Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Goveji golaž z šampinjoni

Goveji golaž z šampinjoni vam priporočam predvsem jeseni ali pa pozimi, to se pravi , ko je zunaj mraz. Ker, če vas tole ne bo segrelo, potem pa ne vem kaj vas bo. Mogoče zakuhano vino? Verjetno, samo danes morate tudi nekaj jesti, a ne? Recept deluje malo zakompliciran in sigurno se vam zdi, da bo veliko dela. Ampak ni tako, samo jaz malo »preveč pišem«. Poizkusite, ne bo vam žal.

Za 4 – 5 oseb približno potrebujemo: Goveji golaž z šampinjoni

  • Goveje meso cca 1, 5 kg

  • Čebulo – vsaj ½ kg (nikoli je ni preveč, vsaj zame ne)

  • Šampinjone – 300 g (ali katere druge gobe)

  • Česen – 5 strokov (če ga imate še kaj, ga le dodajte)

  • Sladko mleto papriko – cca 2 žlici

  • Paradižnikovo mezgo – cca 300 ml

  • Juho – cca 400 ml

  • Paradižnikov sok – cca 300 ml (doma narejen ali kupljen)

  • Papriko – 2 kom (če želite jed imeti tudi lepo, vzemite dve različni barvi)

  • Olje – cca 5 žlic

  • Kumino – 1 žličko

  • Majaron – po okusu

  • Črno vino – malo – po okusu – naj ga bo nekaj tudi za vas)

  • Sol, poper

  • Kisla smetana – če želite

Najprej se spravite k rezanju (sem pozabila omeniti, da rabite nabrušen nož, tako bo veliko lažje).

Čebulo olupimo, jo narežemo na drobno, česen olupimo, ga sesekljamo skupaj z kumino, oprano in posušeno meso narežemo na poljubne kocke.

Na segretem olju najprej posteklenimo čebulo, dodamo meso in še malo popražimo. Večkrat premešamo, da se kaj ne zažge. Ko pričenja meso, skupaj z čebulo, pridobivati na barvi, mu dodamo še sesekljan česen z kumino. Dobro premešamo, posujemo z sladko papriko, zopet dobro premešamo, dodamo še paradižnikovo mezgo, paradižnikov sok, zdrobjen majaron, malo vina, posolimo, popopramo, premešamo in nazadnje prilijemo še juho. Dobro premešamo še enkrat in na malem ognju, pokrito kuhamo cca 1 uro.

Zdaj je čas, da se malo oddahnemo in naredimo požirek črnega (ali pa rdečega) Saj smo si ga pošteno zaslužili, a ne?

Ko se golaž kuha cca 1 uro, mu dodamo očiščeno in kocke narezano papriko (kako čudovit okus da golažu sveža paprika). Po cca 15 – 20 minutah golažu dodamo še na lističe narezane in z limono pokapljane (da ne počrnijo) šampinjone. Dobro premešamo in kuhamo še cca 10 minut. Če mislite, da v golažu še ni dovolj dobrot, mu čisto na koncu dodajte še malo premešane kisle smetane.

Če pa imate občutek, da se golaž ni dovolj zgostil, v kislo smetano dajte še žličko moke, premešajte in vlijte k golažu.

Zdaj ste pa sigurno že pošteno lačni, pojdite že jesti! Pa poglejte po mizi, mogoče ste zame pozabili dati pribor. Prihajam! Ne, ne se bati, samo DOBER TEK vam želim.

Fižol z papriko in paradižnikom

FIŽOL z papriko in paradižnikom (preprosta jed)

Bi danes jedli morda nekaj preprostega, a vendar okusnega? Potem bo tole ideja za Vas. Ta jed je preprosta za pripravo, pripravi jo lahko tudi čisti začetnik v kuhanju. Dopušča pa tudi veliko improvizacije, glede na sestavine, ki jih imate.

