Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Solata iz ješprenja in gobic

Solata iz ješprenja in gobic je lahko okusen in čisto samostojen obrok.

Za pripravo potrebujem:Solata iz ješprenja in gobic

  • ješprenj – 1 ½ skodelice

  • gobe – cca 30 – 40 dag – katere koli (štorovke, jurčke ali druge)

  • česen 2 stroka

  • sir – ½ skodelice naribanega (trdi sir)

  • belo vino – cca ½ skodelice

  • olivno olje – 3-4 žlice

  • šalotko – 2 kom

  • sol, poper

    . svež peteršilj

Ješprenj skuham po navodilih in odcedim.

Na segreto olivno olje dam očiščene in narezane gobe in jih pražim cca 10 do 15 minut. Pazim, da se mi ne zažgejo. Ko so gobice že rahlo opečene, dodam sesekljan česen in sesekljan peteršilj, malo premešam in takoj, ko zadiši, vse skupaj zalijem z vinom.

Ko se vino v večini pokuha, gobe odstranim z ognja.

Gobe vsujem k ješprenju, dodam nariban sir, sesekljano šalotko, solim in popram. Vse skupaj dobro premešam in solato postrežem. Dober in lahek obrok je pripravljen!

Dober tek želim!

 Nasvet: Če se vam zdi solata premalo sočna, jo lahko malo pokapljate z balzamičnim kisom.

Ocvrti šampinjoni

Ocvrti šampinjoni so okusna predjed, lahko pa jih ponudimo kot samostojno jed.

Za 4 osebe potrebujem:Ocvrti šampinjoni

  • šampinjone – cca 80 dag
  • jajca
  • moko
  • drobtine
  • sol, poper
  • olje za cvrtje

Šampinjone z suho krpo dobro očistim. Pripravim si tri krožnike. V enem stepem jajca, sol in poper. V drugega nasujem moko in v tretjega dam drobtine.

Male šampinjone paniram cele, če so veliki, jih prerežem na pol.

Šampinjone najprej pomokam, nato jih dam v krožnik z jajčno mešanico in nazadnje jih povaljam še v drobtinah.

Olje segrejem in v njem zlato rjavo ocvrem panirane šampinjone. Ocvrte šampinjone dam v posodo, z papirno servietko, da se maščoba dobro odteče. Še vroče ponudim z tatarsko omako in poljubno solato.

Nasvet: Panirane šampinjone lahko tudi naložite v pekač, katerega ste prej obložili z peki papirjem in jih  spečete v pečici  (cca 200 st.C). Tako pripravljeni bodo manj kalorični.

Ravno tako lahko pripravite tudi drugo zelenjavo: melancane, bučk, …

Polnjeni šampinjoni

Polnjeni šampinjoni so za samo pripravo malo zamudni, a vendar vredni vsakega truda.

Za 4 osebe potrebujem:Polnjeni šampinjoni

  • šampinjone – cca 50 – 60 dag čim večjih šampinjonov

  • paradižnik – 3 srednje velike paradižnike- po možnosti mesnate

  • česen – 2 stroka

  • sir – cca 12 – 15 dag (katerikoli naribani sir)

  • kislo smetano – cca 2 žlici

  • olivno olje – 2 slabi žlici

  • čebula – 1 glava

  • sesekljan sveži peteršilj

  • sol, poper

  • čili – malo – lahko ga tudi izpustite

Najprej šampinjone, z suho krpo, lepo očistim. Odstranim bete in jih na drobno sesekljam. Spodnji del klobuka dobro očistim, po potrebi, z malo žličko, tudi poglobim.

Čebulo dobro sesekljam in jo na olju posteklenim. Dodam sesekljane bete in malo popražim. Nato dodam še ostale sestavine: olupljen in nadrobne kockice narezan paradižnik (seme odstranim), sesekljan česen, sesekljan peteršilj in čisto malo sesekljanega čilija (lahko ga tudi izpustite). Posolim in popram. Vse skupaj premešam in malo popražim (3 – 4 minute), nato maso ohladim.

