Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Rulada s kostanjevo kremo

Zelo okusna je tudi rulada s kostanjevo kremo.

Za pripravo potrebujem:Rulada s kostanjevo kremo

  • jajca – 4 kom

  • sladkor – 60 g

  • moko – 125 g

  • pecilni prašek – ½ zavitka

  • vanilijev sladkor – 1 kom

  • malo soli – ščepec

Za nadev:

  • kostanjev pire – cca 300 – 350 g (naredimo ga iz svežega kostanja ali pa kupimo v pločevinki)

  • želatino – 4 liste

  • sir mascarpone – 200 g

  • vanilijev sladkor – 1kom

  • rum – 2 žlici

  • mleko – 50 ml

  • sladkor – 80 g

  • sladko smetano – cca 200 ml

Pečico segrejem na 200 st.C.

Najprej ločim rumenjake od beljakov in iz beljakov stepem čvrsti sneg. Rumenjakom dodam sladkor in vanilijev sladkor ter jih penasto stepem, toliko, da malo narastejo. Postopoma dodam moko, pomešano z pecilnim praškom. Nazadnje dodam še sneg in ga s kuhalnico počasi vmešam v jajčno zmes.

Pekač obložim z peki papirjem in testo enakomerno razmažem po pekaču. Pečem ga cca 10 minut, tako, da je svetlo rjav. Pečeno biskvitno testo zvrnem na vlažno servieto, odstranim peki papir, ter ga skupaj z krpo zvijem v zvitek. Malo ga pustim, potem ga razvijem, da se mi ne prime na servieto in ga še enkrat na rahlo zvijem samega brez serviete.

Želantino namočim. Sladkor, vanilijev sladkor, kostanjev pire, mascarpone in rum dobro premešam. Mleko malo segrejem in vanj namočim ožeto želantino. Ob stalnem mešanju, postopoma dodajam kremo. Nazadnje še na rahlo primešam čvrsto stepeno sladko smetano.

Dobljeno kremo namažem na biskvitno testo, nato ga zvijem. Rolado narahlo preložim na servirni krožnik.

Če želite jo lahko potrosite z sladkorjem v prahu.

Vložen kostanj

Rešitev za „višek“ kuhanih ali pečenih kostanjev je tudi vložen kostanj.

Za pripravo potrebujem:Vložen kostanj

  • kostanj – olupljen kuhan ali pečen (pomembno je, da je kostanj zdrav – da ni črviv)

  • med

Kozarce dobro operem in osušim.

Olupljen kostanj nadevam v kozarce (do cca  polovice) in dolijem med. Dobro zaprem.

Tako vložen kostanj počaka nekje do treh mesecev.

Nasvet:

  • Med kostanje lahko damo tudi nekaj mandeljev.

  • Za spremembo lahko kostanje prej glaziramo. Segrejemo cca 2 žlici masla in v njem stopim cca 10 dag sladkorja. V tej razstopini povaljamo cca ½ kg olupljenih kuhanih ali pečenih kostanjev in ga vložimo v kozarce.

Rdeče zelje s kostanji

Rdeče zelje s kostanji je okusen in zdrav obrok, ki ga pri nas dobro poznamo.

Za pripravo potrebujem:Rdeče zelje s kostanji

  • rdeče zelje – 1 glava – cca 1 kg

  • kostanj – cca 30 dag

  • rdeče vino – 1 dl

  • maščoba – 4 žlice

  • sladkor – 2 žlici

  • čebula – 1 kom

  • juha za zalivanje (lahko iz kocke)

  • sol

  • kumina

Kostanje skuham, olupim in pretlačim. Nekaj olupljenih pustim za okras.

Zelje očistim, razrežem na štiri dele  in odstranim kocen.  Zrežem ga  na rezance.

Na maščobi zarumenim sladkor in mu dodam nasekljano čebulo. Malo popražim in dodam narezano zelje, kumino in malo soli. Vse skupaj dušim in po potrebi zalivam z juho. Pazim, da se zelje ne prismodi, ker to nič kaj ne diši.

