Kul Kuhar'ca

Kuharski recepti na Kul način

  • Vegetarijanski recepti
    • Brezmesne jedi
    • Zelenjavne jedi
  • Jedi na žlico
    • Enolončnice
    • Juhe
      • Juhe za hujšanje
      • Kremne juhe
  • Domači recepti
    • Praznične jedi
      • Martinove jedi
    • Polente in žganci
    • Gobje jedi
    • Kruh in pogače
    • Kostanjeve jedi
    • Krompirjeve jedi
    • Marmelade in džemi
    • Shranjevanje gob
    • Vložena zelenjava
    • Domači kečap
    • Testo
    • Narastki
  • Mesne jedi
    • Jedi iz žara
  • Sladice in peciva
    • Palačinke
    • Skutine jedi
    • Zavitki
  • Preproste jedi
    • Priloge
    • Testenine
    • Predjedi
    • Solate
      • Prelivi za solate
    • Pice
    • Omake
  • Zdrava prehrana
    • Ribe in morski sadeži
    • Jedi za hujšanje
    • Smoothiji

Matevž

Matevž je stara slovenjska jed, ki je malo že bila pozabljena. Bila pozabljena, pravim zato, ker se zanimanje za to jed počasi vrača. Priprava je zelo enostavna, jed pa zelo okusna.

Za 4 ljudi potrebujemo:Matevz

  • rjavi fižol – 4-5 malih konzerv že kuhanega fižola (fižol vedno kupim kar kuhan, ker mi je škoda časa za kuhanje le tega)

  • krompir – cca 7 – 8 srednje velikih krompirjev

  • maščoba – 5 -6 žlic (če je le mogoče naj bo zaseka, ker je jed potem bolj okusna)

  • čebula – 1 velika

  • sol

Krompir najprej olupimo, narežemo na kocke, ga solimo in skuhamo. Fižol z vodo vred pogrejemo. Kuhan krompir odcedimo in ga damo v lonec z fižolom. Vse skupaj dobro premiksamo, po potrebi še solimo. Jed mora biti gosta, približno tako kot pire krompir (za redčenje lako uporabimo krompirjevo vodo). Vse skupaj predevamo v servirno posodo, zabelimo z na zaseki ali masti prepraženo čebulo. Pa DOBER TEK!

K matevžu se odlično poda kisla repa, če postrežete zraven še pečene krvavice, bo pa to že prava kmečka pojedina.

Krompir v pečici z zelenjavo

Krompir v pečici z zelenjavo lahko spečemo čisto samega, lahko pa mu dodamo veliko različne zelenjave, tudi meso. Najboljše je, da uporabite malo domišljije in upoštevate svoj okus. Pa bo vedno dobro teknilo.

Ena izmed možnosti priprave krompirja v pečici je tudi ta z pršutom, korenčkom in čebulo. Lahko pa kaj izmed tega tudi izpustite in dodate nekaj svojega.

Za 4 osebe potrebujemo:Pečen krompir z zelenjavo

  • Krompir – cca 1kg (to je 8 srednje debelih krompirjev)

  • Korenček – 3-4 (meni ga ni nikoli preveč)

  • Čebulo – 2 kom

    – bučke – 1 – 2 kom

  • Pršut – cca 12- 15 dag (lahko pa uporabite tudi slanino)

  • Olje – cca 1 dl (oljčnega, če je mogoče)

  • Sol, poper

  • Po želji malo rožmarina

Krompir olupimo in narežemo na večje kose. Korenček ostrgamo, prepolovimo in debelejši del razpolovimo (če imate debelo korenje, ga narežemo še na več delov). Krompir in korenje solimo (ne preveč) in malo popopramo. Damo ga v pekač in prelijemo z oljem. Pečemo pri dokaj visoki temperaturi (220). Med tem časom narežemo bučke, olupimo čebulo in jo narežemo na četrtine.  Oboje dodamo v pekač približno takrat, ko krompir in korenje pričneta dobivati na barvi. Dobro premešamo. Zdaj samo še narežemo pršut (na manjše komade) in ga skupaj z rožmarinom (cca 15 minut pred koncem pečenja) potresemo po zelenjavi v pekaču. Dobro premešamo in do konca spečemo. Na mizo damo še vroče.

Tako pripravljena jed bo odlična tako kot glavna jed z solato, ali pa kot priloga k mesnim jedem. V tem primeru pršut izpustimo.

Že spet komaj požiram slino…Pa DOBER TEK.

Dušeni riž

Dušeni riž je hitro pripravljena, enostavna in vse stransko uporabna priloga. Taka je tudi priprava te jedi.

