Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Piščančji zrezki v smetanovi omaki

Če imate v hladilniku piščančja prsa, ali pa piščančji file, smetano, pršut in malo sira, lahko pripravite odličen obrok. Vse te sestavine zagotavljajo, da lahko brez posebnega truda in znanja pričarate odlično jed, ki jo lahko brez zadrege ponudite tudi gostom. Piščančji zrezki v smetanovi omaki so zagotovilo za odlično kosilo ali večerjo.

Za pripravo potrebujem:Piščančji zrezki s smetanovi omaki

  • piščančje zrezke – 4 kom
  • narezan pršut – 4 rezine
  • narezan sir – 4 rezine
  • smetano za kuhanje
  • maslo
  • sol

Piščančjim zrezkom najprej porežem morebitne žilice, jih narahlo potolčem in malo posolim.

Na segretem maslu zrezke najprej popečem na eni strani, nato jih obrnem in  pustim, da se pečejo še na drugi strani. Medtem časom na zgornjo stran vsakega zrezka naložim najprej še rezino pršuta in na njega še rezino sira.

Ko se sir prične počasi topiti, zrezke zalijem s smetano za kuhanje. Rahlo premešam in vse skupaj pustim  počasi vreti še cca tri minute. Če je omaka pregosta, dolijem malo navadne smetane. Jed odstranim z ognja in takoj ponudim.

Piščančji zrezki  v smetanovi omaki so odlični v kombinaciji dušenega riža, belušev, širokih rezancev, skutinih štrukljev ter še marsičesa.

Zraven ponudim še  zeleno solato, zelo pa se prileže tudi kozarec belega vina.

In saj veste, če boste ob kuhanju uživali, bo jed veliko okusnejša!

P.s.

Nekaj nasvetov:

  • Za piščančje zrezke uporabim piščančji file, vendar vedno kupim cela in če je le možno, velika piščančja prsa. Prsam najprej odstranim kožo, s kosti odrežem oba fileja, nato pa iz filejev narežem zrezke. Če imate dovolj velike fileje, lahko iz vsakega dobite po tri zrezke, medtem ko kost uporabim pri kuhanju jušne osnove;
  • Zrezke vedno položim med dve foliji in jih šele nato potolčem s kladivom za meso. Potolčem jih bolj malo, da se mi pri peki ne razletijo;
  • Pri soljenju zrezkov morate računati, da je slan tudi pršut. Torej, previdno z soljo!

 

 

 

 

Piščanec s cvetačo

Piščanec s cvetačo si pri nas doma pripravljamo kar pogosto. Všeč nam je ta preprosta in lahka jed. Ponudimo jo lahko za kosila, pa tudi za večerjo.

Za pripravo potrebujemPiščanec s cvetačo

  • Na koščke narezanega piščanca (brez kosti) – cca 500 g
  • Cvetačo – cca 500 g
  • Nariban korenček – 1 kom
  • Sesekljan česen – 4 zrna
  • Sesekljano čebulo – 1 kom
  • Sesekljano stebelno zeleno – 2 stebli
  • Olupljen in na drobno narezan paradižnik – 2kom
  • Paradižnikovo mezgo – 2 žlici
  • Jušnega fonda (lahko iz kocke)
  • Mleto ali drobno sesekljano kumino – 1 žličko
  • Kurkumo – 1 žlico
  • Kokosovo olje – cca 3 žlici
  • Sol, poper
  • Sesekljan svež peteršilj – za okras

Na segretem kokosovem olju malo popražim  čebulo. Ko malo oveni, dodam narezano meso in ob stalnem mešanju še malo pražim.

Ko meso začne spreminjati barvo, dodam česen, korenje, zeleno in ingver. Dobro premešam in še malo popražim. Ob mešanju dodam še kumino,  kurkumo,  paradižnik,  paradižnikovo mezgo ter vse skupaj dušim, dokler se jed ne zgosti.

Vse skupaj zalijem z juho, po potrebi solim in popram. Na mali temperaturi kuham še cca 20 minut. Dodam še cvetačo in vse skupaj kuham še toliko, da je cvetača kuhana, vendar še dovolj čvrsta.

Jed naj bo dokaj gosta.

Piščanec s cvetačo lahko ponudimo rižem, ali s katerimi drugimi testeninami.

Uživajte ob pripravi te jedi in naj vam tekne!

Nadevane bučke

Nadevane bučke so mesno zelenjavna jed, ki je pri nas, v sezoni bučk, velikokrat na mizi. Za pripravo te jedi običajno porabim večje bučke, saj na tak način porabim tudi že precej odrasle bučke.

