Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Zelenjavna juha

Mogoče je bila včeraj nedelja in ste danes še vedno napeti od prevelike količine hrane, ki ste si jo privoščili včeraj. Pa vendar bi morali tudi danes nekaj pojesti. Poglejte hladilnik in tam je sigurno še nekaj ostankov od včeraj, predvsem mislim zelenjave, ki jo morate nujno porabiti. Zelenjavna juha je kot naročena za take trenutke.

Nekateri pravimo temu čiščenje hladilnika.

Pri zelenjavni juhi je super to, da ni pravil, kaj in koliko v to juho spada in kaj ne, enostavno porabiš tisto, kar imaš. Količino juhe seveda prilagajaš velikosti svoje družine. Važno je le to, da sestavino, ki se dalj časa kuha, daš v lonec prej, kot pa tiste, ki recimo se kuhajo samo nekaj minut.

Samo za primer bom napisala eno možno varianto zelenjavne juhe, tako, da boste videli, kako poteka sama priprava zelenjavne juhe.

Recimo, da imamo na zalogi:Zelenjavna juha

  • stročji fižol – pest ali dve

  • korenček – 2 – 3 kom

  • zeljno glavo – mala glava (ali polovica večje)

  • juho – za zalivanje (če je nimate od včeraj, je dobra tudi iz kocke)

  • cvetačo – nekaj cvetov

  • brokoli – nekaj cvetov

Na malo olja prepražim malo na lističe narezane čebule. Ko čebula malo postekleni, dodam na 1-2 cm narezan stročji fižol (pest ali dve), cca dva na koleščke narezana korenčka in polovičko na rezance narezane zeljne glave (male zeljne glave). Malo posolim in malo popopram. Dobro premešam in posodo pokrijem, da se zelenjava malo poduši v lastnem soku, po potrebi prilijem malo vroče juhe. Pazi, da se zelenjava ne zažge, ker postane grenka. Ko zelenjava usahne približno na polovico, jo zalijem z vročo juho.

Juhe dodam toliko, da je zelenjava dobro pokrita, odvisno kakšno gostoto juhe želite imeti. Zelenjavno juho kuham na počasnem ognju toliko časa, da je fižol že na tri četrt kuhan, nato dodam po navadi še na bolj drobno natrgane cvetačne in brokolijeve cvetove. To kuham običajno še cca 10 minut. Zelenjava mora biti, vsaj po mojem okusu, še malo trda in ne sme razpadati. No čisto na koncu pa zelenjavno juho zgostim še z kislo smetano, v katero sem dala malo moke. Juho dobro premešam in jo takoj postrežem.

Po juhi običajno postrežem še z palačinkami, da mi slučajno kdo ne shujša!

Če pa kakšen član vaše družine ne more preživeti dneva brez mesa, pa lahko takšni juhi dodate tudi tega. Mislim meso, ne člana. Na začetku kuhanja seveda. Ampak ta recept najdete na eni drugi internetni strani… Uživajte v zdravju!

Zelenjavna juha z brstičnim ohrovtom

Zelenjavna juha z brstičnim ohrovtom je meni osebno zelo pri srcu. Priznam pa, da jo kuham bolj v jesenskih in zimskih dnevih. Zakaj? Enostavno, ker rada kuham zelenjavne juhe iz sveže sezonske zelenjave. In povejte mi, kaj človeka, ko postane hladno bolj segreje, kot krožnik vroče juhe?

Za 4 osebe potrebujemo: Zelenjavna juha z brstičnim ohrovtom

  • Brstični ohrovt – cca 500 g

  • Krompir – 2 večja gomolja

  • Korenček – 4-5 kom

  • Čebulo – 1 srednje veliko

  • Zelenjavno juho – cca 1 l

  • Olje (ali maslo) – 2 žlici

  • Muškatni orešček-malo

  • Sol, poper

Korenje in krompir olupite in narežite na kocke (poljubne velikosti). Ohrovt očistite in ga narežite na četrtine, tiste male lahko pustite cele. Olje segrejte, dodajte čebulo in jo malo popražite, da spremeni barvo. Nato dodajte vso narezano zelenjavo, jo malo podušite in jo nato zalijte z vročo juho. Pomešajte in juho kuhajte pokrito in na nizki temperaturi še cca 15 minut. Juho na koncu, če je potrebno, še solimo, popopramo, jaz dodam še malo naribanega muškatnega oreščka.

