Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Ajdov kruh z orehi

Se tudi vi strinjate, da ga ni čez domač kruh. Še toliko bolj, če je to ajdov kruh z orehi.

Za pripravo potrebujem:Ajdov kruh z  orehi

  • Belo moko – ½ kg
  • Ajdovo moko – ½ kg
  • Vrelo vodo – cca 7 dl
  • Mlačno vodo – cca 3 dl
  • Sveži kvas – polovico kocke
  • Sladkor (lahko rjavi) – 1 žlička
  • Sol – 2 žlički
  • Olje – 7 žlic olja
  • Grobo sesekljane orehe – cca 2 pesti (oziroma po želji)

Najprej pripravim kvas. V malo vode razdrobim kvas, dodam sladkor in malo premešam. Posujem z žličko moke. Kvas pristavim na toplo, da hitreje vzhaja. Narasti mora vsaj za dvakratno količino.

Ajdovo moko vsujem v skledo in jo polijem z vrelo vodo. Z kuhalnico dobro premešam in pustim, da se masa ohladi.

Narezane orehe čisto malo popražim (brez maščobe). Odstavim z ognja.

Belo moko posolim, premešam in  dodam vzhajani kvas. Malo še premešam in vse skupaj dodam k ohlajeni ajdovi moki. Dodam še mlačno vodo, olje in vse skupaj na hitro pregnetem. Največkrat to naredim z električnim mešalnikom.

Pregneteno testo narahlo pomokam, skledo pokrijem s prtom in dam na toplo, da vzhaja za dvakratno količino.

Vzhajano testo posujem z orehi, premešam in ga dam na namaščen (ali pa na s peki papirjem) pekač. Pekač postavim na toplo (ne pa vroče), da testo zopet vzhaja za polovico.

Tako vzhajanega dam peči na cca 190 °C, za cca 40 minut.

Pečen hlebec dam na desko in ga pokrijem z suho servieto, da lepo počije.

Ja, domači kruh je res nekaj posebnega, pa kakršenkoli je. Od vseh kruhov bi pri nas doma izbrali prav ajdov kruh z orehi, a kljub vsemu pečem tudi druge vrste kruha.

Nasvet:

  • Ajdovo moko je dobro pred uporabo popariti, ker se vam bo v nasprotnem primeru, kruh drobil;
  • Ko boste pekli kruh je najbolje, da imajo vse sestavine enako, sobno temperaturo (razen vode). Prav tako je dobro, da testa ne pripravljate na prepihu;
  • Testo veliko hitreje vzhaja, če ga imate med vzhajanjem na toplem;
  • Poskrbite, da bo kvas svež, ker se vam lahko zgodi, da testo ne bo dobro vzhajalo;
  • Belo moko lahko nadomestite tudi s katero drugo moko, vendar obstaja možnost, da se vam bo kruh bolj drobil (bela moka ima v sebi največ »lepila«):
  • Temperatura pečice je zelo odvisna od vrste pečice, ki jo imate. Če bo kruh pred časom preveč po temnel, ga pokrijte s časopisom, ali s čim drugim;
  • Kruh lahko pečete v različnih modelih. Od velikosti modela bo tudi odvisno, kakšno višino kruha boste imeli.
  • Nikar ne obupajte, če vam prvič ne bo »ratalo« speči prfektnega kruha. Saj veste, vaja dela mojstra. Ko boste pekli večkrat, boste dobili v roke tisti občutek, ki ga morate imeti, da bo kruh uspel tako, kot ste si ga želeli

Domači kruh brez gnetenja

Tudi vi obožujete vonj po sveže pečenem kruhu? Potem si ga pričarajte kar doma. Nič hudega, če nimate izkušenj iz peke kruha. Kajti po tem receptu, ki mi ga je prišepnila soseda, lahko speče kruh čisto vsak.

To je domači kruh brez gnetenja. Ja, tudi to obstaja. Sama imam iz peke že kar nekaj izkušen, vendar še nisem pekla kruha, katerega testa ne bi bilo potrebno res dobro premesiti.

Za pripravo potrebujem:Domač kruh brez gnetenja

  • belo moko – 40 dag
  • pol kocke svežega kvasa (ali ½ žličke suhega kvasa)
  • vodo – 330 ml
  • sladkor – ½ žličke
  • sol – 1 žlička

Najprej sem dala vzhajati kvas. V malo vode sem razdrobila kvas, mu dodala malo sladkorja in čisto malo moke (da kvas hitreje vzhaja) ter postavila na toplo.

