Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Piščančja juha z širokimi rezanci

Piščančja juha z širokimi rezanci je zdrav in hranljiv obrok, ki vas bo v hladnih dneh še kako pogrel in dodam novih moči.
Za pripravo potrebujem:Piščančja-juha-z-širokimi-rezanci

  • Piščančja prsa – 2 kom
  • Čebulo – 1 kom
  • Korenček – 2 – 3 kom
  • Zelena – košček
  • Peteršilj (korenina z listi) – 1 kom
  • Vodo – cca 3 l
  • Por – 1 steblo
  • Česen – 2 strok
  • Lepo zrel paradižnik – 1 kom
  • Sol,
  • Cel poper – nekaj zrn
  • Široke rezance – po želji
  • Šopek svežega peteršilja

Meso dobro operem in ga dam v hladno vodo. Na pol olupljeno (malo rjavih listov pustim na čebuli) čebulo prerežem na pol in obe polovički (z prerezanim delom čebule navzdol) malo opečem v vroči ponvi (toliko, da porjavi in zadiši). Tako popečeno čebulo dodam k mesu.

Prav tako dodam v lonec še očiščen in razpolovljen korenček, očiščen cel peteršilj, očiščen por ter neolupljen česen. Dodam še zeleno, cel paradižnik, nekaj zrn popra ter sol.

Ko juha zavre, zmanjšam temperaturo do stopnje, ko juha vre čisto malo. Sproti pobiram pene, ki se nabirajo na površju juhe.

Juho kuham tako dolgo, da je kuhana vsa zelenjava, predvsem korenček. Piščančje meso je kuhano zelo hitro. Paziti moramo, da se meso ne bo preveč razkuhalo, ker se bo pri rezanju čisto razletelo.

Ko je juha kuhana, jo precedim v drug lonec. Mesu odstranim kožo in kosti. Narežem ga na manjše kose in ga dam v precejeno juho. Prav tako na koščke razrežem še korenček, zeleno in por ter vse skupaj dodam juhi.

Juhi dodam še po navodilih skuhane široke rezance ter jo pustim na ognju še toliko časa, da zavre. Po potrebi jo še dosolim.

Juho razdelim po krožnikih ter jo malo posujem še z sesekljanim svežim peteršiljem ali drobnjakom.

Tako, odličen obrok je pripravljen na lačna usta. Dober tek želim!

Nasvet:

  • Piščančja juha z širokimi rezanci je lahko čisto samostojen obrok, ki ga lahko postrežemo kadarkoli;
  • Namesto piščančjih prs, lahko vzamemo tudi druge, manj uporabne kose piščančjega mesa;
  • Široke rezance lahko zamenjajo tudi klasični, drobni rezanci.
  • Po istem postopku kot piščančjo juho, lahko skuhamo tudi klasično kurjo juho. V tem primeru priporočam, da že kuhano kurje meso nazadnje še zelo na hitro opečemo na vroči maščobi. S tem bo meso pridobilo na okusu. V juho lahko damo rezance, vlivance, narezane palačinke in kdaj pa kdaj tudi kroglice.

Gobova juha s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je preprosta domača juha oziroma že kar enolončnica.

Za 4 osebe potrebujem:Gobova juha s krompirjem

  • sveže gobe – cca 30 dag

  • čebula – 2 čebuli

  • krompir – 4 večje gomolje

  • česen – 2 stroka

  • maščoba – cca 4 žlice

  • zelen peteršilj – šopek

  • vodo – 1 ½ l

  • moko – cca 2 žlici

  • svež paradižnik – 2 zrela (olupljen in sesekljan)

  • kis

  • sol, poper

  • kisla smetana

Čebulo in česen olupim in sesekljam. Sesekljam tudi peteršilj. Na segreto maščobo dam najprej čebulo. Ko malo zavene, dodam česen in peteršilj. Premešam in takoj ko zadiši, dodam na tanke lističe narezane gobe in pražim dalje še cca 10 minut. Dodam olupljen in na kocke narezan krompir, posolim in popopram. Dobro premešam ter pražim nadaljnih par minut. Vse skupaj pomokam in dodam nasekljan paradižnik ter zalijem z vodo. Dobro premešam in kuham na nizki temperaturi, dokler ni krompir kuhan. Na koncu juho še malo okisam (po okusu), prevrem in juho odstavim z ognja. Prednje dam juho na mizo, ji pridam še malo kisle smetane in takoj postrežem. Pa dober tek!