Če pa imate radi, da so jedi malo posebne, lahko dodate, ko je juha že na mizi, še na maslu popražena sončnična semena (pazite,da semena pri praženju ne zažgete).

Da je juha zdrava, mi najbrž ni potrebno posebno razlagati!  Večkrat si jo privoščite!  In naj vam tekne!

Štajerska kisla juha

Štajerska kisla juha – drži se je sloves, da najbolj odgovarja tistim, ki so ga prejšnji dan malo preveč »cuknili«. To drži, lahko potrdim iz prve roke. Če zdajle razmišljate, da sem morda zaradi tega malo čudna, ste verjetno malo čudni mogoče vi, če se vam to še ni nikoli zgodilo. Če ste v mojih leti, seveda. Priznajte, no! Pa ne mislim, da ste alkoholik, ampak, da ste bili kdaj malo v »rožicah«.

Ampak štajerska kisla juha je vse prej kot samo to. Lahko je odličnega okusa, človeka okrepi, mu daje moč (zato jo velikokrat sestavni del menija kakšne »fešte«) in kot sem že omenila ima tudi zdravilno moč. Štajerska kisla juha, je juha, ki se je človek nikoli ne odreče.

Za 4 osebe potrebujete (količine so približne):Štajerska kisla juha

  • Krompir – ½ kg (cca 4 srednje debele gomolje)

  • Svinjina – cca ½ kg (lahko vzamemo dele glave, nogic, lahko pa tudi boljše dele mesa- jaz vzamem vsakega nekaj)

  • Vodo – 1, 5 l

  • Korenček – 1-2

  • Čebulo – 1 – srednja

  • Česen – 4 stroki

  • Lovorjev list

  • Šopek peteršilja (celega-ne narezanega)

  • Sol, poper (cela zrna)

  • Vejica timijana

  • Moko – 3 dag (2 zvrhani žlici)

  • Kis – malo

V večji lonec damo oprano meso in ga zalijemo z vodo. Takoj dodamo na debela kolesa narezano in popečeno čebulo (če pa kaj na svetu diši je to zame popečena čebula – govorim seveda o kuhinjskih dišavah), na kolesca narezan korenček (če imate rdeč in rumen korenček ( juhuhu…), toliko bolje, dajte oba), cele olupljene stroke česna, lovorjev list, timijan in peteršilj. Juho še solimo in ji dodamo malo celih poprovih zrn.

Ko je meso kuhano, ga vzamemo iz juhe. Če ste v juhi kuhali tudi glavo, potem meso previdno odluščite od kosti in skupaj še preostalim mesom narežite na manjše koščke (nogice pustite takšne kot so). Narezano meso vrnite nazaj v juho. Nato damo v juho še na podolgovate kose narezan krompir. Ko juha zavre, jo zgostimo z podmetom, ki ste ga pripravili tako, da ste moko zmešali z malo mrzle vode. Dobro premešamo in po potrebi še solimo in popopramo. Ko je krompir že kuhan, juho še malo okisamo. Premešamo še zadnjič in postrežemo.

Verjetno ste opazili, da v tem primeru nismo juhe precedili. Jaz jo ne precejam, ker se mi enostavno zdi, da potem juha »nekaj izgubi«. Res pa obstaja potem možnost, da se na vašem krožniku pojavi kakšna nepovabljena kost. Sem pa bolj previdna pri nalivanju juhe, če pa imamo za mizo tudi otroka, njemu pa juho obvezno precedim. Če se boste odločili, da boste juho cedili tudi zase, potem obvezno v juho vrnite tudi zelenjavo, morda ni potrebno peteršilja, ampak to je vaša odločitev.

