Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Pečen kostanj

Le kaj je boljšega, kot druženje s prijatelji! Mogoče to, da skupaj veselo pečemo kostanje in pijemo mladi mošt. Pečen kostanj, mošt in prijatelji, ali drugače rečeno kostanjev piknik.Pečen kostanj

Kostanj je najboljši, če ga pečemo zunaj, na prostem. Lahko pa ga pečemo tudi v ponvi (pokriti seveda) ali pa v pečici. Na takšen način sicer razkiramo, da bo kostanj malo „poplesaval“.

Najbolje je, ko naberete kostanj, da ga vsujete v gajbice in ga pustite dva do tri dni počivati. Tako bo veliko bolj okusen. A, morate biti pazljivi, če ga boste pustili predolgo, ga vam utegnejo pojesti črvi.

Za peko, kostanj enostavno  prerežem, da ne bi med peko poskakoval, pa še lupiti ga je potem lažje. Večkrat ga premešam, da je po vseh straneh lepo popečen. Kdaj je pečen, ugotovim tako, da ga enostavno poizkusim – biti mora mehak. K pečenemu kostanju se odlično poda sladek mošt, s katerim pa ni za pretiravati. Saj veste, da ni potem prebavnih težav.  Saj pravim: pečen kostanj  in prijatelji – to je zakon! Prijetno druženje vam želim!

 

Kuhan kostanj

Kuhan kostanj ni samo okusen „sad“ narave, ampak je tudi odličen vzrok za druženje s prijatelji ali z družino. Lahko ga nabiramo skupaj, pa tudi, ko je na mizi kuhan, je prav lepo, če smo v družbi. Tako je še veliko slajši, kot pa če ga uživamo sami.Kuhan kostanj

Mi doma kostanj najprej pustimo dva do tri dni odležati, da se malo „spočije“, kajti tako je veliko bolj okusen. Naložim ga v gajbice in ga za cca 2 dni postavim v temen prostor. Vendar, bodite previdni, če ga boste pustili dalj časa, ga lahko napadejo črvi in adijo kostanjeve dobrote. Zato priporočam samo dva do tri dni.

Kostanj dam kuhati v posodo in ga zalijem z vodo – toliko, da je ves kostanj z njo dobro pokrit. Posodo pokrijem in če opazim, da je voda izhlapela, jo dolijem. Kostanj ne sme gledati iz vode, ker tisti kostanj potem ne bo kuhan. Kuham ga cca 1 uro, nato enega poizkusim, da vidim, če je mehak. Ko je kuhan, ga odstavim in ga pustim kar v vodi, v kateri se je kuhal, da se malo ohladi. Ravno toliko, da ga lahko pričnemo jesti. Radi imamo zelo toplega, zato ga odcedim tik predno gremo za mizo. Več nas je, tem bolj veselo je lupljenje. Vsak dobi kratek nož in si ga lupi vsak sam, razen otrok seveda. Lupimo si ga tako, da najprej odrežemo tisti ravni del kostanja (to je tisti del, s katerim se kostanj drži „ježka“), potem pa gre enostavno naprej. Zraven je odličen mošt, če ga nimamo, je pa prav tako dober tudi čaj. Pa veselo druženje vam želim.

Kostanjeve palačinke

Oktober je čas, ko narava nudi veliko darov. Eden izmed takih darov je tudi kostanj, iz katerega lahko pripravimo veliko dobrih stvari. Med drugim si lahko iz kostanjeve moke pripravimo tudi zelo okusne kostanjeve palačinke.

Za pripravo potrebujem:Kostanjeve palačinke

  • kostanjevo moko – cca 15 dag

  • belo moko – 15 dag (lahko vzamemo tudi polno zrnato ali pa črno)

  • mleko – cca 6 dl

  • med – 2 žlici (odvisno, kako sladke palačinke želite imeti. Računajte tudi s tem, da je kostanjeva moka sama po sebi že malo sladka)

  • ščepec soli

  • malo mineralne vode – po želji

Najprej obe moki na „suho“ dobro premešam in malo solim. Mleko vlijem v posodo, dodam med in premešam. Ob stalnem mešanju dodajam še premešano moko. Ko ni več grudic, po potrebi dolijem malo mineralne vode. Palačinke pečem v teflonski ponvi, previdno jih obračam, ker so dokaj krhke. Kostanjeve palačinke  ponudim največkrat kar z doma narejeno marmelado.