P.s.: Imaš vprašanje zame? Piši na facebook stran: Kaj kuhati danes?

Zelenjavna enolončnica

Mogoče je tudi pri vas čas, da ponovno počistite hladilnik in porabite vso raznoliko zelenjavo, ki jo premorete. Saj se dogaja tudi vam, da ostane malo tega, pa malo onega? Nikar tega ne zavrzite (razen, če je že kaj pokvarjenega), ampak skuhajte eno lahko, hitro pripravljeno in kar se da poceni jed. Taki sestavljenki lahko rečemo zelenjavna enolončnica.

Za 4 osebe približno potrebujemo:Zelenjavna enolončnica

(nikar se ne obremenjujte s tem, če nimate tega ali onega od napisanih sestavin, dajte tisto kar imate).

  • Krompir – 1- 2 gomolja

  • Paradižnik – (olupljen)

  • Kolerabo – 2 mali

  • Korenček – 1 ali 2

  • Čebulo – 1 glavo

  • Paradižnikov sok – cca 2 dl

  • Vode – cca 1,2 l (jaz dodam zelenjavno kocko, vi pa se sami odločite)

  • Olje – ½ dl (lahko katera druga maščoba)

  • Moko – cca 1 žlica

  • Mleta paprika – 1 žlica

  • Sesekljani peteršilj

  • Sol.

Korenček, krompir, papriko in kolerabo dobro očistite in narežimo na kockice. Vso zelenjavo damo v lonec in zalijemo z vodo ali juho. Premešamo, solimo in kuhamo, dokler se zelenjava ne zmehča (pa ne preveč). Če ste zelenjavo zalili z juho, potem bodite previdni pri soli.

Med tem časom segreti maščobi dodamo nasekljano čebulo, premešajte, takoj zatem dodamo moko in vse skupaj malo popražimo. Posodo odstavimo z ognja, dodamo mleto papriko, premešamo in malo zalijemo z mrzlo vodo. Malo pokuhamo in tako pripravljeno prežganje vlijemo k kuhani zelenjavi. Dobro premešamo, dodamo narezani paradižnik, paradižnikov sok, peteršilj in po potrebi še začinimo. Malo pokuhajte in postrezite.

Zelenjavno juho lahko postrežete tudi z na maslu popraženimi kruhovimi kockami. Bo bolj nasitno. DOBER TEK!

P.s.: Nikar ne „jamrite“, če kaj od tega nimate, rajši dodajte tisto, kar imate.

Zeljna juha za hujšanje

Zeljna juha za hujšanje je zakon!  Zakaj že?  Ker  smo spet tam! Pri hujšanju, seveda. Se tudi Vam dogaja, da skoraj ne mine kakšna debata, da vsaj eden ne bi omenil, da mora shujšati? Sploh če klepetamo ženske med seboj! Pri moških pa je malo drugače, po njihovem mora »ta prav dec« imeti tako ali tako orodje pod streho! Ja, pa kaj še?

V eni izmed takih debat, da tako ali tako nobena dieta ne pomaga, mi je znanka pomolila pod nos listek, na katerem je bil recept za shujševalno zeljno juho in še z ostalimi navodili, kako shujšati. Ko sem pogledala recept in potem njo, je hitro dodala. Ja, ja, meni se ne da, pa ti probaj!

In jaz sem probala. Juha mi je bila takoj všeč. No, če pa povrhu še shujšam, sem si mislila, pa še toliko bolje. Nimam kaj za izgubiti, razen kilogramov. In res sem jih. Dieta sicer obljublja, da lahko shujšaš do 5 kg na teden, jaz sem shujšala 3 kg. Res pa je, da nisem najbolj discipliniran človek na svetu. Kljub vsemu sem bila zelo zadovoljna! Te tedenske diete se poslužujem še vedno takrat, ko je potrebno. Saj poznate tisto, ko pride pomlad, pa si grozna v kopalkah, pa kar na enkrat se vsa oblačila skrčijo, pa nič ne ješ, pa se kar rediš, in še, in še in še…

