Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Pita z jurčki

Ste nabrali nekaj jurčkov? Mogoče bi za spremembo danes bila na jedilniku pita z jurčki.

Za normalno velik pekač za pite (ali pa več malih modelčkov) potrebujem:Pita z jurčki

  • maslo – cca 12-13 dag

  • moko – cca 20dag

  • sol – malo

  • vodo – cca 3-4 žlice

Za nadev:

  • jurčke – 30 dag (lahko tudi druge gobe)

  • maslo – 30 g

  • rumenjak – 2 kom

  • česen – 1 strok

  • sladko smetano – cca 1,25 dl

  • sveži peteršilj – 1 žlica

  • sol, poper

Moko vsujem na delovno površino, jo solim in dodam maslo. Maslo z nožem pomešam z moko in ga sesekljam. Nato ga še z rokami dobro vtrem v moko, tako, da dobim drobtinasto zmes. Dodam cca 3-4 žlice tople vode in na hitro zgnetem gladko testo. Pekač za pito dobro namažem (z maslom) in ga obložim z testom (dno in stene pekača). Pekač postavim na hladno (hladilnik).

Medtem gobe dobro očistim in narežem na lističe. Česen olupim in sesekljam. Sesekljam tudi peteršilj. Maslo razpustim in mu dodam narezane jurčke in sesekljan peteršilj. Premešam in pražim cca 10 minut. Dodam še sesekljan česen, solim in popopram. Dobro premešam in odstavim z ognja.

Pečico segrejem na 190 st.C.

Rumenjaka razmešam, dodam smetano in dobljeno zmes vlijem k jurčkom. Dobro premešam in z dobljeno zmesjo napolnim z testom obloženi pekač.

Pekač postavim v segreto pečico in pečem cca 20 – 30 minut. Vse skupaj mora biti zlato zapečeno.

Juha iz štorovk

Juha iz štorovk je preprosta jed, ki je hitro kuhana

Za 4 osebe potrebujem:Juha iz štorovk

  • krompir – cca 400 g

  • štorovke – cca ½ kg (lahko so katerekoli gobe)

  • juha iz kocke – cca 1 ½ l

  • lovorjev list

  • celi poper

  • koncentrat gobove juhe (iz vrečke) – 2- 3 žlici (lahko knor gobova juha)

  • sesekljani peteršilj

  • vino – malo, za okus

Krompir olupim, ga narežem na kocke in ga stresem v lonec z juho. Pridam še očiščene in poljubno narezane štorovke, lovorjev list in celi poper. Ko je krompir kuhan, vse skupaj zgostim z koncentratom gobove juhe, premešanega z malo hladne vode. Malo pokuham in na koncu dodam še malo vina in sesekljani peteršilj. Tako, juha iz štorovk je pripravljena, da jo postrežem. Na mizo priložim še kislo smetano in črni kruh. Dober tek želim!

Panirani jurčki

Panirani jurčki so lahko odlična predjed, lahko pa si jih privoščite tudi kar tako.

Za paniranje izberem jurčke srednje velikosti, pravzaprav, rajši manjše, kot večje. Seveda morajo biti čvrsti , „mesa“ v njih ne sme biti.

Potrebujem:Panirani jurčki

  • jurčke
  • jajca
  • moko
  • drobtine
  • sol, poper
  • maščobo za cvrtje

Jurčke, če je le mogoče, narežem vzdolžno, na debelino cca 5 mm. Če hočem imeti lepo obliko moram kar paziti, da se mi ne prelomijo. Narezane jurčke malo posolim in malo popopram. Nato jih pomokam, potegnem skozi stepeno in rahlo osoljeno jajce in nazadnje jih dam še v drobtine. Maščobo segrejem in jurčke zlato rjavo ocvrem, na obeh straneh. Ocvrte položim na papirnato brisačo, da se maščoba odteče. Postrežem še vroče, z tatarsko omako in vsaj zame obvezno limono ter mešano solato.  Pa DOBER TEK!

Tako kot dežnikarice, si lahko panirate in shranite v zamrzovalnik, tudi jurčke.

P.s.: Iščete kakšen recept, pa ga niste našli? Ali pa imate samo vprašanje zame? Pišite na facebook stran: Kaj kuhati danes?

