Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Svinjska pečenka s skorjo

Svinjska pečenka s skorjo je pogosto na naših mizah, največkrat pa ob posebnih priložnostih. Ena izmed takih priložnosti je tudi „martinovo“.

Za pripravo potrebujem:Svinjska pečenka z skorjo

  • svinjsko meso – cca 1kg (svinjski hrbet z kožo – lahko tudi brez nje)

  • rdeči korenček – 3 kom

  • čebula . 2 srednje veliki

  • česen – 5 strokov

  • zelena – 1 gomolj

  • por – 1 kom (brez listja)

  • juha za zalivanje

  • belo vino – cca 1 dl

  • sol, poper

  • maščoba

Meso dobro operem in osušim. Kožo narežem na drobne kocke (tako velike, da bom meso potem rezala med kockami), ga solim in popram. Pazim, da prerežem samo kožo, v nasprotnem primeru lahko iz mesa steče sok.

Očiščeno in olupljeno zelenjavo narežem. Korenje in zeleno na kocke, čebulo na krhlje, por na debele obročke, česen samo razpolovim.

Meso dam v pekač in ga polijem z nekaj vroče maščobe (ne preveč), da koža lepo zacvrči. Meso dam v segreto pečico (220 st.C) in ga pečem cca 20 minut.

Nato zmanjšam temperaturo na 180 st.C in v pekač dodam narezano zelenjavo in vse skupaj zalijem z malo juhe in vinom. Zelenjavo večkrat premešam, po potrebi še zalijem z juho. Tako pripravljeno pečenko pečem še cca 60 minut (vse skupaj cca 80 minut – odvisno od debeljine pečenke).

Ko je meso pečeno, ga vzamem iz pekača, zelenjavo pa dobro pretlačim skozi cedilo. Če je preveč maščobe, jo odvzamem. Omaka mora biti ravno prav gosta. Če je preredka, ji dodam malo smetane, če je pregosta, jo zalijem z juho.

Meso narežem (med narezanimi kockami) in ga polijem z pripravljeno omako. Zraven lahko ponudim veliko različnih prilog: pire krompir, dušen riž, dušeno zelenjavo, pečen krompirček, kruhovo rulado…itd. Seveda zraven se poda še katerakoli solata.

Na Martinovo pa zraven postrežem kruhove cmoke in  praženo rdeče zelje. Seveda, ta kombinacija ustreza kadarkoli, ne samo na „martinovo“

Dober tek želim!

 Nasvet: Lahko uporabite tudi drugi del svinjskega mesa: pleče z kožo ali pa stegno z kožo.  Pečenko lahko pripravite tudi brez kože. V tem primeru, jo lahko med pečenjem večkrat zalijemo z tekočino iz pekača. Tako bo veliko bolj sočna. Če bi radi vedeli, ali je pečenka dovolj pečena je najbolje,  da jo prerežete na pol. Meso ne sme biti več krvavo, ampak lepo sočno.

Sorodni recepti:

Piščančji zrezki v smetanovi omaki
Nadevane bučke
Svinjska zarebrnica na žaru
Ražnjiči

Dodaj odgovor Prekliči odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se