Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Orehove palačinke

Orehove palačinke lahko pripravite hitro in enostavno. To je lahko krasna sladica, če glavna jed ni bila preveč obilna. Ampak povem vam, za dobro orehovo palačinko bo še vedno dovolj prostora…

Za 4 osebe (2 palačinke na osebo) potrebujete:

Za palačinkino testo:Palačnke z orehi

  • jajca – 3 kom

  • mleko – 250 ml

  • moko – 175 g

  • olje – za mazanje pekača

  • malo soli

  • malo sladkorja
  • ščepec pecilnega praška (ali pa malo radenske)

Za nadev:

  • mlete orehe – cc 150 g

  • sladko smetano – cca 200 g

  • sladkor – 2 žlici

Za okrasitev:

  • mlete orehe – cca 30g

  • čokoladni preliv – malo (kupite narejenega)

  • sladkor – po želji

Iz sestavin za testo naredite tekoče testo, ki ga pustite vsaj 20 minut počivati, da se bo moka lepo napela.

Nato iz spočitega testa spečite tanke palačinke. Smetano segrejte (lahko je tudi hladna), dodajte ji sladkor (po želji) in orehe. Premešajte in z njim namažite pečene palačinke. Namazane palačinke prepognite na četrtinke, jih potresite z orehi, ki ste jih poljubno sladkali in prelijte s čokoladnim prelivom.   Zraven se še odlično prilega stepena smetana  ali pa kepica ali dve sladoleda.   Vem, da vam bo teknilo.

Sladke skutine palačinke

Sem velika oboževalka palačik. Ne glede na to, kako so pripravljene, so dobre. Tole pa je recept za sladke skutine palačinke.

Za 4 osebe potrebujete:Sladke skutine palacinke

  • Mleko – ½ l (mleko lahko delno zamenja voda)

  • Moka – cca 25 dag

  • Jajci – 2 kom

  • Sol – malo

  • Sladkor – malo

  • Pasirano skuto – cca 40dag

  • Sladkor – 1 žlica (oz. Po želji)

  • Sladko smetano – cca 1 dl (stepeno)

  • Rozine – cca 2 žlici, oz. po želji

  • Malo masla

V posodo za pripravo palačink vlijemo mleko, dodamo jajci, solimo in sladkamo. Z mikserjem premešamo, dodamo še moko in iz vsega skupaj naredimo gladko testo, ki ga pustimo počivati vsaj 30 minut, da se moka dobro napne. Nato maso premešamo in na namaščeni ponvi (ponev z maslom namastimo za vsako palačinko posebej) spečemo tanke palačinke.

Med tem časom zmešamo še nadev. Skuti dodamo sladkor, premešamo, dodamo stepeno sladko smetano in rozine (rozine prej operite in posušite). Narahlo premešamo, z nadevom napolnimo palačinke in jih zvijemo v rolice, ali pa  samo dvakrat prepognemo. Tako pripravljene palačinke okrasimo z poljubnim sadjem in  ponudimo kot sladico.  Kako dober posladek!!! Dober tek!

P.s.:

Če se vam bo zdel nadev preveč tekoč, mu lahko brez škode dodate še žličko instantne želatine.

Palačinke z jurčki

Palačinke z jurčki so odlična predjed, ali pa samostojen obrok. Kakor koli jih boste postregli, vedno bodo dobra izbira (v primeru, če ste nabrali strupene, boste verjetno imeli kak problem…).

Za 4 osebe potrebujemo:Palacinke z jurcki

  • Moko – cca 250 g

  • Jajci – 2 kom

  • Mleko – 4 dl

  • Mieralna voda – cca 1 dl (če je nimate, dajte navadno ali pa več mleka)

  • Sveže jurčke – cca 300 g (ni nujno, da so jurčki, niti da so sveži)

  • Por – 1 steblo – beli del

  • Sladko smetano – cca 1 dl

  • Peteršilj – šopek

  • Sol, poper

  • Olje (ali druga maščoba)

Najprej se lotimo testa za palačinke. V visoko posodo vlijemo mleko in mineralo vodo. Dodamo jajci in malo soli. Z mikserjem malo premešamo ter dodamo še moko. Vse skupaj premešamo v gladko tekoče testo, ki naj počiva cca od 20 do 30 minut (da se moka napne). To maso potem premešamo in spečemo tanke palačinke.

Med tem gobe narežemo na lističe, por na tanka kolesca. Na segreto maščobo najprej damo narezani por in ko malo postekleni, dodamo še narezane gobe. Posujemo z narezanim peteršiljem in vse skupaj dušimo tako dolgo, da se voda, ki se je med dušejem natekla, izpari. Potem gobe posolimo, popopramo in pričnemo postopoma prilivati sladko smetano. Večkrat premešamo in dušimo cca 10 do 15 minut. Na koncu lahko dodamo tudi žlico kisle smetane, ni pa nujno.

Z tem nadevom napolnimo palačinke in jih zložimo na segrete servirne krožnike. Postrežemo jih z poljubno solato. Pa DOBER TEK!

P.s.:

Če ste ljubitelji kisle smetane, jo lahko date na vsako palačinko po eno žlico. To bo veselica!

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • 2
  • 3

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se