Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Ajdove palačinke z jagodičevjem

Ajdove palačinke z jagodičevjem so zdrava alternativa klasičnim palačinkam. Vredno jih je kdaj poizkusiti.

Za pripravo potrebujem:Ajdove-palačinke-z-jagodičevjem

  • Ajdovo moko – cca 70 g
  • Belo moko – cca 30 – 35 g
  • Jajce – 1 kom
  • Mleko – cca 3,5 dl
  • Jagodičevje – po želji
  • Agavin ali javorjev sirup
  • Ščepec soli
  • Ščepec sladkorja (lahko rjavega)
  • Ščepec pecilnega praška (da so palačinke mehkejše)

Najprej obe moki presejem. V visoko posodo vlijem mleko, dodam jajce, sladkor in sol. Premešam in postopoma dodajam presejano moko in malo pecilnega praška. Vse skupaj dobro premešam v gladko zmes.

Tako pripravljeno maso pustim počivati vsaj pol ure.

Palačinke spečem v ponvi za peko palačink (predlagam keramično posodo, ker  ni treba uporabljati maščob). Pečene palačinke obložim z jagodičevjem (najbolje je mešano jagodičevje, drugače pač kar imam) in vse skupaj pokapljam z javorjevim ali agavinem sirupu.

Tako pripravljene takoj ponudim.Verjemite, nihče se jim ne bo mogel upreti. Dober tek želim!

Nasvet:

Ajdove palačinke lahko pripravite tudi z drugim sadjem,  lahko pa jih polnite tudi z slanim nadevom (špinača z feta sirom,  pražene gobice…)

Palačinke polnjene z bučkami

Palačinke polnjene z bučkami so lahko odlična predjed, ali pa lahka večerja.

Za 4 osebe potrebujete:Palačinke z bučkami

  • Mleko – ½ l (mleko lahko delno zamenja voda)

  • Moka – cca 25 dag

  • Jajci – 2 kom

  • Sol – malo

  • pecilni prašek – malo

  • malo masla

    Nadev:

  • bučke – cca 1/2“ kg – mlade

  • česen – 2 stroka

  • sir – cca 15 dag gorgonzole (lahko tudi kateri drugi sir)

  • sveži peteršilj – šopek (nekaj vejic bomo rabili za vezanje palačink)

  • maščoba- malo

  • sol, poper

Najprej naredim testo za palačinke.

Jajca najprej razžvrkljam, prilijem mleko, malo solim in postopoma dodajam moko, zmešano z malo pecilnega praška. Vse skupaj zmešam (z mikserjem) v gladko testo, ki ga dam počivati v hladilnik za cca ½ ure.

Ponev namažem z malo masla in iz spočitega testa spečem tanke in malo večje palačinke.

Pripravim še nadev.

Bučke dobro operem in jih narežem na tanka kolesca. Maščobo segrejem in na njo dam narezane bučke. Malo jih popražim in ko pričnejo dobivati barvo, dodam še sesekljani peteršilj, sesekljani česen in sir. Solim in popram, premešam in dušim še tako dolgo, da se sir razpusti.

Tako pripravljene bučke porazdelim po palačinkah. Iz vsake palačinke naredim „mošnjiček“, ki ga zvežem z peteršiljevo vejico ali pa z drobnjakom.

Palačinke polnjene z bučkami ponudim z poljubno solato, ali pa kot prilogo k mesnim jedem. V vsakem primeru bodo odlične.

Dober tek želim

 Nasvet:

– namesto bučkinega nadeva lahko uporabite tudi nadev iz praženih gob – jurčki so še posebno dobri.

Krompirjeve palačinke z parmezanom

Krompirjeve palačinke z parmezanom so še ena izmed različic dobrih krompirjevih palačink.

Za pripravo potrebujem:Krompirjeva palačinka

  • krompir – 6-8 gomoljev
  • šalotka – 3-4 kom (lahko tudi 1 čebula)
  • česen – 2 stroka
  • nariban parmezan – cca 10 dag
  • jajce – 1 kom (2 – če sta mali)
  • sol – 1 žličko
  • poper – po okusu
  • oljčno olje
  • sesekljana sveža bazilika – po okusu

Najprej olupim in na drobno sesekljam šalotko. Olje segrejem, mu dodam šalotko in ko šalotka postekleni, ji dodam še sesekjan česen. Malo popražim in takoj, ko česen zadiši, ponev odstavim z ognja.

Krompir olupim, ga na drobno naribam (tako, kot ribam hren) in ga dam na kuhinjsko servieto. Dobro ga ožmem in ga dam v skledo. Dodam še prepraženo šalotko z česnom, jajce, nariban parmezan in sesekljano baziliko. Vse skupaj solim in popram. Dobro premešam.

