z žlico polagajte na ponev in kar sproti oblikujte (sploščite) male bolj tanke zrezke. Ko so zrezki na spodnji strani pečeni, jih obrnite in zlato zapecite še na drugi strani. Meni odgovarja, če malo hrustajo. Ko so pečeni, jih preložite na papirno brisačo, da se maščoba odcedi.  Odcejene  razporedite na topel krožnik in jih takoj postrežete. Odličen sopotnik sta še tatarska omaka in pa paradižnikova solata.   Pa DOBER TEK!

 P.s.:

Če nimate tatarske omake, jo lahko nadomestite z kislo smetano. Če tudi te nimate,  lahko uporabite  še najbolj zdrav nadomestek – to je jogurt, ki smo mu primešali kakšno sesekljano zelišče (peteršilj ali drobnjak).

Solata s piščancem

Solata s piščancem  je ena  izmed mesnih predjedi, ki tekne vedno in vsakemu. Poizkusite, pa boste videli.

Za 4 osebe potrebujete:Solata s piščancem

  • Piščančje prsi – 2 večja komada

  • Marinirane gobe – cca 600 – 650 g (lahko kar tiste iz pločevinke, imate najmanj dela)

  • Kisla smetana

  • Kisle kumarice – od 5 – 7

  • Majoneza – cca 120 g

  • Sol, poper

  • Gorčica – 1 ne prepolna žlica

    – malo rdeče redkvice

    – malo peteršilja

    – listi zelene solate – za dekoracijo

Piščančjim prsim odstranimo kožo in jih damo kuhati (če ste slučajno kuhali juho, jih lahko skuhate kar v njej). Kuhane narežemo na manjše kocke (dober nož pomaga!) in jih damo v posodo. Gobe polijemo z mrzlo vodo in jih damo na cedilo. Ko so odcejene, jih dodamo k piščancu, dodamo pa še na kocke narezane kumare in narezano rdečo redkvico. Vse skupaj popopramo in posolimo. Dodamo še majonezo, gorčico in kislo smetano. Vse skupaj dobro premešamo. 

Na servirni krožnik položimo oprane in posušene solatne liste. Na liste naložimo piščančjo solato in jo potresemo z sesekljanim peteršiljem.  Sline se že cedijo… Pa DOBER TEK! Ojoj, na kozarček vinčka smo pa kar pozabili.

P.S.:

Solata je še bolj okusna, kadar so sestavine ravno prav  ohlajene.

Jajca polnjena s tunino

 

Jajca polnjena s tunino so zdrava, okusna, lepa na videz in še kaj bi lahko rekli za tole predjed. Najboljše je, da jih pripravite in se samo prepričate, o čem govorim.

Za 4 o sebe približno potrebujete:Jajca polnjena s tunino

  • Jajca – 8 kom

  • Tunina iz pločevinke – cca 120 g (jaz vedno vzamem tisto v lastnem soku)

  • Sardelice iz konzerve – cca 3

  • Maslo – 90 – 100 g

  • Kapre – cca 40 g

  • Limono – cca ½

  • Sol, poper

Jajca previdno dajte v posodo, v kateri jih boste kuhali, zalijte z hladno vodo in jih kuhajte cca 8 – 10 minut (jajca vam ne smejo popokati, ker boste rabili lepe jajčne polovičke).

Ko so jajca kuhana jih lepo olupimo in previdno razpolovimo. Iz polovičk poberemo rumenjake. Sardele in tunino odcedimo in dobro pretlačimo, dodamo rumenjake, maslo (naj bo bolj mehko), sesekljane kapre, limonin sok ter sol in poper. Vse skupaj dobro premešamo (lahko tudi v mešalniku). Z dobro premešano in z zmesjo dekorativno napolnimo jajčne polovičke in jih zložimo na krožnik. Lepo jih okrasimo z listi solate, z krhlji paradižnika in narezanimi olivami. In odlična predjed je narejena za serviranje.

Še nekaj manjka? Seveda. Popečeni kruhki in kozarček belega….. Pa DOBER TEK!

Dimljena postrv

Dimljena postrv je odlična izbira za vse ljubitelje rib. Zelo okusna, zelo hitro pripravljena in z njo res ne morete zgrešiti.

Za 4 osebe približno potrebujete:Dimljena postrv

  • Dimljeni postrvi – 2 kom

  • Limoni krhlji

  • peteršilj

Za prilogo še:

  • Malo mešane zelenjave (rdečo redkvico, paradižnik, zeleno papriko)

Za omako:

  • Kislo smetano – lonček

  • Hren – žličko iz kozarčka

  • Poper – malo

Postrvi najprej odrežemo glavo in rep. Potem jo po celi hrbtni dolžini previdno prerežemo in z obeh strani še bolj previdno odstranimo kožo. Tako filirani polovice prerežite enkrat po dolžini in enkrat po širini, da dobimo in iz enega fileja štiri dele. To delajte res z občutkom in dobrim nožem, ker se vam bodo drugače  fileji čisto razlomili. Razrezane fileje lepo zložimo na servirni krožnik. Zraven ponudimo popečene kruhke in omako iz kisle smetane ter  hrena. Pripravimo  jo   tako, da v kislo smetano dobro vmešamo žličko hrena in nazadnje malo popopramo. Okrasimo lahko s čebulo, rdečo redkvico ali s peteršiljem

Odlično se bo prilegla še narezana in samo malo posoljena mešana zelenjava (paprika, paradižnik, kumare…..)

Solata po grško

Solata po grško je sestavljena iz veliko različnih zelenjav, seveda ne smeta manjkati feta sir in olive. Takšna solata bo odlična predjed, jaz pa si jo občasno pripravim tudi kot glavno jed. Pa naj bo čas kosila ali čas večerje.

Kdaj jo boste vi pripravljali je vaša stvar.

Za 4 osebe približno potrebujete:Solata po grško

  • Zeleno papriko – 1 veliko

  • Paradižnik – 3 srednje

  • Kumari – 2-3 mladi (ni jih potrebno lupiti)

  • Olive – cca 10 dag

  • Feta sir – cca 15 dag

  • Čebula – 1 – po možnosti rdeča

  • Olivno olje – malo

  • Sol in origano

Papriko, kumare in paradižnik narežemo na ne preveč male kose. Čebulo narežemo na lističe. Vse skupaj damo v servirno skledo, dodamo še na kocke narezan feta sir , malo posolimo in dodamo olivno olje. Vse skupaj rahlo premešamo in posujemo z origanom. Takoj postrežemo. Ja, ja, vinček še manjka. Pa DOBER TEK!

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • …
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • …
  • 11
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se