Ko je masa ohlajena, ji dodam še nariban sir (malo ga prihranite za kasnejši posip) in kislo smetano. Premešam.

Pečico segrejem na cca 200 st.C. Na pekač dam peki papir (ali pa na dobro namazan pekač). Klobuke  zložim na papir (z odprtino navzgor) in jih napolnim z nadevom. Pekač dam v segreto pečico in pečem cca pol ure. Približno po 20 minutah pečenja jih potresem še z preostalim sirom. Ko se sir lepo razpusti, so šampinjoni pripravljeni. Pred serviranjem jih še malo okrasim z sesekljanim peteršiljem ali drobnjakom.

 Nasvet: Za polnjene šampinjone izberite samo velike, lepe šampinjone, da jih boste lažje polnili. Predlagam, da šampinjonov ne nadevate  previsoko. Sok nadeva vam utegne izteči mimo.

Popečeni jurčki

Popečeni jurčki so še ena okusna jed, katero lahko postrežete kadar koli. Popečete jih lahko v ponvi, lahko pa tudi na žar plošči. V tem primeru, jih ne zalivate z juho.

Za 4 osebe potrebujem:Popečeni jurčki

  • jurčke – 4 kom (srednje velike)

  • maslo – 1 žlica

  • česen – 2 stroka

  • sesekljani peteršilj – pol žlice

  • juho – cca 1 dl

  • sol in poper

Jurčke zelo dobro očistim in jih narežem na večje liste. V ponvi segrejem maslo, dodam jurčke in jih popražim na obeh straneh.

Ko so malo popečeni, jih počasi zalivam z juho, da se malo omehčajo. Ko juha izpari, jurčke po potrebi še solim, popram in dodam sesekljani česen in sesekljani peteršilj. Malo premešam in takoj, ko česen zadiši, so jurčki gotovi.

Popečeni jurčki so odlična  predjed, ali pa priloga k mesu. Dober tek želim!

Nasvet: Ko jurčke čistim, jih nikoli ne perem z vodo, ampak jih samo dobro obrišem z krpo, da se ne napijejo vode. Z takšnimi imamo potem pri pripravi jedi, kar nekaj težav, predvsem pa izgubijo na kvaliteti in okusu.

Posebno bi pa poudarila, da nabirajte le gobe, ki jih dobro poznate, v nasprotnem primeru se vam lahko zgodi kaj zelo neprijetnega, če ne tragičnega. Že ena sama strupena goba, vam lahko hitro spremeni življenje.

Jurčki v omaki

Letos je jurčkov na pretek, toliko, da še jaz kakšnega najdem. Dobra alternativa mesnim omakam so tudi jurčki v omaki.

Za cca 4 osebe potrebujem:Jurčki v omaki

  • čebulo – 1 kom

  • jurčke – 50 dag (lahko so tudi druge gobe)

  • maslo – 2 žlici (lahko tudi druga maščoba)

  • juha za zalivanje – cca 1 dl – 2dl

  • sladka smetana – 1 lonček (cca 2 dl)

  • sol

  • poper

  • sesekljan peteršilj – 1 žlica

Čebulo olupim in zelo na drobno sesekljam. Jurčke očistim in narežem na lističe. Maslo segrejem in mu dodam narezane gobe. Malo popražim, dodam peteršilj in zalijem z juho. Po potrebi še solim in popram. Premešam in jed dušim še cca 10-15 minut. Nazadnje dodam še smetano, pokuham še kakšno minuto in omaka je gotova.

Jurčki v omaki so odlična prikuha k mesu, ali pa omaka za riž, polento in njoke. Dober tek želim!

Nasvet: Vedno bodite previdni pri nabiranju gob. Lahko vam ena strupena goba zagreni življenje. Nabirajte samo tiste, ki jih dobro poznate. Gobe so tako ali tako težko prebavljive, zato z njimi ni za pretiravati.  Za gobe sigurno velja: večkrat, pa po malo.  Prav tako  je najbolje, da pojeste sveže pripravljene in jih ne hranite za naslednji dan.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se