Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Piščanec v sladki smetani

Tako pripravljenega piščanca imam jaz osebno zelo rada. Za zelo malo dela, dobimo izjemno okusno jed. Če ga še niste poizkusili in imate radi piščančje meso, potem to morate storiti.  Piščanec v sladki smetani je lahko odlično nedeljsko kosilo!

Recept bo napisan za pripravo celega piščanca. Da je jed pripravljena še hitreje, lahko piščanca tudi razrežemo. Seveda vi lahko uporabite samo pol piščanca, ali pa posamezne dele piščanca

Pa gremo na delo:

  • Piščanec – cca 1,2 kg ( jaz običajno spečem celega)

  • Sladka smetana – cca 3 lončke (smetane naj bo v pekaču vsaj za prst visoko)

  • Sol, poper, malo vegete

Piščanca dobro očistimo in celega (tudi po notranjosti) malo posolimo, popopramo in na zadnje ga še malo posujemo z vegeto (ali z katero drugo mešanico začimb). Če teh dodatnih začimb ne marate, potem piščanca samo malo bolj posolite. Začinjenega piščanca damo v primerno velik pekač in celega prelijemo z smetano.

Piščanca pečemo v pečici segreti na 180 st.C, približno 1 uro in 15 minut. Če je piščanec težji, ga pečemo dlje. Med pečenjem ga večkrat polijemo z smetano in ga enkrat med peko tudi obrnemo, da je lepo zapečen na obeh straneh. Pečenega razrežemo na poljubne dele in ga zložimo nazaj v omako. K taki jedi se odlično prilega dušen riž ali pa skutini štruklji. In ne pozabite še na solato. Tole vam bo pa sigurno teknilo tudi kot nedeljsko kosilo. Pa DOBER TEK.

P.s.

Malo težjemu razrezu pečenega piščanca se boste sicer izognili, če boste piščanca razrezali predno ga boste spekli. Na tak način si prihranite tudi malo časa, peka bo trajala samo cca 30 – 35 pinut.

Piščančja rižota

 

Piščančja rižota je  hranljiv in zdrav obrok. To je zelo stara in preizkušena jed, ki se pripravlja skoraj po vseh kuhinjah, verjetno pa jo vsak pripravi malo drugače. Tale način bo zelo preprost.

Za 4 osebe potrebujete približno:Rižota s piščančjim mesom

  • piščančje meso – cca ½ kg (najboljše je seveda belo meso, ampak dober bo tudi kateri drug del piščanca – recimo izkoščičeno bedro, nekateri pa uporabijo tudi druge kose mesa, z kostmi vred. Takrat pa je potrebno pri jedi paziti na kosti)

  • riž – cca 35 – 40 dag (jaz vzamem tistega, ki je prav za rižote)

  • čebula – 1 malo večja

  • olje – 5 dag (cca 5 žlic)

  • juha za zalivanje (ali voda)

  • sol, poper

    – sesekljan peteršilj

Čebulo narežemo na lističe in jo malo popražimo na olju. Dodamo na poljubne kose razrezano piščančje meso, solimo, popramo, premešamo in pražimo toliko časa, da se meso malo opeče. Dodamo opran riž, sesekljan peteršilj,  premešamo in zalijemo še enkrat tolikšno količico juhe, kot smo dali riža. Občasno  rahlo premešamo, po potrebi rižoto še zalijemo in dušimo do mehkega, na zelo malem ognju (bodite pozorni, rižota se rada prime na dno posode). Jaz imam rada, da je rižota bolj sočna, zato ne skoparim z zalivanjem. Rižota je pripravljena, ostane nam še samo postrežba. Pa na solato ne pozabite. Jaz bi paradižnikovo, zeleno ….. Pa DOBER TEK!

Imate radi grah? Potem toplo priporočam, da ga eno malo konzervo, tik predno je rižota kuhana, vsujete k rižoti. Samo toliko, da se dobro segreje.  

Ocvrti faširani zrezki

Verjetno ste iz mletega mesa pripravili že mnogo različnih jedi.  So ocvrti faširani zrezki med njimi?

