Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Kostanj z brstičnim ohrovtom

Kostanj z brstičnim ohrovtom je na prvi pogled, malo nenavadna jed, vendar, zelo zanimivega okusa in vredna poizkusa. Pri nas se na tak način pripravlja bolj redko, a nekateri so nad njim prav navdušeni. Vredno je vsaj poizkusiti. Ne vem, če vam bo kombinacija okusov všeč, vem pa, da boste jedli zelo zdravo.

Za pripravo te jedi potrebujem (4 osebe):Kostanji z brstičnim ohrovtom

  • pečeni kostanj -cca 3oo g
  • brstični ohrovt – 500 g
  • maslo – dobri 2 žlici
  • vodo – cca 1 ½ skodelice
  • sladkor 2 žlici
  • balzamični kis – po okusu

Kostanj spečem kar v pečici. Lepo ga križno narežem in ko je pečen, ga ohladim in lepo olupim. Pazim, da se mi čim manj kostanja razdrobi. Ohrovt dobro operem, očistim in kocen ohrovta križno narežem. Velike glavice prerežem na polovičke. Maslo razpustim, dodam ohrovt in kostanj. Premešam in zalijem z vodo. Vode naj bo toliko, da bo dno posode pokrito. Vse skupaj ob stalnem mešanju kuham cca ½ minute. Nato posodo pokrijem in na srednji temperaturi kuham cca 12 – 15 minut. Poizkusim ohrovt in če še ni kuhan, ga še malo zalijem in kuham do mehkega. Večkrat premešam. Ko je ohrovt kuhan (voda mora vsa povreti), jed potresem z sladkorjem, premešam in polijem z balzamičnim kisom. Kuham na malem ognju tako dolgo, da so kostanji in ohrovt lepo glazirani, to se pravi, da tu in tam dobijo malo rjave barve. Paziti morate, da se vam jed ne zažge. Tako pripravljeni kostanj z brstičnim ohrovtom takoj postrežem. Zraven se odlično poda kozarček vina in dobra družba. Pa dober tek.

Nasvet: Svetujem, da pustite nabrani kostanj  „počivati“  dva do tri dni, preden ga pripravljate. Lahko ga nasujete v gajbice in shranite nekam na temno. Takšen bo veliko bolj okusen. A ne odlašajte predolgo, kajti kar kmalu se lahko zgodi, da bodo kostanj napadli črvi in adijo čudovite kostanjeve jedi.

 

Kostanjeva krema

Kostanjeva krema je odlična kostanjeva sladica, ki jo lahko ponudite, še tako zahtevnemu gostu.

Za pripravo (4 osebe) potrebujete: Kostanjeva krema

  • kostanje – cca 2kg

  • mleko – cca 1 ½ l

  • sladkor – cca 30 dag

  • vanilijev sladkor – 2 kom

  • rum – 7 žlic

  • sladka smetana cca 6 dl

Kostanj dobro operem in ga dam kuhati. Ko zavre, ga kuham še par minut, odcedim, malo ohladim in olupim obe kožici. Mleko zavrem in v njem skuham olupljene kostanje do mehkega. Vse skupaj dobro pretlačim (palični mešalec). Pretlačenemu pireju dodam rum, sladkor, vaniljev sladkor in 2/3 sladke stepene smetane. Kremo dekorativno naložim v kozarce, okrasim z ostankom stepene smetane. Da bo kostanjeva krema še bolj atraktivna, okrasim še z poljubnim sadjem ali z kakšnim zeliščem. Naj domišljija dela za vas. Kremo ponudim ohlajeno. Pa veliko užitkov pri pripravi!

Nasvet: Priporočam, da nabrani kostanj najprej pustite, da malo “odleži”, ker bo tako veliko bolj okusen. Ampak ne več, kot dva do tri dni, ker drugače ga lahko napadejo črvi.  Sama  ga  za ta čas nasujem kar v plastične zabojčke in shranim  nekam na temno.

Kostanjev puding

Kostanjev puding je tudi ena izmed imenitnih kostanjevih jedi.