Ko je zelje že skoraj gotovo, mu dodam pretlačeni kostanj, dobro premešam in na koncu še prilijem vino. Malo še podušim in zelje je gotovo. Vsujem ga v servirno posodo in ga okrasim z preostalim i kostanji.

Tako pripravljeno rdeče zelje s kostanji  lahko postrežemo k perutnini, k divjačini, gosjemu mesu in še čemu.

Dober tek vam želim!

Kostanjevi njoki z žajbljem

Kostanjevi njoki z žajbljem, so odlična različica krompirjevih njokov. Nekaj za popestritev klasičnih njokov.

Za pripravo potrebujem:Kostanjevi njoki z žajbljem

  • kuhanega kostanja – cca 30dag

  • krompir – cca 20dag (krompir naj bo mokast)

  • moko – cca 25 dag (ostra moka)

  • jajci – 2 kom

  • malo soli

    Za preliv:

  • maslo

  • žajbelj

  • parmezan

Krompir dobro operem in skuham, prav tako skuham kostanj. Oboje pustim, da se malo ohladi, nato  krompir in kostanje olupim, ter dobro pretlačim.

Moko vsujem na delovno površino in jo malo posolim. Na moko nadevam pretlačen krompir in pretlačen kostanj. Na sredini naredim jamico, kamor vlijem obe jajci.

Z rokami vse dobro in hitro premešam. Če se mi testo preveč lepi na roke, dodam še malo moke. Ko je testo lepo gladko, ga narežem na več delov, ki jih z rokami zvaljam v podolgovato klobaso in narežem, z ostrim in pomokanim nožem, na dolžino cca 2 cm.

Tako pripravljene njoke, dam kuhati v vreli in osoljeni krop. Ko njoki priplavajo na površje, so kuhani.

Kuhane njoke s penovko predevam v posodo, kjer sem prej raztopila maslo in pridala nekaj svežih listov žajblja. Vse skupaj premešam, razdelim na porcije in potresem z parmezanom. Zraven ponudim še poljubno solato. Dober tek želim!

Nasvet: Če želite, da bodo njoki tudi dobro izgledali, potem že pri izdelavi, na vsak konček posebej, naredite „vtis“ z pomokano vilico. Veliko užitkov!

Enolončnica z kolerabo in kostanji

Enolončnica z kolerabo in kostanji je odlična , okusna in krepka enolončnica.

Za 4 osebe potrebujem:Enoločnica s kolerabo in kostanji

  • krompir – 3 – 4 krompirje

  • korenje – 2 kom

  • kolerabo – 1 večjo (ali 2 manjši)

  • kuhani in olupljeni kostanj – cca 100g  (lahko kupite že kuhanega – skriva se pod imenom maron)

  • juho – cca 600 – 700 ml

  • moko – 1 žlico

  • sol, poper

  • šetraj – vejico

Kostanj skuham in ga poizkusim olupiti tako, da se mi ne razleti. Zelenjavo dobro operem. Krompir in kolerabo olupim in narežem na kocke, korenje prav tako olupim in narežem na rezine. Narezano zelenjavo in osmukan ter sesekljan šetraj dam v lonec ter zalijem z vrelo juho.

Posodo pokrijem in ko vse skupaj zavre, kuham še cca 20 minut. Nato dodam kostanj in pustim vreti še nekaj minut.

V mali posodi naredim podmet iz vode (cca 4 žlice) in moke, ter mešanico, ob stalnem mešanju, vlijem v lonec, da se jed malo zgosti. Po potrebi  še solim in popram. Malo še pokuham in postrežem. Enolončnica z kolerabo in kostanji vas bo dodobra segrela!  Pa dober tek!

Nasvet: Juhe vam ni potrebno zgostiti z podmetom, ampak jo zgostite tako, da zmečkate nekaj krompirja.

Kuhane in olupljene kostanje lahko shranite tudi v zamrzovalno omaro, vendar ne za dolgo. Uporabite ga ravno tako, kot svežega.

  • 1
  • 2
  • 3
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se