Tako pripravljena jed je res zelo okusna, morda malo bolj »kalorična«. A nič zato. Hujšali bomo kdaj drugič, zdaj pa k delu.

Za 4 osebe potrebujemo:Ocvrt faširani zrezek

  • Mleto meso – cca 1 kg (poizkusite z samo svinjino)

  • Česen – 2 stroka

  • Peteršilj – mali šopek

  • Sol, poper

  • Olje za cvrtje – cca 40 dag

  • Moko – cca 20 dag

  • Jajca – 3 – 4

  • Mleko – cca 2 dl

  • Sol – malo

Če že niste mesarja nagovorili, da vam zmelje meso, potem to storimo doma sami. Mletemu mesu dodamo sesekljan česen, ga posolimo, popopramo in dodamo še sesekljan peteršilj. Vse skupaj dobro premešamo in naredimo  cca 1 cm debele, poljubno velike zrezke.

Medtem časom rumenjake ločimo od beljakov. Iz beljakov naredimo trd sneg, rumenjake pa v mleku razžvrkljamo , dodamo moko, posolimo, gladko zmešamo in nazadnje na rahlo dodamo še sneg iz beljakov.

Tako, zrezki so se »spočili«, zdaj so pripravljeni, da jih namočimo v pripravljeno testo in jih ocvremo v ne prevroči maščobi. Na vsaki strani jih cvremo cca 5 minut. Pečene odlagamo na papirnate servietke, toliko, da popivnajo maščobo. Če želimo narediti kompletno kosilo, potem lahko zraven postrežemo še pire krompir ali pa v pečici pečen  krompir z zelenjavo, ter zeleno solato. 

Če pa boste zrezke postregli brez priloge, se bo pa najbolj prilegala  mešana solata (paradižnik, paprika, čebula). Pa DOBER TEK!

Krompirjeva musaka

Krompirjeva musaka je odlična kombinacija krompirja in mesa. Sama priprava ni preveč zapletena, le nekaj časa vam vzela. Vendar vam ne bo žal. Izplača se potruditi.

Za 4 osebe  potrebujemo:Krompirjeva musaka

  • Krompir – cca 1,5 kg

  • Jajca – 4 – 5 kom

  • Mleko – cca 2 dl

  • Mešano mleto meso – cca 60 dag (če imam možnost, ga dam še malo več)

  • Čebula – 3 večje

  • Česen – 2 stroka (po želji)

  • Olje – cca 1 dl

  • Sol, poper

  • Šopek peteršilja

Krompir olupimo in ga narežemo na ne preveč debele kolobarje.

Čebulo sesekljamo in ga na vročem olju malo popražimo. Dodamo mleto meso, ga solimo in popopramo. Dobro ga premešamo in ga dušimo cca 5 minut. Dodamo sesekljan česen in sesekljan peteršilj. Dobro premešamo in ponev odstranimo z ognja.

Ognjevarno posodo dobro naoljimo in na dno zložimo plast krompirja (v obliki »strešice« – saj veste, kako je to – del naslednjega kolobarčka malo pokriva tistega pred seboj) in ga rahlo posolimo. Nato dodamo plast pripravljenega mesa in tako nadaljujte do konca. Zadnja plast naj bo krompir, ki ga tudi malo posolimo.

V skledi naredimo mešanico jajc in mleka ter z njo prelijemo zloženo musako. Pekač prekrijemo z alu folijo in ga damo v pečico, segreto na cca 200 st.C. Po eni dobri uri pekač odkrijemo in pustimo, da se krompir peče še cca 20 – 30 minut. Če ste ljubitelj sira, ga lahko nekaj naribate in ga cca 10 minut pred koncem pečenja, potresete po krompirju. Musako lahko postrežete z zeljno solato. Kar voham, koko zdajle diši pri vas! Pa DOBER TEK!

