Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Polnjeni paradižniki

Polnjeni paradižniki so lahko lahka večerja, lahko pa so tudi odlična hladna predjed.

Za 4 osebe potrebujem:Polnjeni paradižniki

  • paradižnikov – 8 kom (lepih zrelih, a ne premehkih)
  • riž – 1 ½ riža (takšnega, ki se razkuha)
  • češnjev paradižnik – 1 skodelico
  • sir mozzarela – 1 skodelico (mini mozzarelo)
  • olivno olje
  • sol, poper
  • sok ene limone
  • sesekljana bazika – po okusu
  • balzamični kis – po okusu

Riž skuham po navodilih iz embalaže. Ko je kuhan (ne sme se razkuhati), ga ohladim.

Paradižnike dobro operem in osušim.

V skledo dam ohlajeni riž, dodam na polovičke narezano mozzarelo, dvakrat prerezan češnjev paradižnik, sesekljano baziliko, malo soli in popra. Nazadnje dodam še malo olivnega olja in limonin sok.

Vse skupaj dobro premešam. Paradižnikom odrežem pokrov in jih z žličko, previdno izdolbem. V paradižnikove posodice nadevam pripravljen nadev in vse skupaj še malo oblijem  z balzamičnim kisom.

Nasvet: Če vam katera od sestavin ni všeč,  jo lahko izpustite, ali pa zamenjate s katero drugo. Tako bodo polnjeni paradižniki dobili okus, ki je vam po godu!  Dober tek vam želim!

Široki rezanci z lososom in špinačo

Široki rezanci z lososom in špinačo je zdrava in zelo okusna jed, ki jo lahko postrežete kadar koli.

Za 4 osebe potrebujem:Široki rezanci z tuno in špinaco

  • lososov file – 300 g
  • špinačo – cca 100 g
  • limeto – 1 kom
  • smetano za kuhanje – 250 ml
  • široke rezance – cca 250 g (včasih pripravim polnozrnate)
  • sol
  • beli poper
  • muškatni orešček

Limeto operem z toplo vodo, naribam lupino in stisnem sok. Lososa narežem na trakove in ga mariniram  z  limetino lupino in sokom. Posodo pokrijem. Široke rezance skuham po navodilu na embalaži. Špinačo dobro operem in na grobo sesekljam. Smetano vlijem v posodo, dodam malo muškatnega oreščka , posolim in popram.

Ko  smetana zavre, dodam še sesekljano špinačo in narezano tuno. Dobro premešam in vse skupaj kuham cca 2-3 minute. Kuhane in dobro odcejene široke rezance  porazdelim po porcijah. Na sredino vsake porcije dodam omako in okrasim z listom bazilike. Pa dober tek.

 

Njoki v omaki iz gorgonzole

Njoki v omaki iz gorgonzole so odlična brezmesna jed, ki jo lahko postrežemo za kosilo, prav tako, se je nihče ne bo branil za večerjo.

Za 4 osebe potrebujemNjoki v omaki iz gorgonzole

  • njoke – cca 800 g
  • creme fraiche – 250 ml (ali pa kisle smetane)
  • maslo – 60 g
  • limona – 2
  • sir gongorzola – 120 g
  • žajbelj – 3 liste (če vam okus ne odgovarja, ga izpustite)
  • sol, poper (beli)
  • orehi – malo sesekljanih

Vedno uporabljam doma narejene njoke. Sicer, bo traja malo dlje, a bo rezultat veliko boljši. Kakor koli, njoke skuham in jih odcedim. V ponvi, na majhni temperaturi, stopim maslo in dodam creme fraiche (čisto dobra bo tudi kisla smetana). Malo pokuham in dodam na grobo narezano gorgonzolo. Vse skupaj pustim, da se raztopi. Dodam še na drobno sesekljan žajbelj in nastrgano limonino lupinico. Čisto na koncu po potrebi solim in popram z belim poprom. Njoke razporedim na porcije in polijem z pripravljeno omako ter posujem z drobno nasekljanimi orehi. Ponudim takoj.  Pa dober tek.