Nasvet: Kostanjevo moko si lahko naredite sami, če ste le malo potrpežljivi. Lahko jo pa tudi kupite v malo bolj založenih trgovinah.

Kostanjeva torta

Prava poslastica za ljubitelje kostanja je kostanjeva torta.

Da jo pripravim potrebujem:Kostanjeva torta

  • jajca – 8 kom
  • maslo 12 dag
  • sladkor – 15 dag
  • kuhano kostanje – 18 dag
  • kavo – 1dag
  • drobtine 3 dag

Za nadev:

  • sladka smetana – 1 dl
  • kuhanega kostanja – cca 15 dag
  • sladkor – 8 dag
  • rum – 2 žlici

Za čokoladno glazuro:

  • čokolado – 12 dag
  • sladkor – 20 dag
  • vodo – 1/8 l
  • maslo – 1 dag

Torto spečem običajno en dan prej, naslednji dan jo le še prerežem in nadevam z nadevom, ter oblijem z glazuro.

Rumenjake ločim od beljakov. Maslo penasto umešam, ob stalnem mešanju dodam rumenjake, drobno mleto kavo in sladkor. Masi narahlo primešam kuhan, pretlačen kostanj in drobtine. Nazadnje prav na rahlo primešam še trdo stepen sneg iz beljakov. Dobro ohlajeno torto dvakrat prerežem in nadevam z nadevom. Nazadnje jo še oblijem z čokoladno glazuro in okrasim z stepeno smetano.

Za nadev najprej dobro stepem smetano, v katero nato na rahlo vmešam pretlačen kostanj, sladkor in rum.

Nazadnje še skuham sladkor do malega bisera (to pomeni, da, ko vanj pomočimo žlico, mora zadnja kapljica obviseti na kratki niti, ki se leskeče kot biser), dodam zmehčano čokolado (najboljše je, da jo razlomite v posodo in zmehčate nad soparo) in nazadnje vmešam še maslo. S to glazuro enakomerno oblijemo torto. Nazadnje torto še dekoriramo z sladko smetano.

Kostanjeva torta je prava poslastica!

Kostanjeva kremna juha

Še ena poslastica iz pečenega kostanja je kostanjeva kremna  juha. Takšna  juha vas bo lepo segrela v hladnih jesenskih dneh. Moja prijateljica, ki mi je tudi odstopila tale recept je nad to juho čisto navdušena.

Za juho (4 osebe) potrebujem:Kostanjeva kremna juha

  • pečenega kostanja – cca 1 skodelico na drobno narezanega

  • korenje – ½ skodelice narezanega  na kockice

  • čebulo – 1 na drobno sesekljano

  • maslo – cca 2 žlici

  • piščančja juha – 2 ½ skodelice

  • smetana za kuhanje – cca 1 ½ dl

  • sol

  • poper – beli

  • popečene kruhove kockice

    – žlička sesekljanega peteršilja

Na mali temperaturi razpustim maslo. Dodam sesekljano čebulo in narezan korenček. Počasi pražim in ko čebula postekleni, dodam narezan kostanj. Vse skupaj še malo popražim in zalijem z piščančjo juho (lahko je tudi iz kocke, vendar ni tako zelo okusna). Ob občasnem mešanju, kuham, dokler ni kostanj čisto mehak (cca 15 – 20 minut). Nato juho malo ohladim in jo dobro pretlačim z paličnim mešalnikom. Če želim, da je juha res gladka, že pretlačeno  jed, še prepasiram skozi cedilko. Ko juha ponovno zavre, solim in popram z belim poprom. Premešam in zalijem z smetano za kuhanje. Malo še pokuham, potresem z sesekljanim peteršiljem  in  z kruhovimi opečenimi kockami. Tako pripravljena kostanjeva kremna juha  je lahko tudi odličen uvod v odlično kosilo ali večerjo.  Pa dober tek!

 Nasvet: Kostanj je veliko bolj okusen, če pred uporabo nekaj časa “počiva”  (2-3 dni), vendar ne predolgo, ker se vam bo zlahka pokvaril. Sama ga  bolj na tanko naložim v gajbice in postavim v temen prostor. Kostanj lahko pečete tudi v pečici. Malo ga križno narežete, da vam ne bo “plesal” po pladnju.

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • 2
  • 3
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se