Ponev dobro namažem, segrejem in dodam nekaj žlic mase. Z žlico maso lepo porazdelim in malo potlačim. Palačinko pečem na srednji temperaturi, pazim, da se mi ne zažge. Ko je rjavo zlata, jo previdno obrnem in ko je še druga stran pečena, jo prestavim na papirno servieto, da se odteče odvečna maščoba.

Pečene palačinke hranim v topli pečici, dokler niso vse pečene. Še vroče postrežem z mešano solato. Tudi zraven teh palačink se prilega popečena slanina, jajca, pečena na oko,  na žaru pečeno meso ali pa samo kisla smetana in jabolčna čežana. To pa še ni vse……malo razmislite, kaj bi vam odgovarjalo zraven!  Želim vam še samo dober tek!

Nasvet:  Tako pripravljene palačinke lahko pečete v velikosti, ki vam odgovarja. Tudi debelina je vaša stvar, res pa je, bolj bodo tanke, bolj bodo hrustljave.

 

Palačinke iz krompirja in bučk

Palačinke iz krompirja in bučk so odlična kombinacija, za pripravo dobrega obroka.

Za pripravo potrebujem:Krompirjeva palačinka s parmezanom

  • krompir – 1 velik

  • bučke – 2 večje

  • sesekljano šalotko – 3- 4 kom

  • moko – 2 žlici

  • jajca – 2 kom

  • olje za peko palačink (lahko tudi maslo)

Krompir olupim in na drobno (kot hren) naribam. Drobno naribam tudi bučko – če je mlada je ne lupim. Oboje posolim, malo pustim stati (cca 10 minut), nato dam naribano maso v kuhinjsko servieto in dobro ožmem. Pomembno je, da iztisnem, čim več tekočine.

Oboje dam v skledo in dodam še jajci, zelo na drobno sesekljano šalotko ter moko. Malo še popopram in solim po potrebi. Vse skupaj dobro premešam.

Ponev dobro namažem, segrejem (ne preveč močno) in maso, z žlico nalagam, v segreto ponev. Palačinke naj ne bodo predebele, da se bodo lepo zapekle.

Ko zlato zarumenijo, jih obrnem. Skozi pazim, da se mi ne zažgejo. Ko so pečene na obeh straneh, jih poberem iz ponve in jih sproti shranjujem v malo toplo pečico.

Postežem jih lahko z različnimi solatami, z kislo smetano, z jabolčno čežano…itd. Če si jih boste pripravljali že za zajtrk, si lahko zraven privoščite malo popečene slanine in jajca, pečena na oko. Se sliši slastno, ali ne?  Dober tek želim!

Nasvet: Velikost in debelino palačink izbirajte po svojem okusu. Lahko spečete več manjših ali pa manj večjih palačink. Če bi želeli, da so palačinke bolj hrustljave, potem  pecite bolj tanke palačinke.

Krompirjeve palačinke

Krompirjeve palačinke so lahko odlične že na vse zgodaj. Marsikdo si jih pripravi že kar za zajtrk. Primerne pa so seveda, za kateri koli obrok.

Za pripravo potrebujem:Krompirjeva palačinka malo drugače

  • krompir – cca 1 kg

  • jajca – 2 kom

  • sol, poper

  • moko – malo

  • sesekljani peteršilj – 1 žlica (lahko tudi drobnjak)

  • olje – za peko

Opran in olupljen krompir najprej zelo na tanko naribam (kot bi ribala hren) in ga z pomočjo kuhinjske serviete dobro ožmem (odvzeti mu je potrebno čimveč tekočine). Ožetega dam v skledo, mu dodam še jajca, sol, poper, sesekljan peteršilj in malo moke.

Vse skupaj dobro premešam. Ponev malo naoljim, segrejem in nanjo položim za cca 3 žlice krompirjeve mase. Maso takoj poravnam in palačinko popečem, da postane zlato rjava. Nato jo obrnem in popečem še na drugi strani.

Pečene palačinke zlagam na papirnate serviete, da se odteče maščoba. Še vroče postrežem. Odlične so z kislo smetano in mešano solato. Ne morete zgrešiti, če boste zraven postregli jabolčno čežano. Prav tako se bo dobro ujela tudi z pečenim mesom ali popečeno slanino. Tu se naštevanje še ne konča……malo domišljije pa bo šlo!

Nasvet: velikost in debelina krompirjeve palačinke naj bo vaša izbira. Če bi želeli, da palačinke hrustajo, potem specite bolj tanke. Problemov z obračanjem in lomljenjem palačink se znebite, če enostavno pečete bolj male palačinke.

  • 1
  • 2
  • 3
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se