Za pripravo potrebujem (za 4 ljudi):Nadevane-bučke

  • Bučko – 1 zelo veliko (ali več manjših)
  • Mleto meso (mešano, goveje ali piščančje)  – cca 500 g
  • Čebulo – 1 veliko (narezano na tanke lističe ali sesekljano)
  • Jajce – 2 kom
  • Drobtine – cca 4 žlice
  • Maščobo – 5-6 žlic
  • Sesekljan sveži petršilj – cca 3 žlice
  • Sol, poper

Omaka:

  • Maslo – cca 120 g
  • Moko – cca 20 g
  • Juho (lahko iz kocke) – cca 1 l
  • Kisla smetana – 1 velika
  • Sol po potrebi

Najprej na vroči maščobi popražim čebulo, a le toliko, da malo ovene. Dodam še mleto meso, solim in popram.

Dobro premešam in pražim še toliko, da se posuši mesni sok. Odstavim z ognja in pustim, da se masa malo ohladi. Dodam še jajci, drobtine in peteršilj ter dobro premešam.

Medtem časom na segretem maslu malo spražim moko in jo zalijem z juho. Pustim, da malo povre (cca 2- 3 min.). Nazadnje ob mešanju še prilijem razmešano kislo smetano in po potrebi dosolim.

Bučko dobro operem in razpolovim. Odstranim semena, malo posolim, popram in napolnim z nadevom.

Nadevani polovici položim tesno skupaj v primerno velik pekač in zalijem z omako. Omake naj bo do roba bučk.

Pekač dam v  cca 190 st. segreto pečico in pečem cca 45 minut.

Nasvet:

Če ste ljubitelji sira, lahko cca 15 minut pred koncem pečenja, bučki posujete še z naribanim sirom.

Jetra na žaru

Jetra na žaru so okusna in zelo hitro pripravljena jed.  Jetra lahko opečemo tudi v ponvi.

Za pripravo potrebujem:Jetra na žaru

–        Jetra – najboljša so telečja, lahko pa so tudi mlada svinjska

–        Sol, poper

–        Olje

Jetra operem in jih obrišem z papirnato brisačo. Oprana jetra narežem na tanke zrezke (cca 2-3 mm) in jih pokapljam z oljem.

Tako pripravljena jetra dam na vroč žar in jih na hitro opečem z obeh strani. Popečem jih samo toliko, da na sredini niso več krvava.

Pečena jetra dam na krožnik,  jih malo posolim in popram in takoj ponudim. Zraven serviram  še  surovo čebulo ali pa malo zelenjave. Seveda je dobrodošel tudi kakšen kos kruha. Pa dober tek želim.

Nasvet:

–        Če boste jetra pekli predolgo, bodo postala trda in brez okusa. Najbolje je, da prerežemo jetrni zrezek in tako ugotovimo, če je dovolj pečen. Ne sme biti več krvav, ampak mora biti rožnate barve.

Svinjska zarebrnica na žaru

Svinjska zarebrnica na žaru je ena izmed najbolj okusnih vrst mesa, pečenega na žaru. Za pripravo potrebujemo zelo malo časa in malo znanja.

Za pripravo potrebujem:Svinjska zarebrnica na žaru

–        Svinjske zarebrnice – 1-2 kom na osebo

–        Olje – malo

–        Sol, poper

Narezano meso (meni ga običajno že mesar nareže na cca 1cm debele kose) operem in ga z papirnato brisačko dobro obrišem.

Obrisano meso malo potolčem, ga posolim in popram. Nazadnje ga čisto malo še pokapljam z oljem. Tako pripravljeno meso položim na pripravljen žar in ga previdno pečem. Večkrat ga obrnem.

Meso je pečeno, ko na obeh straneh lepo porjavi. Ostati mora lepo sočno.

Svinjska zarebrnica na žaru (kare)  je odlična sopotnica k različnim vrstam solat, pečenemu krompirju, dušenemu rižu, pečeni zelenjavi, čisto dovolj pa je tudi malo na grobo narezane čebule, paradižnika, ajvar, senf…itd.  Pa dober tek želim!

Nasvet:

– Meso lahko tudi odluščimo od kosti in popečemo samega, kosti pa uporabimo pri pripravi juhe…

– Da bi bile zarebrnice okusne, nam ni vedno potrebno zakuriti žar, ampak so odlične tudi pečene v ponvi.

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 10
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se