Količine so za 4 osebe

Potrebujete nekaj osnovnih sestavin:Fižol z papriko in paradižnikom

  • Kuhan fižol – 4 male pločevinke (jaz vedno kupim kuhan fižol);

  • Paprika – 2 kom (jaz dam običajno eno zeleno in eno rumeno),

  • Čebula – 2 kom (zame čebule ni nikoli preveč, res jo imam rada);

  • Pelati – 1do2 konzervi – ali pa kar doma olupljeni paradižniki;

  • Česen – 2 stroka;

  • Sol;

  • Poper;

  • Olje -2-3 žlici

Čebulo narežemo na lističe. Segrejemo olje, dodamo čebulo in jo malo popražimo. Ko čebula postekleni, ji dodamo na kocke narezani papriki in pražimo dalje. Ko paprika prične spreminjati barvo, dodamo sesekljan česen, premešamo in dodamo odcejen fižol. Dobro premešamo, posolimo in popopramo. Nato dodamo še sesekljane pelate ali domače paradižnike. Vse skupaj premešamo in kuhamo na mali temperaturi še cca 30 minut, da se okusi dobro prepojijo, pelati pa se dobro razpustijo.

Tako pripravljen fižol je lahko samostojna jed, ki bo še boljša, če boste v njo narezali tudi kakšno dimljeno klobaso, zraven pa ponudili še zeleno solato. Zraven se poda črn kruh. Ta jed, brez klobase, pa se odlično poda tudi k mesu na žaru. Vas tole spominja na prebranec?  Mogoče samo nekaj sestavin.  Teknila vam bo v vsakem primeru!

Enolončnica z brokolijem

Ugotovila sem, da imam vedno bolj rada enolončnice. To se pravi nekaj na žico.  Te jedi so po navadi hitro pripravljene, so mešanica tistih sestavin, ki jih imamo trenutno doma in so vedno dobre, če imamo le malo domišljije. In to ženske sigurno vedno imamo.  Vse te lastnosti ima tudi enolončnica z brokolijem, pa še domišljije veliko ne rabiš.

Preprosta, okusna in v dobre pol ure pripravljena enolončnica je tudi ta z brokolijem.

Če ste 4 približno potrebujete:enolončnica z brokolijem

  • Brokoli – 1 glava

  • Čebula – ne prevelika

  • Krompir – 2 srednje velika

  • Česen – 1-2 stroka

  • Zelenjavna juha ( iz kocke) – cca 1,5 l 

  • Olje (če je le možno naj bo oljčno) – cca 2 – 3 žlice

  • Sir (če je možno naj bo gorgonzola) – po želji – jaz ga dam cca100 g

  • Poper, sol (ali mešanica začimb)

Predpriprave so najdaljše, saj je potrebno čebulo in česen na drobno sesekljati, krompir olupiti, ga narezati na kose in opran brokoli razdeliti na cvetove.

Zdaj pa glavna priprava. Na ne preveč vročem olju popražite čebulo, samo da postekleni, dodajte česen, ga na hitro popražite in takoj dodajte na kose narezan krompir. Premešajte in na malem ognju pražite še cca 2-3 minute, nato zalijte z toliko juhe, da bo zelenjava dobro pokrita.

Ko je krompir že skoraj mehak, dodamo še brokoli. Dobro premešamo. Enolončnica se naj kuha na ne preveč močnem ognju tako dolgo, da bo zelenjava mehka (ko je krompir kuhan je vse ostalo tudi kuhano). Zmehčano zelenjavo precedite in jo pretlačite z paličnim mešalnikom. ( če nimate paličnega mešalnika – potem pa se znajdite kako drugače). Zmes vlijete nazaj v juho, v kateri se je zelenjava kuhala, dodajte še pretlačeno gorgonzolo in malo še pokuhajte. Če je potrebno, enolončnico še dosolite in popoprajte.

Če imate radi kislo smetano, jo lahko dodate čisto na koncu. Premešajte in veselo za mizo. Ja, pa ne sami, prej morate še ostale poklicati.     PA DOBER TEK!  

Ja, še tole. Ni vam potrebno vedno pretlačiti vso zelenjavo, naslednjič lahko pustite nekaj brokolija celega. Če želite bolj gosto enolončnico, potem dodate manj juhe, če pa dodate še več tekočine, pa dobite že kar brokolijevo juho. Juhuuu, kako enostavno! 

Dimljena krača z zelenjavo

Imate občutek, da bi danes jedli nekaj na žlico? Imate na zalogi nekaj zelenjave, pa vendar bi kosilo moralo dišati malo tudi po mesu? Malo pobrskajte po hladilniku, lahko tudi po skrinji. Ste mogoče odkrili kakšno malo dimljeno kračo, ki bi jo morali še porabiti, pa niste vedeli kako?