Vložene štorovke

Prihaja čas, ko bo štorovk obilo (saj moralo bi jih biti). Iz njih si lahko skuhamo dobro juho, lahko si jih prepražimo z jajčko,  nekaj si jih  shranimo v zamrzovalnik, odlične pa so tudi vložene štorovke. Te počakajo dlje in jih lahko uživamo celo zimo. Seveda, če smo bili pridni pri nabiranju.

Za vložene štorovke rabim:Vložene štorovke

  • štorovke – (mlade )

  • vinski kis – na 1/2 l kisa dodam še  2 l vode

  • voda – za prekuhavanje štorovk

  • sol – 7 dag

    – sladkor  -7 dag

  • lovorjevi listi

  • cel poper (na mali kozarček cca 4-5 zrn)

  • šalotko

Štorovke dobro očistim, po potrebi razrežem in na hitro operem. Nato jih dam kuhati v vročo vodo in ko voda ponovno zavre, jih kuham še dobrih pet minut. Dam jih na cedilo in jih pustim, da se  odcedijo. Odcejene pričnem zlagati v kozarčke, vmes dodam olupljeno šalotko, lovorjev list in celi poper . Količino začimb dodam glede na velikost kozarčkov. Na koncu jih zalijem z prevretim kisom, ki sem mu pred vretjem  dodala vodo, sol in sladkor.  Vse skupaj, s kuhalnico  malo pomešam, da pride tekočina do vseh štorovk, da potem niso preveč sluzaste. Kozarce dobro zaprem in jih pokrijem z deko, da se počasi ohlajajo. Ohlajene zložim v hladno klet. Prav tako kot jurčki, so tudi vložene štorovke, prava popestritev naših jedilnikov, ko ni svežih gob, razen šampinjonev, seveda.

Nasvet: Zelo težko je določiti, koliko štorovk boste rabili, da boste porabili zgoraj omenjeno količino kisa.  To je odvisno od tega, kako na trdo  boste “natlačili” štorovke v kozarec. Ta občutek boste dobili z prakso. Predlagam, da jih ne natlačite preveč, ker potem kis ne more do njih, zato so potem zelo sluzaste.   Pa veliko užitkov!

P.s.: Imaš vprašanje zame? Piši na facebook stran: Kaj kuhati danes?

Vloženi jurčki

Vloženi jurčki so odlična priloga  k raznovrstnim  narezkom. Iz njih lahko pripravimo tudi gobjo solato, ali pa jih, namesto šampinjonov damo na pico. Pri nas doma nimamo radi preveč kislih stvari,  za to je tudi ta recept takšen, da gobice niso preveč kisle. Zame ravno prav.

Potrebujem:Vložene gobe

  • jurčke –  za pribljižno 10 malih kozarčkov (mlade, predvsem pa čvrste)

  • vinski kis – ½ l

  • vodo – 2 l

  • sol – 7  dag

    – sladkor – 7 dag

  • celi črni poper

    – lovorjeve liste

    – voda za prekuhavanje jurčkov

Jurčke ostrgam z nožem in obrišem z čisto krpo.  Male pustim cele, malo večje narežem na kocke. Najprej zavrem vodo. Jurčke dam v vrelo vodo in ko zavrejo, jih kuham cca 2 minuti, nato jih s penavko poberem iz vode. Pustim jih na cedilu, da se  odcedijo. Medtem zavrem mešanico kisa, vode, soli in sladkorja. Odcejene jurčke zložim v dobro oprane kozarčke, dodam nekaj celih poprovih zrn in lovorjev list  ter  zalijem z prevretim kisom.  Čisto narahlo pomešam z kuhalnico, da pride tekočina do vseh gob, da potem niso sluzaste. Kozarčke res dobro zaprem, pokrijem z deko in pustim, da se kozarčki ohladijo. Ohlajene shranim v hladno klet.

Na enak način pripravljam tudi vložene šampinjone. Tisti, ki rastejo v gozdovih, so najboljši. Moj predlog je, da jih nabirate le, če jih dobro poznate.

P.s.: Imate vprašanje zame? Pišite na facebook stran: Kaj kuhati danes?

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se