Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Panirane dežnikarice

Panirane dežnikarice ali po domače pohane marele so odlična gobja jed, ki jo na žalost lahko pripravljamo le takrat, ko rastejo v naravi. Res pa je, da lahko panirane shranimo tudi v zamrzovalnik, a ne za dolgo.

Potrebujemo:Dežnikarica

  • dežnikarice
  • jajca
  • moko
  • drobtine (lahko tudi brez njih)
  • maščobo za cvrtje

Paniramo samo klobuke dežnikaric. Klubuke najprej očistimo z čisto krpo in jih razrežemo na poljubne komade. Spodnji del klobukov rahlo osolimo. Nato jih pomokamo,  potegnemo skozi stepeno jajce in nazadnje še povaljamo v drobtinah. Tako pripravljene klobučke na hitro ocvremo v vročem olju. Ko so zlato rumeni, jih poberemo iz maščobe, ter jih damo na papirnati prtiček, da se odteče odvečna maščoba. Postrežemo jih lahko z tatarsko omako, z  krompirjem,  različnimi solatami… Zame je zmagovalna kombinacija z krompirjevo solato. Pa dober tek!

P.s.: Imaš vprašanje zame? Piši na facebook stran: Kaj kuhati danes?

Juha iz lisičk

Spomnim se še časov, ko si samo stopil v gozd in že si naletel na gobe. Zame, ko rečem goba, mislim na jurčka in še na cca 5 drugih različnih vrst. Te odlično poznam in ni variante, da katero zamenjam s kakšno strupeno (po mojem, tisti ki nabirajo kar vse po vrsti, ne da bi jih dobro poznali, igrajo »rusko roleto«). V tistih časih, smo nabirali samo jurčke, ker jih je bilo toliko, da drugih sploh nismo pobirali. Ni bilo potrebe. Ampak zdaj je drugače. Zdaj nabiram  med drugim tudi lisičke in sploh niso slabe.  Zato bo  juha iz lisičk bo sigurno dobra izbira,  sicer bi lahko uporabili  tudi kakšne druge gobe.

Za 4 osebe približno potrebujemo:Juha iz lisičk

  • lisičke – cca 300 g (ali katere druge gobe)

  • krompir – 2 večja gomolja

  • paradižnik – 1 manjši (lahko vzamete tudi tistega iz konzerve-ga ni potrebno lupiti)

  • česen – 1 strok (samo, da bo malo dišalo)

  • čebulo – 1 kom – naj bo bolj majhna

  • zelenjavno juho – cca 1 do 1 1/2 l (kar tisto iz kocke)

  • jedilni škrob – 1 – 1 in pol žlice

  • lovorjev list – 1 večji list

  • sol, poper

  • sesekljani peteršilj – 2 žlici

  • olivno olje -2 žlici (če nimate olivnega, pa katerega drugega)

  • navaden jogurt – 1 žlica (za okisanje juhe lahko uporabite tudi kislo smetano, če ne prenesete nič mlečnega, pa uporabite malo žličko belega kisa)

Najprej lisičke dobro očistimo in jih poljubno narežemo. Čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo. Prav tako olupimo in na kocke narežemo krompir in paradižnik.

Na olju najprej popražimo čebulo in ko postekleni, dodamo še lisičke. Zopet dobro premešamo, pražimo (cca 1-2 minute) in dodamo krompir. Premešamo in pražimo še nekaj minut.

Dodamo česen, dobro premešamo in takoj dolijemo juho. Dodamo še lovorjev list in kuhamo tako dolgo, da se krompir skuha.

Ko je krompir kuhan, dodamo škrob umešan z nekaj žlicami hladne vode (toliko vode, da dobite tekočo zmes), paradižnik, sol in poper. Ne pozabite vse skozi mešati. Malo še pokuhamo in po želji juho še okisamo. S čim, pa odločite sami. Jaz jo z žlico gostega navadnega jogurta, če ga pa nimam, okisam z kislo smetano in če te ni….potem šele pride na vrsto kis. Juho lahko, namesto s škrobom, zgostimo tudi tako, da dobro zmečkamo nekaj krompirja. 

V upanju, da ste dober poznavalec gob (v nasprotnem primeru je lahko to zadnji recept, ki ga berete), vam želim dober tek.

P.s.: Imate kakšno vprašanje zame? Pišite na facebook stran: Kaj kuhati danes?

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se