Za drugič pa lahko poizkusite narediti štajersko juho tudi malo drugače. Vse ostalo ostane isto, le da v tem primeru ne zakuhamo v juho krompirja, ampak naredimo žličnike in namesto krompirja, v juho zakuhamo žličnike.

Zdaj pa že končno za mizo, sline se že cedijo…Pa DOBER TEK!

Kremna juha iz prekajene postrvi

Kremna juha iz prekajene postrvi se običajno pripravlja ob posebnih priložnostih, lahko pa si jo privoščite kadarkoli. Je okusna, enostavna za pripravo in hitro narejena.

Za 4 osebe potrebujete:Kremna juha iz dimljene postrvi

  • Prekajeno postrv – cca 60 dag

  • Rumenjak – 2 kom

  • Šalotko – 2 kom

  • Smetano – 2,5 dl

  • Mleti beli poper

  • Sol

  • Sok pol limone

Postrvi posnamemo kožo in izluščimo fileje (če je to za vas problem, potem prosite prodajalca rib, da to naredi namesto vas).

Šalotki olupimo in ju narežemo na četrtine in ju skupaj z ribjimi obrezki kuhamo v cca 60dl vode. Kuhamo v odkriti posodi, na mali temperaturi približno 40 minut.

To jušno osnovo precedimo. File postrvi narežemo (nekaj koščkov prihranimo za okrasitev) in skupaj z smetano zmeljemo v mešalniku v kašo.

Tako kašo zalijemo z prej kuhano in precejeno jušno osnovo in vse skupaj na rahli temperaturi kuhamo še od 10 do 15 minut.

Juho previdno začinimo s soljo, poprom in limonovim sokom. Rumenjaka razžvrkljamo.

Juho odstranimo z ognja in jo zgostimo z rumenjakom.

Juho nalijemo na krožnike in jo okrasimo z prihranjenimi koščki fileja postrvi. Pa naj vam tekne.

Njami, prava poslastica!

Sirova juha s šampinjoni

 

Ste ljubitelji jedi, ki vsebuje veliko sira? Sirova juha s šampinjoni je pravi zadetek! Takšna juha res ni najbolj priporočljiva za tiste, ki hujšajo. Prepričana pa sem, da si jo lahko mirne vesti kdaj pa kdaj privošči vsakdo. Boste hujšali jutri, danes pa le razveselite in »pocrtlajte« svojo dušo.

Za 4 osebe približno potrebujete:Sirova juha s šampinjoni

  • Šampinjone – cca 30 dag

  • Topljeni sir – cca 20 dag

  • Gorgonzolo – 5 dag

  • Mleko – 1 l

  • Čebulo – 1 srednje veliko

  • Maslo – cca 3 žlice

  • Moko – 2 žlici

  • Mleti muškatni orešček – ščepec

  • Manjši šopek peteršilja

  • Poper, sol

Šampinjone dobro očistimo in narežemo na tanke lističe. Čebulo olupimo in jo narežemo na male kocke. Gorgonzolo in topljeni sir zrežemo na drobne kocke.

V jušnem loncu razpustimo maslo, dodamo čebulo, jo malo popražimo, dodamo narezane šampinjone, premešamo, še malo popražimo in dodamo moko.

Postopoma dodajamo mleko, mešamo in počasi dodamo ves sir. Juho ob stalnem mešanju zavremo in jo vremo tako dolgo, da se siri raztopijo. Ne pozabite juhe vseskozi mešati.

Juho začinimo s poprom, soljo ter z muškatnim oreščkom. Oprani, posušeni in sesekljani peteršilj potresemo čisto nazadnje.  Juho lahko postrežemo tudi z opečenimi kruhovimi kockami. Verjamem, da boste to, kar ste skuhali, z veseljem pojedli. Pa DOBER TEK!

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • …
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • …
  • 15
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se