Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Polnjeni šampinjoni

Polnjeni šampinjoni so za samo pripravo malo zamudni, a vendar vredni vsakega truda.

Za 4 osebe potrebujem:Polnjeni šampinjoni

  • šampinjone – cca 50 – 60 dag čim večjih šampinjonov

  • paradižnik – 3 srednje velike paradižnike- po možnosti mesnate

  • česen – 2 stroka

  • sir – cca 12 – 15 dag (katerikoli naribani sir)

  • kislo smetano – cca 2 žlici

  • olivno olje – 2 slabi žlici

  • čebula – 1 glava

  • sesekljan sveži peteršilj

  • sol, poper

  • čili – malo – lahko ga tudi izpustite

Najprej šampinjone, z suho krpo, lepo očistim. Odstranim bete in jih na drobno sesekljam. Spodnji del klobuka dobro očistim, po potrebi, z malo žličko, tudi poglobim.

Čebulo dobro sesekljam in jo na olju posteklenim. Dodam sesekljane bete in malo popražim. Nato dodam še ostale sestavine: olupljen in nadrobne kockice narezan paradižnik (seme odstranim), sesekljan česen, sesekljan peteršilj in čisto malo sesekljanega čilija (lahko ga tudi izpustite). Posolim in popram. Vse skupaj premešam in malo popražim (3 – 4 minute), nato maso ohladim.

Ko je masa ohlajena, ji dodam še nariban sir (malo ga prihranite za kasnejši posip) in kislo smetano. Premešam.

Pečico segrejem na cca 200 st.C. Na pekač dam peki papir (ali pa na dobro namazan pekač). Klobuke  zložim na papir (z odprtino navzgor) in jih napolnim z nadevom. Pekač dam v segreto pečico in pečem cca pol ure. Približno po 20 minutah pečenja jih potresem še z preostalim sirom. Ko se sir lepo razpusti, so šampinjoni pripravljeni. Pred serviranjem jih še malo okrasim z sesekljanim peteršiljem ali drobnjakom.

 Nasvet: Za polnjene šampinjone izberite samo velike, lepe šampinjone, da jih boste lažje polnili. Predlagam, da šampinjonov ne nadevate  previsoko. Sok nadeva vam utegne izteči mimo.

Popečeni jurčki

Popečeni jurčki so še ena okusna jed, katero lahko postrežete kadar koli. Popečete jih lahko v ponvi, lahko pa tudi na žar plošči. V tem primeru, jih ne zalivate z juho.

Za 4 osebe potrebujem:Popečeni jurčki

  • jurčke – 4 kom (srednje velike)

  • maslo – 1 žlica

  • česen – 2 stroka

  • sesekljani peteršilj – pol žlice

  • juho – cca 1 dl

  • sol in poper

Jurčke zelo dobro očistim in jih narežem na večje liste. V ponvi segrejem maslo, dodam jurčke in jih popražim na obeh straneh.

Ko so malo popečeni, jih počasi zalivam z juho, da se malo omehčajo. Ko juha izpari, jurčke po potrebi še solim, popram in dodam sesekljani česen in sesekljani peteršilj. Malo premešam in takoj, ko česen zadiši, so jurčki gotovi.

Popečeni jurčki so odlična  predjed, ali pa priloga k mesu. Dober tek želim!

Nasvet: Ko jurčke čistim, jih nikoli ne perem z vodo, ampak jih samo dobro obrišem z krpo, da se ne napijejo vode. Z takšnimi imamo potem pri pripravi jedi, kar nekaj težav, predvsem pa izgubijo na kvaliteti in okusu.

Posebno bi pa poudarila, da nabirajte le gobe, ki jih dobro poznate, v nasprotnem primeru se vam lahko zgodi kaj zelo neprijetnega, če ne tragičnega. Že ena sama strupena goba, vam lahko hitro spremeni življenje.

Pita z jurčki

Ste nabrali nekaj jurčkov? Mogoče bi za spremembo danes bila na jedilniku pita z jurčki.

Za normalno velik pekač za pite (ali pa več malih modelčkov) potrebujem:Pita z jurčki

  • maslo – cca 12-13 dag

  • moko – cca 20dag

  • sol – malo

  • vodo – cca 3-4 žlice

Za nadev:

  • jurčke – 30 dag (lahko tudi druge gobe)

  • maslo – 30 g

  • rumenjak – 2 kom

  • česen – 1 strok

  • sladko smetano – cca 1,25 dl

  • sveži peteršilj – 1 žlica

  • sol, poper

Moko vsujem na delovno površino, jo solim in dodam maslo. Maslo z nožem pomešam z moko in ga sesekljam. Nato ga še z rokami dobro vtrem v moko, tako, da dobim drobtinasto zmes. Dodam cca 3-4 žlice tople vode in na hitro zgnetem gladko testo. Pekač za pito dobro namažem (z maslom) in ga obložim z testom (dno in stene pekača). Pekač postavim na hladno (hladilnik).