Če niste prvič zadovoljni z musako, boste naslednjič sigurno. Ko jo boste večkrat pripravili, boste dobili dober občutek, z koliko tekočine jo moramo zaliti, da bo za vas dovolj sočna, oziroma kako dolgo jo morate peči, da bo za vas tist “ta prava”. To je zelo odvisno od tega, kako velik pekač imate. Vaja dela mojstra! Pa DOBER TEK!

Nadevana paprika

Nadevana paprika je tudi bolj ali manj sezonska jed, vendar se sezona, ko je paprike v obilju, podaljšuje. Meni zelo ljubo jed vedno pripravljam v večjih količinah. Zelo radi jo jemo še naslednji dan. Prav tako jo nekaj shranim v skrinjo in jo naslednjič samo pregrejem.

Recept je narejen za cca 13 do 15 paprik (odvisno, kako velike paprike boste imeli).

Potrebujemo:Polnjena paprika

  • Mešano meso – cca 60 dag

  • Riž – cca 12 dag

  • Čebulo – 1 manjša

  • Česen – 1 strok

  • Olje 2 -3 žlice

  • Zelen peteršilj mali šopek

  • Jajce – 1 kom

  • Sol, poper

  • Kislo smetano . 1-2 dl

  • Paradižnikovo omako – za katero potrebujemo:

– sveže paradižnike – cca 50 dag ( cca 6 žlic paradižnikove mezge)

– moko – cca 5 dag (3 žlici)

– olje – cca 4 žlice

– sladkor – malo

– lovorjev list

Najprej dobro operemo paprike. Papriki pri peclju odrežemo malo večji pokrovček, papriko očistimo semenj in kožic.

Naredimo nadev.

Riž najprej operemo in ga na malo olja hitro posteklenimo. Čebulo olupimo in jo zlato rumeno prepražimo. Tik, prednje je čebula dovolj prepražena, ji dodamo še na drobno sesekljan peteršilj, premešamo in takoj odstavimo z ognja. Meso solimo, popopramo in mu dodamo ohlajeno čebulo (seveda z peteršiljem) in ohlajen riž. Mesu dodamo še celo jajce in vse skupaj dobro premešamo. Prilijemo še nekaj vode (ali juhe), da bo nadev bolj sočen. Še enkrat dobro premešamo.

Tako, nadev je pripravljen. Zdaj je potrebno z njim napolniti paprike. Paprike napolnimo samo do ¾ (riž mora imeti malo prostora), jih pokrijemo z pokrovčkom in pokonci zložimo v za kuhanje pripravljeno posodo. V posodo nalijemo toliko paradižnikove omake, da so paprike skoraj pokrite.

Paridižnikova omaka:

Na maščobi zarumenimo sladkor (nikar ga ne zažgite), po njem potresemo moko in skupaj malo popražimo. Dodamo sesekljano čebulo in jo le posteklenimo. Dodamo posebej dušene in pretlačene paradižnike (ali pa mezgo). Dobro premešamo, solimo, dodamo lahko še lovorjev list in malo pokuhamo. Če je potrebno dolijemo malo vode. Omaka naj bo gosta tako, kot vam odgovarja. Vse skupaj dobro pretlačimo in vlijemo k pripravljenim paprikam.

Nadevane paprike naj počasi vrejejo še cca uro in deset minut.

Ko je paprika kuhana, ji prilijemo še kislo smetano (po želji). Postrežemo jo lahko kot čisto samostojno jed  ali pa z pire krompirjem.

Ker po hiši že močno diši, so verjetno že vsi za mizo. Pa DOBER TEK.

Če vam je problem delati paradižnikovo omako, potem lahko kupite vrečke za pripravo paradižnikove juhe, jo skuhate po navodilih, samo da dolijete manj vode, da dobite želeno gostoto. Prav tako okusno omako samo še prelijete k paprikam. Prihranite si kar nekaj dela in časa , porabite pa nekaj več denarja.

Če pa vam je ostalo morda še kaj nadeva, naredite male cmokce, jih rahlo opecite na vroči maščobi in jih dodajte k paprikam. To bodo otroci veseli!

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • …
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se