Za pripravo (4 osebe ) potrebujem:Kostanjev puding

  • kuhanega kostanja – 40 dag

  • mleko -cca 3 dl

  • mleti orehi – 15 dag (ali mleti mandlji)

  • maslo – cca 12 dag

  • jajca – 5kom

  • sladkor – cca 15 dag

  • rum – cca 4 žlice

  • vanilijev sladkor – 1 kom

  • sladka smetano – cca 3 dl

  • sladkor sladkor 5 dag

  • maščoba in moka za model

Kostanj dobro operem, ga križem prerežem in ga par minut kuham. Nato ga odcedim, malo ohladim in olupim obe kožici. Medtem zavrem mleko, skupaj z vaniljevim sladkorjem. V vrelo mleko dam kuhati olupljeni kostanj in ga kuham do mehkega. Ko je kostanj kuhan, vse skupaj dobro pretlačim (palični mešalnik). Ko se pire ohladi, mu po stopama pričnem dodajati rumenjake, sladkor, pomešan z maslom, zmlete orehe in liker. Dobro premešam in nazadnje dodam še iz beljakov narejen trdi sneg. Vse skupaj narahlo premešam. Modelčke za puding dobro namažem in potrosim z moko. Puding naložim v namazane modelčke in dam kuhati na sopar. Kostanjev puding kuham cca 1 uro. Postrežem ga z stepeno smetano.

 Nasvet:  Ko naberete kostanj, priporočam, da ga  pustite nekaj časa, da se “spočije” (2-3), vendar ne predolgo, ker se vam bo drugače pokvaril-črvi, saj veste. Malo odležan bo bistveno bolj okusen. Jaz ga nasujem kar v plastične zabojčke in ga postavim nekam na temno.

Slan kostanjev pire

Ena izmed kostanjevih jedi je tudi slan kostanjev pire:

Za pripravo potrebujem (4 osebe):Slan kostanjev pire

  • kostanje – cca 130 dag zdravega kostanja (ne sme biti črviv)

  • maslo – cca 7 dag

  • juha iz kocke – 1 l

  • poper, sol

  • sladko smetano – cca 5-6- žlic

Kostanje dobro operem, križno narežem in dam kuhati. Kuham jih cca 5 minut, odcedim, malo polijem z hladno vodo in olupim obe kožici. Olupljene kostanje kuham dalje v juhi iz kocke. Ko so kostanji čisto kuhani, jih dobro pretlačim (palični mešalnik), po potrebi solim in popram. Nazadnje dodam k pireju še maslo in napol stepeno sladko smetano. Dobro premešam in takoj postrežem.

Tako pripravljen slan kostanjev pire, lahko ponudimo k pečenemu mesu, najboljši je v kombinaciji z divjačino.

Nasvet: Kostanj je veliko bolj okusen, če ga pustite nekaj dni, da se „spočije“, do tri dni (ne predolgo, ker ga lahko napadejo črvi). Sama ga nadevam v plastične gajbice in ga pustim v temnem prostoru.

Kostanjev pire

Končno zoper zorijo kostanji. Ena izmed odličnih sladic je tudi kostanjev pire.

Za izdelavo potrebujem (4 osebe):Kostanjev pire

.    olupljeni kostanj – 1/2 kg

  • sladkor v prahu – cca 6-7dag
  • rum – 1-2 žlici
  • vanilijev sladkor

Kostanj skuhamo, olupimo in dobro pretlačimo (z paličnim mešalnikom). Dodamo  vaniljev sladkor in rum. Vse skupaj dobro premešamo. Kako boste servirali, se sami odločite. Pripravljeni kostanjev pire  lahko skozi sito potisnemo kar na servirni krožnik in okrasimo z stepeno sladko smetano in si vsak naloži sam. Še boljše pa je, če ga kar porazdelite po porcijah in vsakemu posebej servirate. Saj veste, da ne bo prepira, kdo je več pojedel. Kostanjev pire je namreč odlična sladica.

P.s.: Velika uganka je, kako najlažje olupiti kostanje. Več načinov je, vendar vsak vzame nekaj časa. Pomembno je, da kostanji nekaj časa doma od ležijo (ne predolgo – 2-3 dni). Ne samo, da se lažje lupijo, tudi bolj okusni so. Jaz jih skuham, pa ne čisto preveč, ker se potem pri lupljenju čisto razletijo. Nato jih pustim, da se kar v vodi ohladijo. Nato jih včasih lupim čisto normalno. Najprej kostanj malo na debelejšem delu odrežem, nato olupim zgornjo, potem še spodnjo kožico. Včasih jih pa kar razpolovim in jih stisnem skozi stiskalnico za česen. Oboje je sicer zamudno, a vendarle se splača.

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • 2
  • 3

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se