Medtem gobe dobro očistim in narežem na lističe. Česen olupim in sesekljam. Sesekljam tudi peteršilj. Maslo razpustim in mu dodam narezane jurčke in sesekljan peteršilj. Premešam in pražim cca 10 minut. Dodam še sesekljan česen, solim in popopram. Dobro premešam in odstavim z ognja.

Pečico segrejem na 190 st.C.

Rumenjaka razmešam, dodam smetano in dobljeno zmes vlijem k jurčkom. Dobro premešam in z dobljeno zmesjo napolnim z testom obloženi pekač.

Pekač postavim v segreto pečico in pečem cca 20 – 30 minut. Vse skupaj mora biti zlato zapečeno.

Kostanjevi njoki z žajbljem

Kostanjevi njoki z žajbljem, so odlična različica krompirjevih njokov. Nekaj za popestritev klasičnih njokov.

Za pripravo potrebujem:Kostanjevi njoki z žajbljem

  • kuhanega kostanja – cca 30dag

  • krompir – cca 20dag (krompir naj bo mokast)

  • moko – cca 25 dag (ostra moka)

  • jajci – 2 kom

  • malo soli

    Za preliv:

  • maslo

  • žajbelj

  • parmezan

Krompir dobro operem in skuham, prav tako skuham kostanj. Oboje pustim, da se malo ohladi, nato  krompir in kostanje olupim, ter dobro pretlačim.

Moko vsujem na delovno površino in jo malo posolim. Na moko nadevam pretlačen krompir in pretlačen kostanj. Na sredini naredim jamico, kamor vlijem obe jajci.

Z rokami vse dobro in hitro premešam. Če se mi testo preveč lepi na roke, dodam še malo moke. Ko je testo lepo gladko, ga narežem na več delov, ki jih z rokami zvaljam v podolgovato klobaso in narežem, z ostrim in pomokanim nožem, na dolžino cca 2 cm.

Tako pripravljene njoke, dam kuhati v vreli in osoljeni krop. Ko njoki priplavajo na površje, so kuhani.

Kuhane njoke s penovko predevam v posodo, kjer sem prej raztopila maslo in pridala nekaj svežih listov žajblja. Vse skupaj premešam, razdelim na porcije in potresem z parmezanom. Zraven ponudim še poljubno solato. Dober tek želim!

Nasvet: Če želite, da bodo njoki tudi dobro izgledali, potem že pri izdelavi, na vsak konček posebej, naredite „vtis“ z pomokano vilico. Veliko užitkov!

Zvitki iz pečene paprike

Zvitki iz pečene paprike so krasna popestritev naših narezkov, lahko pa jih ponudimo tudi same.

Da pripravim te okusne in tudi lepe zvitke potrebujem:Zvitki iz pečene paprike

  • fileje pečene paprike

  • mozzarelo – v kosu (lahko tudi kateri drug sir)

  • olivno olje

  • liste sveže bazilike

  • sol, poper

  • zobotrebce – kot pripomoček

Zelo priročno je, kadar imam v skrinji shranjeno pečeno papriko. Potem jo samo vzamem ven in odmrznem. V nasprotnem primeru pa papriko prej spečem. V vsakem primeru pečeno papriko olupim, jo previdno razpolovim (rabim lepe, večje fileje) in odstranim seme. Polovičke paprik popivnam s papirnato brisačko.

Vsak kos zase malo posolim, popram, nato še malo pokapljam z olivnim oljem. Mozzarello narežem kolikor morem na tanke rezine (ravno toliko, da se mi ne zlomijo)  in na vsako papriko položim eno rezino, na njo pa še lep, opran list sveže bazilike. Zdaj previdno vse skupaj zvijem in pripnem z zobotrebcem.

Tako pripravljene  zvitke iz pečene paprike  lahko postrežem še z ostalimi dobrotami, ali pa čisto samostojne, k dobremu kozarčku vina. Pa veliko užitka pri pripravi!.

 Nasvet: Zvitke boste lažje pripravljali, če boste imeli večje paprike. Pa še malo potrpežljivosti in lepi, okusni zvitki bodo okras na vaših mizah.

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • …
  • 11
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se