Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Jota

Jota je ena izmed mojih najljubših enolončnic. Vsebuje stvari, ki jih imam zelo rada. Dobro deluje na mojo prebavo, me nasiti in kar je meni tudi pomembno je to, da me močno ogreje. Tako, da joto začnem kuhati šele, ko prične poletje prehajati v jesen. Ampak prej tako ali tako ne dobiš nikjer kakšnega dobrega zelja ali repe, a ne? O, še nekaj pomembnega – lahko jo skuhaš tudi prejšnji večer in ko prideš naslednji dan domov, lačen in premražen, te tam že čaka pripravljena jota. Samo še pogreješ in že je na mizi. Njami…

Za 4 osebe približno potrebujemo:jota

  • Fižol – ½ kg (predlagam, da vzamete kar kuhanega, iz konzerve,)

  • Krompir – ½ kg

  • Kislega zelja – 1/2 kg (ali kisle repe)

  • Slanine – 15 – 20 dag

  • čebula – 1 srednje velika

  • česen – 3 – 4 stroke

  • moko – cca 5 dag (3 zvrhane žlice)

  • lovorjev list

  • paradižnikova mezga – cca 1 žlica

  • po želji malo prekajenih rebrc ali vratovine.

Če bomo uporabili surov fižol, potem ga prejšnji večer namočimo in ga drugi dan v isti vodi tudi skuhamo. To nam ni potrebno storiti, če smo kupili kar konzerve z kuhanim fižolom. Krompir olupimo, narežemo na kocke in ga damo kuhat v malo slane vode. Kislo zelje, z lovorjevim listom vred (kupimo tistega narezanega) damo kuhat v svoj lonec – tudi v malo vode.

Med tem časom, ko se zelenjava še kuha, slanino narežemo na drobne kocke, jo popražimo, dodamo sesekljano čebulo, pražimo tako dolgo, da čebula rahlo zarumeni, dodamo moko, še malo popražimo in dodamo toliko mrzle vode, da se moka lepo razkuha. Prežganje je pripravljeno.

Ko sta krompir in fižol kuhana, ju poberemo iz vode in dodamo k zelju. Ko ponovno zavre, primešamo pripravljeno prežganje. Dobro premešamo, dodamo strt česen, paradižnikovo mezgo in začinimo po okusu. Premešamo in kuhamo še cca 10 minut, da se okusi dobro prepojijo. Jota naj ne preveč gosta.

Tisti, ki bi radi joti dodali še okus in vonj po prekajenem mesu, dajte skupaj z zeljem kuhati nekaj prekajenega mesa (reberca so zakon!).

Zdaj čisto na koncu samo še meso narežete na kocke in z njim zadenete joti še zadnji udarec. To bo dišalo! Pa DOBER TEK.

P.s.:

Zraven lahko  ponudite še kakšen popečeni kruh z naribanim sirom, ampak to je že “luksus”!

Sorodni recepti:

Vampi po tržaško
Krompir v oblicah
Pečene krompirjeve polovičke
Enolončnica s kolerabo

Dodaj odgovor Prekliči odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se