Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Ajdovi žganci

Ajdovi žganci so stara slovenjska jed. V moji mladosti so jih ljudje veliko jedli, zdaj pa jih srečamo kot specialitete v dobrih domačih gostilnah.

Za izdelavo žgancev potrebujem:Ajdovi žganci

  • ajdovo moko – cca ½ kg
  • slan krop – cca 1 l
  • mast – cca 5-7- dag
  • ocvirki – nekaj žlic

Ajdovo moko presejemo in jo stresemo v slan krop. Posodo pokrijemo, ter kuhamo cca 10 minut. Skozi moko naredimo luknjo (najboljše kar z kuhalničnim ročajem), tako da lahko voda prodre skozi sredino odprtine. Na tak način, se moka lažje prekuha. Kuhamo nadaljnih 20 minut. Nato odlijemo več kot polovico vode (vodo shranimo) in dodamo mast. Zdaj z kuhalnico dobro vse skupaj premešamo, da se moka do dobra navlaži. Žganci morajo biti ravnoprav vlažni. Če so presuhi, jih lahko še malo zalijete z prej odlito vodo, predvsem pa morajo biti dobro premešani. Ko je gostota žgancev ta prava, jih zajemam z kuhalnico, z vilico pa jih drobim v skledo. Na koncu ajdove žgance še samo zabelimo z razpuščenimi ocvirki. Žgance lahko postrežemo z belo kavo (ali črno), z kislim zeljem, najbolj tradicionalno pa se strežejo z gobovo juho in telečjo obaro. Pa dober tek!

Nasvet.: Če se vam ajdovi žganci žganci ne bodo „posrečili“ že prvič, se nikar ne jezite. Pridno „trenirajte“ dalje in dobili boste tisti, ta pravi občutek za izdelavo žgancev. Res pa je veliko odvisno tudi od kvalitete moke.

Koruzna polenta z sirom

Koruzna polenta s sirom je zelo podobna navadni polenti, le da tu damo malo sira in vodo zamenjamo z mlekom.

Za 4 osbe potrebujem:Koruzna polenta s sirom

  • koruzni zdrob – cca ½ kg
  • mleko – dvakrat več kot zdroba (polovico mleka lahko zamenjate z vodo)
  • sol
  • maslo – 5 dag
  • sir – 5 dag

Mleko zavremo, solimo in ob stalnem mešanju stresemo vanj koruzni zdrob. Na zelo nizki temperaturi (samo toliko, da se bodo delali mali mehurčki) kuhamo cca ½ ure. Na koncu v polento zamešamo maslo in večino sira. Premešamo in odstavimo. Ostali sir potresemo po polenti. Tako pripravljena polenta se odlično poda k raznim obaram, omakam – zelenjavnim in mesnim, prav tako pa se  prileže za zajtrk zraven bele kave. Tako pripravljeno polento lahko vlijete v kakšen model, pustite, da se ohladi. Potem jo lahko poljubno narežete, lahko jo tudi opečete. Skratka, kakor koli jo boste pripravili, bo odlična. Pa dober tek!

Nasvet: Pri kuhi polente predvsem pazite, da vas ne bo pošpricala, ker je to zelo vroče. Omenila sem belo kavo, ki jo seveda lahko naredite z pravo kavo. Moja mama pa je polento postregla z kavo, ki jo je skuhala iz mešanice divke, proje, franka in malo prave kave. Če ste mlajša oseba, verjetno sploh ne veste kaj to je. To pač so kave, ki so zelo okusne šele takrat, ko so pomešane med seboj.

Imate zame vprašanje? Pišite mi na facebook stran: Kaj kuhati danes?

Polenta

Polenta je bila v času moje mladosti velikokrat na jedilniku. Priznam, takrat je nisem marala preveč, zdaj jo imam zelo rada.

Za 4 osebe potrebujem:Polenta

  • koruzni zdrob – cca 40 dag
  • vodo – 1 l (odvisno kako gosto polento želite – za merico vzamem skodelico)
  • sol
  • maslo – 5 dag (lahko bi dali tudi olje)

Vodo zavrem in solim. Dodam maslo (ali katero drugo maščobo). Ko voda zavre, med stalnim mešanjem dodajam koruzni zdrob. Polento kuham na zelo nizki temperaturi (ravno toliko, da polenta dela mehurčke), ob zelo pogostem mešanju. Kuham je cca 30 minut. Če bi jo radi lepo postregli, potem jo lahko oblikujete tako, da jo najprej nalijete v kakšen lep model, ki smo ga oplaknili z hladno vodo, pa potem serviramo. Po vrhu jo lahko malo zabelimo z mastjo. Polenta se odlično poda k govejemu golažu ali še kakšnim drugim jedem z omako.

Nasvet: Polento previdno mešajte, da vas ne bo pošpricala, ker se to lahko hitro naredi. To je najbolj enostavna polenta, z nekaj dodatki pa dobite koruzno polento z sirom.

 

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se