Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Kisla juha

Ko slišite koga, da mu je »pasala« kisla juha, boste takoj pomislili, da je bil včeraj »pod gasom«. A vendar ni vedno tako. Kisla juha je jed, ki jo lahko ponudite kadarkoli, lahko jo ponudite kot predjed ali pa kot glavno jed. Nikoli ne morete zgrešiti. Vedno vas bo okrepila in s tem izboljšala razpoloženje. Zato jo radi postrežejo, kadar je noč dolga in vesela in ljudje še ne bi radi šli spat.

Tole je eden izmed mnogih receptov za kislo juho.

Za 4 osebe približno potrebujete:

  • Svinjino – cca 300g (lahko vzamete katerikoli del)Kisla juha

  • Svinjska jetra – cca 200 g

  • Česen – 2 stroka

  • Čebulo – 1 glavo

  • Lovorjev list – 2 lista

  • Korenček – 2 kom

  • Zeleno – ½

  • Svežo papriko – ½

  • Mleto papriko – 1 žlička

  • Moko – 2 žlički

  • Kis – 1 žlička

  • Kislo smetano – 1 žlička

  • Olje – cca 3 žlice

  • Mešanico začimb, nekaj zrn črnega popra

  • Malo peteršilja

Korenček, zeleno, čebulo in papriko očistimo in narežemo na kocke, česen in peteršilj na drobno sesekljamo.

Meso in jetra narežemo na manjše koščke.

Na maščobi popečemo čebulo, dodamo česen, premešamo in ko česen zadiši, takoj dodamo še korenček, zeleno, papriko, meso in jetra. Dobro premešamo in počasi dušimo, občasno po potrebi prilivamo vodo.

Ko se zelenjava poduši, jo zalijemo z cca 1,5 l vroče vode. Dodamo lovorjev list, mleto papriko (lahko jo tudi izpustimo) in začimbe po okusu.

Malo pred koncem kuhanja dodamo še mešanico vode in moke. S tem podmetom dobimo želeno gostoto.

In čisto na koncu dodamo še čisto malo kisa in smetane. Vse skupaj dobro premešamo, posujemo z sesekljanim peteršiljem in takoj postrežemo. Saj noč je še mlada, a ne? Pa DOBER TEK!

Juha z morskimi sadeži

Imate danes napovedan »pomemben« obisk in bi radi pripravili nekaj posebnega? Bi bila juha z morskimi sadeži dovolj fina?

Poizkusite, ne bo žal vam, gostom pa še manj. Postrežete jo lahko kot toplo predjed.

Za 4 osebe približno potrebujemo:Juha z morskimi sadeži

  • Zmrznjene morske sadeže – cca ½ kg

  • Zeleno – manjši koren

  • Čebulo – 1 manjšo glavico

  • Mešano jušno zelenjavo – 1 šopek

  • Voda – cca 1,2 l

  • Mešanica začimb – 1 žlica

  • Celi poper – malo (cca 4 zrna)

  • Nariban muškatni orešček – konica noža

  • Lovorjev list 1 list

  • Limonin sok – cca 1 žlica

Čebulo, zeleno in mešano zelenjavo najprej dobro očistite, potem pa jo naribajte, oziroma na drobno sesekljajte. Takšno zelenjavo potem stresite v lonec, dodajte poper, muškatni orešček in lovorjev list. Dobro premešajte in zalijte z vodo.

Odmrznjene morske sadeže odcedite, malo pokapljajte z limono, premešajte in jih stresite v vrelo juho. Malo se naj pokuha. Ko je juha kuhana (kako veste, kdaj je dovolj kuhana? Tako, da poizkusite!), jo potresemo še z mešanico začimb in poprom. Slano in popoprano naj bo po vašem okusu. Dobro premešamo in juho postrežemo toplo.

Na mizo poleg juhe, postavite še v posodici malo limoninega soka. Mogoče je kdo bil včeraj pod »gasom«, pa mu bo odgovarjalo malo bolj kislo! Se hecam… Pa DOBER TEK!

Juha iz lisičk

Spomnim se še časov, ko si samo stopil v gozd in že si naletel na gobe. Zame, ko rečem goba, mislim na jurčka in še na cca 5 drugih različnih vrst. Te odlično poznam in ni variante, da katero zamenjam s kakšno strupeno (po mojem, tisti ki nabirajo kar vse po vrsti, ne da bi jih dobro poznali, igrajo »rusko roleto«). V tistih časih, smo nabirali samo jurčke, ker jih je bilo toliko, da drugih sploh nismo pobirali. Ni bilo potrebe. Ampak zdaj je drugače. Zdaj nabiram  med drugim tudi lisičke in sploh niso slabe.  Zato bo  juha iz lisičk bo sigurno dobra izbira,  sicer bi lahko uporabili  tudi kakšne druge gobe.