V skledo sem dala presejano moko in sol. Z vilico sem malo premešala, da se sol lepo porazdeli. Dodala sem še vzhajani kvas ter ostalo vodo.

Vse skupaj sem s kuhalnico dobro premešala. Tako pripravljeno kruhovo maso, sem pokrila z folijo in pustila (največkrat čez noč), da je testo vzhajalo. Testo naj bi vzhajalo od 12 – 18 ur.

Po tem času sem najprej segrela pečico na 230°C in v njej segrevala  pekač s pokrovom približno 30 minut.

Medtem časom sem dala testo na kar precej pomokano mizo in ga oblikovala v hlebec (naj vas ne moti, ker je testo precej pacasto, le roke si večkrat pomočite v moko). Hlebec sem pokrila z folijo in ga pustila počivati 30 minut.

Segret pekač vzamem iz pečice, previdno odkrijem in testo dam v segret pekač, ga pokrijem in  dam v pečico za 30 minut. Po tem času sem pekač odkrila in pekla še 15 minut.

Kruh vzamem iz pečice in ga dam hladit na rešetko.

Tako pripravljen kruh je izredno hrustljav in ješ lahko kar samega. Lahko pa ga seveda namažeš ali pa nanj naložiš karkoli.

Domači kruh brez gnetenja vas bo sigurno navdušil. Uživajte v pripravi svojega najljubšega kruha:

Nasvet:

  • Namesto svežega kvasa lahko vzamete tudi suh kvas. Suh kvas potrosite po že soljeni moki in ga predhodno ne vzhajate. V tem primeru ne dodajam sladkorja;
  • Predno pustite kruh vzhajati, ga s kuhalnico dobro premesite, kajti v nasprotnem primeru, se lahko zgodi, da bo po sredini hlebca še kakšen kupček moke, ali pa bo ena stran kruha bolj slana kot druga;
  • Kruh lahko spečete v katerikoli posodi s pokrovom, ki jo lahko postavite v vročo pečico. Ko boste segreti pekač jemali iz pečice in ga boste odprli, morate zelo paziti, da se ne opečete. V pokritem pekaču se nahaja vroča para.
  • Del moke lahko zamenjate s katerokoli drugo moko. Prav tako lahko testu dodajate sestavine po vašem okusu…olive, rožmarin, suhe paradižnike in baziliko, sir in na kocke narezano slanino…itd.

Mlečni kruh z rozinami

MLEČNI KRUH Z ROZINAMI

Preprost mlečni kruh z rozinami,  boste z veseljem jedli samega, ali pa na njega namazali še kaj. A mislim, da brez potrebe. Boste sami ugotovili, vem pa, da ga imajo otroci zelo radi.

Pa gremo na delo.

Potrebujemo:Mlečni kruh z rozinami

  • Moko – 1,6 kg (2 l)

  • Kvas – 4 dag

  • Mlačno mleko – 1 dl (za vzhajanje kvasa)

  • Masla – 15 dag (lahko tudi margarina)

  • Sladkorja – 15 dag

  • Mleko – 3,5 dl

  • Rumenjaki – 3

  • Sol – malo

  • Oprane rozine – dobra pest (lahko jih izpustite)

Najprej damo vzhajati kvas. V posodico damo kvas, dodamo žličko sladkorja in prilijemo mlačno mleko ter pustimo, da cca 15 minut vzhaja.

Medtem časom, ko kvas vzhaja, moko presejemo v skledo, kjer bomo testo mešali. V moko naredimo vdolbinico, vanjo damo raztopljeno maslo, še preostali sladkor, rumenjake, malo posolimo in če želimo, damo še oprane rozine. Dodamo še vzhajani kvas, in pričnemo z mešanjem. Ob mešanju počasi prilivamo mleko in res dobro premešamo. Ko bo testo pričelo odstopati od sklede in vam bo z lahkoto odstopilo tudi z rok, bo testo dobro premešano. Malo ga po vrhu posujemo z moko in pokrijemo skledo z prtičem . Vzhaja naj cca 1 uro. Nato testo še enkrat malo premešamo in ga damo na pomaščen in pomokan pekač. Še enkrat ga pustimo da vzhaja in to približno 30 minut. Pečico segrejemo na cca 200 st. C in pečemo kruh cca 1 uro.

Ko je kruh pečen, ga zvrnemo iz pekača in ga pokrijemo, da se počasi ohladi.

Uf, kako je pridišalo!

P.s.:

Da vam bo kruh dobro vzhajal, naj bodo vse sestavine približno enake temperature. Kuhinja naj bo bolj topla kot ne in naj se čim manj odpira.

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se