Če to približno drži, potem lahko skuhate to kračo, skupaj še z nekaj zelenjave. Tako nastane jed, ki se imenuje dimljena krača z zelenjavo.  Pa začnimo. Ne bo težko!

Za cca 4 osebe potrebujemo:Dimljena krača z zelenjavo

  • Dimljeno kračo – manjšo (lahko pa uporabimo tudi kakšen drug kos svinjine, samo da je dimljen.

  • Mladi grah – cca 100g

  • Krompir – 2 srednja

  • Por – 1 steblo belega dela pora (čebula bo tudi dobra)

  • Paradižnik – 2 kom

  • Sesekljani peteršilj – malo

  • Moko – malo za zgostitev

  • Mešanica začimb, poper

  • Lahko tudi malo rdeče paprike –po želji

Kračo v loncu skuhajte do mehkega. Ko meso lahko ločite od kosti je krača kuhana. Odstranite še odvečno kožo in maščobo. Saj veste, holesterol, pa take stvari! Kar je še ostalo od krače (ne bo veliko), razrežite na koščke. Juho nikar ne zavrzite.

Paradižnik olupite (ali pa vzemite tistega olupljenega iz konzerve), olupite tudi krompir in oboje narežite na male kockice. Por očistite in ga narežite na tanke kolobarčke.

Juho pristavite nazaj na ogenj in ji dodajte narezano meso, narezan krompir in por ter kuhajte vse skupaj tako dolgo, dokler ni krompir na pol kuhan. Dodajte še mladi grad (lahko tudi iz konzerve,) narezan paradižnik, mešanico začimb in malo popoprajte. Dobro premešajte. Juha naj se kuha še cca 10 – 15 minut (grah mora biti kuhan).

V skodelici zmešajte malo moke in mrzle vode (lahko dodate še ščepec paprike v prahu) ter med mešanjem postopoma vlivajte v juho. Na tak način pridete do tiste gostote juhe, ki vam je všeč( ampak z zgoščevanjem nikar ne pretiravajte). Juho še malo pokuhajte, da se moka dobro razpusti. Na koncu juho še posujete z peteršiljem in gremo za mizo! DOBER TEK!

Zeljna juha

Bi danes skuhali kakšno preprosto, poceni in okusno juho? Potem lahko poizkusite z zeljno juho. Zeljna juha je zelo zdrava jed in z manjšimi spremembami sestavin, lahko dobite tudi dietno zeljno juho. Vendar takrat adijo krompir in maščoba in dober dan paradižnik in sveža paprika. Ampak o tej zeljni juhi na kakšni drugi strani.

Potrebujemo:Zeljna juha

  • Zeljna glava – ne prevelika – no odvisno, koliko prisklednikov imate;

  • Krompir – cca ¾ kg;

  • Slanina- cca 2 dkg;

  • Žlica olja

  • Žlica do dve sesekljane čebule;

  • Moka – cca 3 žlice

  • Voda – cca 3 l

  • Paprika v prahu – 1 žlička;

  • Sol;

  • Poper.

Olje segrej, dodaj na tanko narezano slanino, dobro premešaj, malo popraži in dodaj sesekljano čebulo. Ko čebula rahlo porumeni, dodaj na rezance narezano zelje (saj veš, da moraš trde dele zelja odrezati, a ne?), premešaj, posuj z mleto papriko in dodaj na kocke narezan krompir. Vse skupaj dobro premešaj in praži toliko časa, da zelje dobro uplahne. Dodaj sol in poper. (jaz dam malo soli in malo vegete). Vse skozi mešaj, da se ti sestavine ne primejo na posodo. Ko je zelje dodobra uplahnilo, ga popraši z moko, zopet premešaj in zalij z vrelo vodo. Kuhaj do mehkega. Zeljno juho lahko postrežeš tudi z kruhovimi opečenimi kockami.

Če se ti po hladilniku valja še kakšen konček kuhanega ali pečenega svinjskega mesa, ga mirno nareži na kocke in ga dodaj zeljni juhi cca 10 minut predno jo postaviš na mizo. Bo prav super!

Če ne maraš zeljno juhe zgostiti z moko, jo lahko izpustiš in na mesto nje enostavno zmečkaš nekaj v juhi že kuhanega krompirja, kar bo jed prav tako zgostilo.

Nič ne kompliciraj, naredi po svojem okusu! PA DOBER TEK!

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • …
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se