Za 4 osebe približno potrebujemo:Juha iz lisičk

  • lisičke – cca 300 g (ali katere druge gobe)

  • krompir – 2 večja gomolja

  • paradižnik – 1 manjši (lahko vzamete tudi tistega iz konzerve-ga ni potrebno lupiti)

  • česen – 1 strok (samo, da bo malo dišalo)

  • čebulo – 1 kom – naj bo bolj majhna

  • zelenjavno juho – cca 1 do 1 1/2 l (kar tisto iz kocke)

  • jedilni škrob – 1 – 1 in pol žlice

  • lovorjev list – 1 večji list

  • sol, poper

  • sesekljani peteršilj – 2 žlici

  • olivno olje -2 žlici (če nimate olivnega, pa katerega drugega)

  • navaden jogurt – 1 žlica (za okisanje juhe lahko uporabite tudi kislo smetano, če ne prenesete nič mlečnega, pa uporabite malo žličko belega kisa)

Najprej lisičke dobro očistimo in jih poljubno narežemo. Čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo. Prav tako olupimo in na kocke narežemo krompir in paradižnik.

Na olju najprej popražimo čebulo in ko postekleni, dodamo še lisičke. Zopet dobro premešamo, pražimo (cca 1-2 minute) in dodamo krompir. Premešamo in pražimo še nekaj minut.

Dodamo česen, dobro premešamo in takoj dolijemo juho. Dodamo še lovorjev list in kuhamo tako dolgo, da se krompir skuha.

Ko je krompir kuhan, dodamo škrob umešan z nekaj žlicami hladne vode (toliko vode, da dobite tekočo zmes), paradižnik, sol in poper. Ne pozabite vse skozi mešati. Malo še pokuhamo in po želji juho še okisamo. S čim, pa odločite sami. Jaz jo z žlico gostega navadnega jogurta, če ga pa nimam, okisam z kislo smetano in če te ni….potem šele pride na vrsto kis. Juho lahko, namesto s škrobom, zgostimo tudi tako, da dobro zmečkamo nekaj krompirja. 

V upanju, da ste dober poznavalec gob (v nasprotnem primeru je lahko to zadnji recept, ki ga berete), vam želim dober tek.

P.s.: Imate kakšno vprašanje zame? Pišite na facebook stran: Kaj kuhati danes?

Juha iz leče

Ko nimate ne veliko časa in ne veliko denarja, potem bo juha iz leče prava izbira. Pa ne boste verjeli, še otroci jo radi jedo. Torej, trije dobri razlogi, da bo danes na mizi  juha iz leče.

Za 4 osebe potrebujete:Juha iz leče

  • Rdečo lečo – 150 g

  • Bučke – 500 g

  • Korenček – 250 g

  • Čebulo – 2 kom

  • Česen – 2 stroka

  • Olje – cca 2 žlici

  • Zelenjavno juho – 1 l

  • Kari v prahu – do 2 žlički

  • Sol, poper

Najprej olupite in sesekljajte čebulo in česen. Korenček očistite, bučke olupite in oboje narežete na paličice. Jaz narežem oboje na dolžine cca 2 cm. V loncu segrejte olje, dodajte sesekljano čebulo, malo opražite in dodajte česen. Dobro premešajte in takoj zatem dodajte oprano lečo in še malo podušite. Umešajte kari. Dolijte vročo juho, kuhajte še cca 10 minut. Solite in popoprajte po okusu.

Če mislite, da je  juha  iz leče preveč zdrava, lahko na koncu v juho narežete še hrenovko (da dobite malo holesterola, seveda). Naj vam tekne!

Hladna paradižnikova juha

Je danes zelo vroče, pa se vam ravno ne da kuhati? A jesti vseeno morate. Razmišljate, da bi jedli nekaj zelo osvežilnega, lahkega in dobrega? Potem je odlična izbira hladna paradižnikova juha. Prijala bo vam in če imate napovedane še goste je ta izbira več kot bi si želeli. Juho lahko pripravite tudi vnaprej, ni je potrebno takoj servirati.

Za 4 osebe približno potrebujete:Paradižnikova juha sestavine

  • Pretlačen paradižnik – cca 600 – 700 ml

  • Kumare – cca 250-300g

  • Rdečo (ali rumeno) in zeleno papriko – vsako po eno

  • Česen – 2 stroka

  • Olje -2 žlici – naj bo olivno po možnosti

  • Rdeči vinski kis – cca 1 žlico

  • Limonin sok – 2 žlici

  • Zelenjavna juha – 300 ml (lahko iz kocke)

  • Jogurt – cca 100 g – navaden

  • Nekaj lističev bazilike

Vso zelenjavo dobro operite. Kumaro olupite, papriki razpolovite in odstranite seme. Košček od obeh paprik prihranite, ostalo narežite na drobne kocke. Česen olupite in ga dobro sesekljajte.

Zrezano kumaro, papriki, česen, paradižnik, olje, kis in limonin sok dajte skupaj v posodo in vse skupaj zmeljite z paličnim mešalnikom.

Prilijte juho, dobro premešajte, po potrebi dosolite in popoprajte in še enkrat dobro premešajte. Tako pripravljeno juho postavite v hladilnik za cca 1 uro, da se okusi prepojijo in da se primerno ohladi.

Tik pred serviranjem drobno narežite še del paprike, ki ste jo hranili. Juho nalijte v globoke krožnike, lahko pa jo postrežete tudi v primernih skodelicah (tako je meni še ljubše).

Jogurt dobro premešajte in ga po eno žlico dajte na sredino vsakega krožnika. Potresite še z kockami narezane paprike in okrasite z baziliko. Zdaj pa vsi za mizo in DOBER TEK!

Zraven se odlično poda čebata ali bageta. Takšna hladna paradižnikova juha ni samo odličen poletni obrok, je tudi prava paša za oči in balzam za brbončice. Uživajte!!!

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • …
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se