Za cca 4 ljudi potrebujemo:Dušeni riž z zelenjavo

  • Riž – cca 30 -40 dag (jaz uporabljam takšen riž, da ostane cel, ne pa da se »razpaca«

  • 1 čebula

  • Juha za zalivanje – po potrebi (ali voda)

  • Sol

  • Šopek peteršilja

  • Olje – 1- 2 žlici

    – konzerva graha in korenja (po želji)

Riž dobro operemo in ga damo na cedilo, da se dobro odcedi. Olupljeno čebulo narežemo na kolobarje in jo damo na vročo maščobo. Premešamo in takoj dodamo opran riž, ki ga ob stalnem mešanju posteklenimo. Malo posolimo, zalijemo z juho in dodamo še sesekljan peteršilj. Premešamo in pokrijemo ponev. Riž dušimo  na zelo mali temperaturi. Po potrebi ga vmes še zalijemo in premešamo in dušimo do mehkega. Če želimo, mu nazadnje dodamo še konzervo graha in korenja, malo še pokuhamo, da se zelenjava dobro segreje in že je pripravljen, da ga serviramo k različnim glavnim jedem.

Ocvrte kruhove rezine

Ocvrte kruhove rezine, ali po domače »šnite« pripravljamo običajno takrat, ko nam od prejšnjega dne ostane kaj kruha. »šnite« lahko jeste kot samostojno jed, ali pa kot sladico. Odločitev je vaša, glavno je, da kruh ne zavržete.

Za cca 8 rezin kruha potrebujete še:Ocvrte kruhove rezine

  • Jajce – 3 kom

  • Rdeče vino – cca ½ l (ali mleka, posebno, če bodo »šnite« jedli tudi otroci)

  • Sladkor – 2 – 3 žlici (glede na to, kako sladko jed bi radi imeli – lahko dodate tudi malo vanilijevega sladkorja)

  • Maščobo – toliko, da bodo »šnite« plavale

Kruh narežimo na lepe rezine. Jajca ubijemo v globok krožnik in jih z vilico lepo stepemo. V drug krožnik nalijmo vino (ali mleko) in ga sladkamo po okusu (jaz imam rada kar precej sladke). Maščobo segrejemo, na hitro pomočimo kruh v vino, nato še v stepeno in malo posoljeno jajce in takoj nato v pripravljeno maščobo. Med pečenjem kruh večkrat obrnemo, popečemo ga le toliko, da jajca dobro zakrknejo, a ne predolgo, da se kruh ne na pije maščobe. Šnite položimo na serviete, da popijejo odvečno maščobo.

P.s.:

Pri namakanju kruha v vino ali mleko, bodite pozorni, da ne boste kruha preveč namočili (v tem primeru se vam lahko razleti), če pa ga boste premalo (tudi skorjo namočimo) pa je šnita lahko precej suha. To se pravi »prava mera« mora biti in šnite bodo šle v slast. Pa DOBER TEK.

Mlečni riž s kakavom

Če nas je mama vprašala, otroci boste »papali rižeka«, potem smo vedeli, da bomo jedli mlečni riž s kakavom ali pa je kje mogoče prihranila kakšen konček čokolade in jo bo zdaj naribala na riž. Komaj smo čakali, da nas je poklicala k mizi.

Za 4 osebe plibližno potrebujemo:Mlečni riž z kakavom

  • Riž – cca ¼ l

  • Mleko – 1 – 1,2 l

  • Sladkor – cca 2 žlici

  • Kakav – po želji

Mleko solimo in ga damo na ogenj, da zavre. Medtem časom operemo riž in ga vsujemo v vrelo mleko. Vse skupaj naj počasi vre cca 30 minut (odvisno od vrste riža) in ko je riž kuhan, ga na koncu po okusu še sladkamo. Nalijemo ga na krožnik in potresemo z kakavom ali pa z čokolado. Nekateri ga pa kar z cimetom. Vam povem, v nobenem primeru ne morete zgrešiti.

Pa DOBER TEK!

P.s.:

Postrežemo ga lahko za večerjo, nič pa ne bo narobe, če ga boste jedli tudi za kosilo.

Po istem postopku pripravite tudi mlečni zdrob (namesto riža vzamete cca 10 dag pšeničnega zdroba, vse ostalo je enako).

  • « Prejšnja stran
  • 1
  • …
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • …
  • 18
  • Naslednja stran »

Najnovejši recepti

  • Enostavno testo za pico brez glutena
  • Čemažev riž z artičokami
  • Ješprenjeva solata s češnjevim paradižnikom
  • Češnjev smoothie
  • Piščančji zrezki v smetanovi omaki
  • Bananin smoothie s konopljinimi semeni

POVEZAVE

  • Dodaj recept
  • Varovanje zasebnosti
  • Dom in Družina
  • Vesela Kuharica
  • Poštne Številke Slovenije

Zadnji komentarji

  • Marjana Dolhar na Piščanec s cvetačo
  • Mitja Rode na Svinjska obara
  • Dodaj odgovor na Mlečni močnik
  • Kuharca na Vložena rdeča pesa
  • Mojlajf.si na Vložena rdeča pesa

Copyright © 2025 · Outreach Pro on Genesis Framework · WordPress · Vpiši se