No takole, če se to dogaja tudi vam, pa poizkusite… 

Potrebujete:Zeljna juha za hujšanje

  • Zelje – 1 velika glava

  • Paprika – 2kom – zelena

  • Čebula – 6 kom – velika, kolikor je mogoče

  • Šopek zelene

  • Konzerva paradižnika – 2 kom

Vso zelenjavo narežete na približno enake kocke. Damo jo v lonec in   zalijemo z toliko vode, da bo zelenjava dobro pokrita. Vse skupaj premešamo, posolimo (priznam, tu sem grešila – dodala sem malo zelenjavne kocke), malo popopramo, dodamo še malo curryja (če ga imamo), premešamo in na malem ognju, pokrito,  kuhamo tako dolgo, da je zelenjava toliko kuhana, kot sami želimo.  Pozabite  na kakšno maščobo ali moko, ki bi jo radi dodali juhi, seveda, če želite, da bo juha učinkovita.  Juhe boste imeli za več dni, ohlajeno  hranite v hladilniku. Ko vam jo bo zmanjkalo, skuhajte novo “porcijo”, ki je lahko manjša. Nič pa ne bo hudega, če boste dieto nadaljevali še kakšen teden.

Dodajam tedenski načrt, če želite resnično shujšati.

Juho morate jesti čim večkrat na dan. Da pa dnevi ne bodo tako pusti, si pa lahko privoščimo še:

  1. Dan: sadje (banane odpadejo), ampak ne v velikih količinah

  2. Dan: še ostalo zelenjavo (razen graha, fižola ali krompirja)

  3. Dan: različna surova zelenjava (razen krompirja) in sadje

  4. Dan: posneto mleko in še kakšno banano – ne pretiravati

  5. Dan: goveje meso in paradižnik- mesa naj bo od 30-60 dkg in do 6 paradižnikov. Juho jemo ta dan le enkrat.

  6. Dan: govedina in zelenjava-lahko pojeste tudi 2 do 3 goveje zrezke z zelenjavo, kuhan krompir prepovedan

  7. Rjavi riž, nesladkan sadni sok in vsa zelenjava.

Kot sem že omenila, zeljno juho je potrebno jesti večkrat na dan, od pijač je dovoljena samo voda in nesladkani čaj – vsaj 6 do 8 kozarcev vsak dan. Če pa se boste še dovolj gibali, Vam je uspeh zagotovljen.

Zeljna juha  je zakon!     Nič ne morete izgubiti, samo pridobite lahko.  

Zeljna juha

Bi danes skuhali kakšno preprosto, poceni in okusno juho? Potem lahko poizkusite z zeljno juho. Zeljna juha je zelo zdrava jed in z manjšimi spremembami sestavin, lahko dobite tudi dietno zeljno juho. Vendar takrat adijo krompir in maščoba in dober dan paradižnik in sveža paprika. Ampak o tej zeljni juhi na kakšni drugi strani.

Potrebujemo:Zeljna juha

  • Zeljna glava – ne prevelika – no odvisno, koliko prisklednikov imate;

  • Krompir – cca ¾ kg;

  • Slanina- cca 2 dkg;

  • Žlica olja

  • Žlica do dve sesekljane čebule;

  • Moka – cca 3 žlice

  • Voda – cca 3 l

  • Paprika v prahu – 1 žlička;

  • Sol;

  • Poper.

Olje segrej, dodaj na tanko narezano slanino, dobro premešaj, malo popraži in dodaj sesekljano čebulo. Ko čebula rahlo porumeni, dodaj na rezance narezano zelje (saj veš, da moraš trde dele zelja odrezati, a ne?), premešaj, posuj z mleto papriko in dodaj na kocke narezan krompir. Vse skupaj dobro premešaj in praži toliko časa, da zelje dobro uplahne. Dodaj sol in poper. (jaz dam malo soli in malo vegete). Vse skozi mešaj, da se ti sestavine ne primejo na posodo. Ko je zelje dodobra uplahnilo, ga popraši z moko, zopet premešaj in zalij z vrelo vodo. Kuhaj do mehkega. Zeljno juho lahko postrežeš tudi z kruhovimi opečenimi kockami.

Če se ti po hladilniku valja še kakšen konček kuhanega ali pečenega svinjskega mesa, ga mirno nareži na kocke in ga dodaj zeljni juhi cca 10 minut predno jo postaviš na mizo. Bo prav super!

Če ne maraš zeljno juhe zgostiti z moko, jo lahko izpustiš in na mesto nje enostavno zmečkaš nekaj v juhi že kuhanega krompirja, kar bo jed prav tako zgostilo.

Nič ne kompliciraj, naredi po svojem okusu! PA DOBER TEK!

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 8
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se