Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Juha iz gob

Se radi sprehajate po gozdu in nabirate gobe? Nabirate, pa jih nič ne naberete, a vam juha iz gob še vedno ne gre iz glave? Nič hudega, lahko daste katerekoli gobe (užitne, seveda). Zame so seveda najboljši jurčki, a če drugih ni, so dobri tudi kupljeni šampinjoni.

Potrebujemo:Juha iz gob

  • Gobe – cca 300 g

  • Čebulo – 1 čebula

  • Juha – cca 1l (lahko iz kocke)

  • Maščoba – cca 40 g (cca 4 žlice)

  • Moka – 2 žlici

  • Česen – 1 strok

  • Krompir – cca 300 g (2 -3 gomolji)

  • Peteršilj

  • Kisla smetana – po okusu

  • Sol, poper po potrebi

Najprej krompir olupimo ga narežemo na manjše kocke in ga damo kuhati v vrelo, malo slano vodo.

Med tem, ko se krompir kuha na maščobi malo popražimo čebulo. Ko čebula postekleni, dodamo na lističe narezane gobe, zopet malo popražimo, dodamo še strti česen in posujemo z moko. Premešamo in zalijemo z juho in malo pokuhamo. Nato dodamo kuhani in odcejeni krompir. Juho na koncu lahko malo okisamo, po potrebi dosolimo in popopramo, dodamo sesekljan peteršilj in smetano. Takoj postrežemo. Teknilo vam bo!

Moko lahko tudi izpustite in v tem primeru, za zgostitev zmečkate kar nekaj kuhanega krompirja. Juha iz gob je lahko servirana kot predjed ali pa kot samostojen obrok. V takem primeru lahko ponudite zraven črni kruh.

Juha iz fižola malo drugače

Bi danes jedli nekaj brezmesnega, a vseeno nasitnega? Bi lahko bilo to nekaj na »žlico«? Potem si lahko privoščite fižolovo juho. Juha iz fižola vas bo sigurno nasitila, ogrela in vam dala novih moči, čeprav meso še mino juhe ni šlo.

Za moj najljubši recept fižolove juhe potrebujete (za 4 osebe): Juha iz fižola

  • Rdeči fižol – slabega ½ kg (lahko tistega iz konzerve

  • Olje – cca 3 žlice

  • Čebulo – košček samo

  • Moko – slabe 2 žlice

  • Lovorjev list

  • Peteršilj – vejico do dve (in ne ga sekljati)

  • Limonine lupine – košček

  • Riž ali široke rezance – 5 dag

  • Sol, poper

Če vam povem po pravici, jaz vedno uporabim fižol iz konzerve, ker je juha bistveno prej pripravljena. Res pa je, da sem previdna pri izbiri fižolovih konzerv, ker meni osebno ni vsak fižol dober. Izberem take konzerve, v katerih je tudi fižolovka okusna, ne samo fižol.

Takole, fižol iz konzerve vsujemo v posodo in ga pretlačimo (lahko s paličnim mešalnikom). Fižolovko prej odlijemo iz fižola in jo prihranimo.

Nato segrejemo maščobo, dodamo čebulo, premešamo in takoj dodamo moko. Malo še popražimo in takšno prežganje zalijemo z malo mrzle vode, da se lepše razpusti in ga zlijemo k fižolu (če vam je lažje, pa lahko prežganje tudi pretlačite skozi cedilo).

Fižolu zdaj prilijemo fižolovko in če jo je premalo, dolijemo še vroče vode. Količina tekočine je odvisna od tega, kako gosto juho bi radi.

Juho dobro premešamo, dodamo lovorjev list, peteršilj in malo limonine lupine. Posolimo in popopramo. Zdaj se morate samo še odločiti, kaj boste zakuhali v juho. Riž ali testenine, oboje bo dobro. Juho med kuhanjem večkrat premešajte in kuhajte, dokler niso testenine (ali riž) kuhane. Zdaj lahko iz juhe odstranite lovorjev list in vejico peteršilja in fižolovo juho postavite na mizo.

Če ste ljubitelji tudi paradižnika, bo dušen in pretlačen paradižnik v fižolovi juhi, zelo dobrodošel dodatek. Dodamo ga kar med kuhanjem juhe.

Takšna juha je lahko čisto samostojen obrok, če pa imate pri roki še kakšno sladico, toliko bolje. Pa dober tek.

Prekmurski bograč

Če bi želeli skuhati „ta pravi“ prekmurski bograč, potem rabite vsaj tri vrste mesa – svinjskega, govejega in divjačino. Če pa pripravite bograč malo „po domače“, lahko vzamete za pripravo samo dve ali pa celo samo eno vrsto mesa. Jaz ponavadi vzamem malo svinjine in malo govedine, divjačino pa izpustim, pa je kljub temu bograč okusen.

Za pripravo takšnega bograča (4 osebe) rabimo:Prekmurski bograč

  • govedino – cca ½ kg (bočnik, če je mogoče)

  • svinino – cca ½ kg ( če boste uporabili samo eno vrsto mesa, potem vzamete tistega cca 1 kg)

  • krompir – cca ½ kg

  • česen – 4 stroki

  • čebulo – 4 srednje velike

  • svežo papriko – 2kom (lahko različne barve)

  • papriko v prahu – 1 žlica

  • suhe gobe – dobro pest

  • olje (ali mast) – cca 5dag (5 velikih žlic)

  • sol, poper

  • belo vino – cca 2 dl

  • lovorjev list – 1 – 2 lista

  • timijan – malo

  • feferon – malo (saj veste, tistega, ki malo peče)

Sestavin je kar nekaj, dela tudi. Za enega! To delo je lepše v dvoje. Pa veselo na delo!

Svetujem, da si naj prej vse sestavine narežete in potem pričnete z pravo kuho. Meso (vsako zase) narežite na ne prevelike koščke. Čebulo in česen – vsako zase – sesekljamo, papriko očistimo in jo narežemo na rezance. Krompir olupimo, podolgovato narežemo in še gobe poparimo ter dobro ožmemo.

Zdaj pa zares!

Na razgreti maščobi najprej malo popražimo sesekljano čebulo, dodamo govedino, dobro premešamo in na malem ognju, v pokriti posodi, oboje dušimo. Ko je govedina že na pol mehka, dodamo svinjino, malo popražimo, dodamo sesekljan česen, premešamo, posujemo z mleto papriko, dobro premešamo in dodamo še svežo narezano papriko, lovorjev list, timijan, poparjene in ožete suhe gobe, solimo in popopramo. Vse skupaj dobro premešamo. Na zadnje naložimo še narezan krompir in po želji še malo feferona. Vse skupaj še zalijemo z belim vinom. Dobro premešamo in pokrito (na malem ognju) dušimo do konca. Krompir naj ostane cel, jed ne mešamo in lonca ne odkrivamo.

Zdaj ste pa od vseh teh vonjav, najbrž že pošteno lačni. Kar hitro za mizo in samo še DOBER TEK.

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • …
  • 7
  • 8
  • 9

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se