Nasvet: Njoke lahko tudi kupite. Pridobili boste nekaj časa, vendar izgubili nekaj okusa. Če vam pri omaki katera od sestavin ne odgovarja, jo lahko izpustite, oziroma zamenjate z drugo (recimo lahko kateri drugi sir).

 

Kostanjeva kremna juha

Še ena poslastica iz pečenega kostanja je kostanjeva kremna  juha. Takšna  juha vas bo lepo segrela v hladnih jesenskih dneh. Moja prijateljica, ki mi je tudi odstopila tale recept je nad to juho čisto navdušena.

Za juho (4 osebe) potrebujem:Kostanjeva kremna juha

  • pečenega kostanja – cca 1 skodelico na drobno narezanega

  • korenje – ½ skodelice narezanega  na kockice

  • čebulo – 1 na drobno sesekljano

  • maslo – cca 2 žlici

  • piščančja juha – 2 ½ skodelice

  • smetana za kuhanje – cca 1 ½ dl

  • sol

  • poper – beli

  • popečene kruhove kockice

    – žlička sesekljanega peteršilja

Na mali temperaturi razpustim maslo. Dodam sesekljano čebulo in narezan korenček. Počasi pražim in ko čebula postekleni, dodam narezan kostanj. Vse skupaj še malo popražim in zalijem z piščančjo juho (lahko je tudi iz kocke, vendar ni tako zelo okusna). Ob občasnem mešanju, kuham, dokler ni kostanj čisto mehak (cca 15 – 20 minut). Nato juho malo ohladim in jo dobro pretlačim z paličnim mešalnikom. Če želim, da je juha res gladka, že pretlačeno  jed, še prepasiram skozi cedilko. Ko juha ponovno zavre, solim in popram z belim poprom. Premešam in zalijem z smetano za kuhanje. Malo še pokuham, potresem z sesekljanim peteršiljem  in  z kruhovimi opečenimi kockami. Tako pripravljena kostanjeva kremna juha  je lahko tudi odličen uvod v odlično kosilo ali večerjo.  Pa dober tek!

 Nasvet: Kostanj je veliko bolj okusen, če pred uporabo nekaj časa “počiva”  (2-3 dni), vendar ne predolgo, ker se vam bo zlahka pokvaril. Sama ga  bolj na tanko naložim v gajbice in postavim v temen prostor. Kostanj lahko pečete tudi v pečici. Malo ga križno narežete, da vam ne bo “plesal” po pladnju.

Panirani jurčki

Panirani jurčki so lahko odlična predjed, lahko pa si jih privoščite tudi kar tako.

Za paniranje izberem jurčke srednje velikosti, pravzaprav, rajši manjše, kot večje. Seveda morajo biti čvrsti , „mesa“ v njih ne sme biti.

Potrebujem:Panirani jurčki

  • jurčke
  • jajca
  • moko
  • drobtine
  • sol, poper
  • maščobo za cvrtje

Jurčke, če je le mogoče, narežem vzdolžno, na debelino cca 5 mm. Če hočem imeti lepo obliko moram kar paziti, da se mi ne prelomijo. Narezane jurčke malo posolim in malo popopram. Nato jih pomokam, potegnem skozi stepeno in rahlo osoljeno jajce in nazadnje jih dam še v drobtine. Maščobo segrejem in jurčke zlato rjavo ocvrem, na obeh straneh. Ocvrte položim na papirnato brisačo, da se maščoba odteče. Postrežem še vroče, z tatarsko omako in vsaj zame obvezno limono ter mešano solato.  Pa DOBER TEK!

Tako kot dežnikarice, si lahko panirate in shranite v zamrzovalnik, tudi jurčke.

P.s.: Iščete kakšen recept, pa ga niste našli? Ali pa imate samo vprašanje zame? Pišite na facebook stran: Kaj kuhati danes?

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • …
  • 11
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se